Slika je simbolična.
Septembra bo v mariborskem zdravstvenem domu zaživela kontaktna točka za program Svit za preprečevanje raka na debelem črevesu in danki.

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor na Sodni ulici 13 bo od 1. septembra, vsak prvi petek v mesecu, od 9. do 10. ure kontaktna točka za program Svit. 

Kot so sporočili iz zdravstvenega doma, bodo diplomirane medicinske sestre s specialnimi znanji iz centra za krepitev zdravja pacientom dajale informacije o programu Svit in o pravilnem odvzemu vzorca blata.

Rak na debelem črevesu in danki eden najpogostejših rakov v Sloveniji

Zaradi poznega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki je umrljivost za tem rakom še vedno velika, zdravljenje pa je za bolnike naporno in manj uspešno. 

»A na srečo je ta oblika raka tudi zelo dobro ozdravljiva, če jo odkrijemo dovolj zgodaj,« pravijo v zdravstvenem domu: »Razvoj bolezni pa lahko celo preprečimo, če predrakave spremembe odkrijemo in odstranimo pravočasno.«

»Svit rešuje življenja«

»Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki Svit rešuje življenja,« je povedal Nataša Vidnar, vodja Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Maribor. 

Program vključuje moške in ženske v starosti od 50 do 74 let, in sicer vsaki dve leti. »Ko prejmete na dom vabilo, je pametno, da se nanj čim prej odzovete in se vključite v Program Svit ter opravite test, čeprav se morda počutite popolnoma zdravi,« dodaja vodja centra. 

Kot pravi, se bolezen lahko dolgo časa razvija zelo potuhnjeno, brez očitnih znakov, zato mnogokrat šele zelo pozno ugotovimo, da je v našem črevesu nekaj narobe: »Če bolezen odkrijemo dovolj zgodaj, jo lahko uspešno zdravimo, lahko pa pravočasno odkrijemo in odstranimo že predrakave spremembe – polipe in bolezen celo preprečimo.«

»Zato ne odlašajte,« poziva Vidnar: »Poskrbite za svoje zdravje, odzovite se vabilu v Program Svit in se testirajte.«

Starejše novice