Danes so že 13. zapovrstjo obeležili svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, ki je letos potekal pod sloganom »Življenje ni rezervni del«.

Zdaj že tradicionalno prireditev so s pesmijo sklenili otroci Mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Mladika. Nastopili so še otroci Vrtca Ptuj, dijaki Strojne šole Ptuj in Gimnazije Ptuj.

Svojo osebno izkušnjo je zbranim zaupal ambasador Zavoda Varna pot Dario Divković.

Foto: Foto Langerholc

Slavnostna govornica, županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, je poudarila, da bi nas zgodbe žrtev in teh, ki ostanejo za njimi, morale predramiti iz otopelosti in nas strezniti.

Foto: Foto Langerholc

Na kateri strani statistike bi radi bili?

Govor ptujske županje Nuške Gajšek objavljamo v celoti.

»V tem letu je na slovenskih cestah umrlo že 88 oseb. Deset let nazaj, leta 2009, jih je umrlo 163. Skoraj polovica več. Nekdo bi lahko ob tem pomislil, da je statistika dobra in da bi morali biti zadovoljni. Da tak podatek zasluži pohvalo. A vsi, ki smo danes tukaj, vemo, da je tak podatek zaskrbljujoč in s tem ne smemo, ne moremo biti zadovoljni. Danes smo tu za vsako izmed teh 88 nesmiselnih žrtev, ki se niti posloviti niso uspele. To možnost jim je namreč nekdo ukradel … skupaj z življenjem. 88 Številka? Statistika.

A ko potrkajo na naša vrata, ko zazvoni naš telefon, takrat se zavemo, da ne gre več za številke. Takrat, ko se lomijo srca, ko bolijo duše, tudi statistike več ni. So obrazi. Imena in priimki. So zgodbe, ki so jih gradile sanje o prihodnosti. So leta spominov. So družine. Ljubezni. Bratje, sestre, starši. So otroci. So prijatelji. So bili. Ko se v sekundi razblinijo vse naše sanje, se zavemo, da smo ta statistika lahko jutri mi vsi.

Zato še malo ostanimo pri statistiki. Polovica povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom je alkoholiziranih. Polovica. Vsaj 44 ljudi je torej letos moralo oditi brez slovesa, zapustiti za seboj družine, praznino in bolečino zato, ker se je nekdo arogantno odločil, da je njegova pravica piti in voziti večja od z zakonom zapovedane dolžnosti, da vozi trezno in strpno. Da je njegova pravica voziti pijan večja od moralne obveze spoštovati drugega, spoštovati življenje. In vsi, ki tega odločno ne obsodimo in o tem raje niti ne govorimo, to toleriramo in tiho podpiramo.

Kdaj smo kozarcu piva pripisali večjo vrednost kot človeškemu življenju? Kdaj je telefon v roki nadomestil objeme? Kdaj je ena prihranjena minuta postala pomembnejša od celega življenja? Zato je čas, da spregovorimo. Povemo zgodbe, ki so za statistiko. Zgodbe žrtev, pa tudi zgodbe teh, ki ostanejo. En trenutek spremeni vse. Razbije družine, zapusti otoke, ostaneš sam. Z nikoli zaceljenimi ranami in zlomljeno dušo. Izguba nariše praznino, ki je ni mogoče zapolniti. Ostanejo samo spomini. In večni ZAKAJ?

Naj nas vse te zgodbe predramijo iz otopelosti in nas streznijo. Odločno obsodimo. Protestirajmo proti brezobzirnosti, ki je prevzela našo družbo. Protestirajmo proti egoizmu, ki se je prikradel med nas. Protestirajmo proti brezbrižnosti, ki nam krade človečnost. Posodimo glas tem, ki jih več ni. Ki jih več ne bo. Nikoli več. Posodimo glas tem, katerih imena prebiramo le še na spomenikih in jim prižigamo sveče. Kričimo, če moramo. Povejmo njihove zgodbe. Znova in znova. Da se nikoli ne pozabi.

Vzemite si trenutek in razmislite. Je ta sms res tako nujen, da ga pišeš med tem ko voziš, da tega, ki mu je namenjen, morda nikoli več ne vidiš? Je res treba popiti še tisto četrto pivo in tvegati, da naslednji trenutek nekoga oropaš prihodnosti? Je res tistih pet minut prej, zaradi katerih divjaš, več vrednih od tega, da še vedno lahko voziš, hodiš, govoriš, objemaš, ljubiš, pogledaš v oči in mirno spiš?

Zato pomislite, preden sedete za volan. Pomislite, na kateri strani statistike bi radi bili. Marsikaj lahko nadomestimo. Življenja ne moremo.«

Foto: Foto Langerholc
Foto: Foto Langerholc
Foto: Foto Langerholc
Foto: Foto Langerholc
Foto: Foto Langerholc
Foto: Foto Langerholc

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice