Stanovanjski sklad Republike Slovenije je predstavil najuspešnejše arhitekturne in urbanistične rešitve za gradnjo stanovanjske soseske Novo Pobrežje.

»Imeli smo veliko dela, vseh devet elaboratov je bilo namreč zelo kakovostnih. Zmagovalec ni en sam, vseh devet natečajnikov je zmagovalnih, poražencev tukaj ni. Prav vsak elaborat ima namreč nekaj dobrega. Vesel sem, da so danes na razstavi Soseska Novo Pobrežje Maribor v celoti razstavljeni vsi. Tako se lahko prepričamo, da je kompetentna in raznolika žirija kakovostno opravila svoje delo,« je ob otvoritvi razstave v razstavišču HAM, Hiša arhitekture Maribor, povedal direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije Črtomir Remec

Na razstavi so predstavili devet rešitev za gradnjo nove mariborske soseske Novo Pobrežje. Dodal je še, da bodo izbrane rešitve hkrati osnova za urbanistično in krajinsko zasnovo območja občinskega podrobnega prostorskega načrta za EUP Po 6S v Mariboru.

V soseski predvidena tudi knjižnica in javni prostori

Odprtje razstave devetih natečajnih elaboratov projektnega, enostopenjskega natečaja Soseska Novo Pobrežje – Maribor in gradnjo novih stanovanj v Mariboru pozdravlja tudi župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič. 

»Naselje pod Pekrsko gorco začnejo graditi letos, gradnja soseske Novo Pobrežje je predvidena za 2021. Gre za 437 stanovanj, od tega 60 oskrbovanih, kar pomeni, da glede na demografsko situacijo, razmišljamo o prihodnosti. Posebej me veseli to, da je v naselju predvidena tudi knjižnica in javni prostori,« je povedal Arsenovič. 

Nadaljeval je, da ga veseli, da bo nagrajeni arhitekt Gregor Reichenberg ustvarjal v svojem domačem okolju: »Mislim, da je to dobro za vse nas. Hvala Stanovanjskemu skladu Republike Slovenije, da se je po nekem obdobju vrnil v Maribor in tu vidi potencial. Verjamem, da bomo z našim delom vaše upanje nadgradili in, da bo z leti potreb po stanovanjskih soseskah vedno več,« je še dodal.

Med izbranimi urbanističnimi in arhitekturnimi rešitvami, ki so se izkazale kot najustreznejše za posamezna območja v sklopu soseske, je namreč najbolj izstopal elaborat prvonagrajenega avtorja natečajne rešitve arhitekta Gregorja Reichenberga, novopečenega mariborskega podžupana. 

»S sodelavci smo se priprave rešitve najprej lotil na način, da smo želeli ustvariti eno sosesko, ki nosi svojo, lastno identiteto, pa je vseeno del nekega širšega konglomerata Pobrežja in hkrati reagira na neposreden rob mesta. Urbanistično smo se odločili za točkovno pozidavo, ki nam je dala najboljše odgovore na zastavljena vprašanja. Ugotovili smo, da se je sistem vila blokov še posebej v Sloveniji izkazal kot optimalen sistem za kolektivno stanovanjsko gradnjo. Vsi bloki imajo naravno osvetljena stopnišča in posledično nek notranji prostor, ki daje oziroma dviguje kulturo bivanja. Knjižnica je locirana na skrajnem jugozahodnem delu soseske,« je povedal Reichenberg.

Razstava bo odprta vsak delovni dan do torka, 5. marca, med 9. in 19. uro. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
beri 12-12 (nepreverjen)

prvo treba rešit ranljive in socialne mlade družine,da pridejo do stanovanja.Stanovanja naj dobijo davkoplačevalci davkov države,ne pa mariborski romi,ki živijo od sociale in neplačujejo nobenih stroškov stanovanja.Poglejte kako so na studencih uničili blok.To je kultura romov in z njimi se neda živeti v sožitju.njih treba naselit,tako da živijo skupaj,ker romi se nedajo prilagodit našem življenju.Oni se bavijo krajom,švercom in kriminalom,ter ne spoštujejo zakone države.

Starejše novice