Le malo čez mejo se bo odprla nova proizvodnja električnih avtomobilov, s tem pa tudi tisoč novih delovnih mest.

Županja hrvaškega Čakovca Ljerka Cividini in župan kitajskega mesta Yancheng Zhou Bin sta sklenila sporazum o prijateljstvu, ob tem pa sta bila podpisana tudi dva sporazuma o strateškem sodelovanju.

Eden od sporazumov predvideva odprtje proizvodnje električnih avtomobilov in okoli tisoč novih delovnih mest, poroča hrvaški časnik Večernji list.

Sporazum o strateškem sodelovanju je z dvema kitajskima družbama podpisal Dmitar Maravić, predsednik uprave hrvaškega podjetja Maring.

Kmalu proizvodnja električnih avtomobilov

Prvi sporazum predvideva sodelovanje z družbo Jiangsu Guoxin New Energy Passenger Vehicle, s katero je Maring sklenil dogovor o sestavljanju in prodaji električnih avtomobilov. Te za domači trg na Kitajskem razvija in proizvaja Guoxin, Maring pa bi bil njihov partner za evropski trg.

Dodatno sodelovanje bo potekalo z družbo Yiwei Optoelectronics Technology, za katero bo Maring za evropski trg proizvajal visokokakovostna LED svetila.

»Priložnost za avtomobilsko industrijo se nam je odprla leta 2019 in leta 2020, potem pa je prišla pandemija. Zdaj smo prepričani, da bomo začeli sestavljati in proizvajati električne avtomobile, v naslednji fazi pa vozila na vodik.

Gre za veliko investicijo, ki bi odprla tudi do tisoč delovnih mest. Z županjo upamo, da bomo imeli ljudi, ki bodo to delali,« je povedal Maravić.

Sklenjen tudi sporazum o prijateljstvu 

Mesti Čakovec in Yancheng sta sklenili tudi sporazum o prijateljstvu.

»Sporazum o prijateljstvu nam bo omogočil izmenjavo izkušenj in dosežkov na gospodarskem, izobraževalnem, kulturnem in športnem področju, prepričana pa sem, da bosta s tem pridobila tako Čakovec kot Yancheng,« je dejala županja Cividini.

Zhou Bin vidi Čakovec kot ugodno platformo za naložbe. Mesto Yancheng leži v severnovzhodnem delu Kitajske, ob obali Rumenega morja, in ima okoli osem milijonov prebivalcev.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Melkijar (ni preverjeno)

Kaj nam je prinesel Fištravec znani popotnik na Kitajskem ?

Surfeiter (ni preverjeno)

Obeta se nam kombinacija zagorcev in Kitajcev ... najebali smo ...

FancyFukish (ni preverjeno)

Prinesel je baterijice in covid

Starejše novice