V Hiši Stare trte na Lentu je po novem moč doživeti 450-letno zgodbo najstarejše trte sveta tudi skozi virtualna očala. Virtualno doživetje bo obiskovalce prelevilo v Staro trto in jih popeljalo skozi čas vse od leta 1570 do danes.

Virtualno doživetje v Hiši Stare trte predstavlja zgodbo Guinnessove rekorderke Stare trte skozi njenih 450 let, v njem pa lahko obiskovalec spoznava tudi pomembne mariborske zgodovinske dogodke, osebnosti in legende ter opazuje spremembe, ki so se skozi stoletja odvijale na Lentu.

Ob obisku si tako nadenemo virtualna očala, se namestimo v udobno pozo, potem pa uživamo v desetminutni virtualni predstavitvi, ki nas popelje skozi zgodovino Maribora, ter rast Stare trte na Lentu.

Hkrati gre za dokaj interaktivno predstavitev, saj se lahko s premikanjem glave s pogledom sprehajamo po starem Lentu, z rokami pokamo balončke in izvemo kakšno novo zanimivost.

Skozi dogajanje prav tako spremljamo rast trte in njeno podobo v vseh letnih časih. Cena doživetja z virtualnimi očali je deset evrov in vključuje vodenje po Hiši Stare trte, na voljo pa so tudi paketi z drugimi turističnimi vsebinami

Foto: Zavod za turizem Maribor

Bo Stara trta odpotovala tudi v Dubaj?

Zavod za turizem Maribor je pričel projekt z zunanjim izvajalcem izvajati septembra 2020. Najprej so namreč morali objekt Hiše Stare trte skenirati in izdelati njen 3D model, nato pa izdelati aplikacijo navidezne resničnosti Stare trte, ki jo je moč doživeti skozi virtualna očala.

»Sedaj smo v fazi, ko nov turistični produkt postavljamo na tržišče, sproti pa tudi že spremljamo odzive uporabnikov, s pomočjo katerih bomo produkt v največji možni meri izpopolnili. Naš cilj je, da zgodbo Maribora kot mesta najstarejše trte sveta z virtualnimi očali predstavljamo ob različnih priložnostih, tako v Sloveniji kot v tujini,« pravi Urška Rožič, vodja projekta digitalizacije z Zavoda za turizem Maribor.

Tako med drugim načrtujejo izdelano predstavitev prikazati tudi na Expo 2020 v Dubaju, kjer se Slovenija predstavlja pod sloganom Green, smart experience.

»Z digitalizacijo turistične ponudbe pomembno prispevamo k oblikovanju trajnostnih rešitev in butičnih izkušenj naših turistov, zato bo spodbujanje tukajšnjih ponudnikov k razvoju in uporabi inovativnih produktov tudi v prihodnje eno od ključnih aktivnosti Zavoda za turizem Maribor,« pa meni Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor.

Digitalizacija turističnih vsebin v Mariboru in okolici

Doživetje 450-letne najstarejše trte sveta skozi virtualna očala je eden od rezultatov projekta Razvoj turistične ponudbe destinacije Maribor - Pohorje.

Ponudba digitaliziranih turističnih vsebin v Mariboru in okolici se bo v prihodnje še dopolnila. 

Med drugim bodo v Pokrajinskem muzeju Maribor svojo ponudbo nadgradili z digitalno interaktivno mizo, ki bo predstavila značilne jedi in prehranjevalne navade skozi stoletja. V Sveti Trojici v Slovenskih goricah pa bodo predvidoma konec maja prvič uporabili tehnologijo video mappinga na pročelje cerkve s samostanom.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice