Slika je simbolična.
Na Instagramu Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so objavili zapis reševalca, ki je spregovoril o intervencijah v času pandemije.

Kako doživljajo epidemijo covid-19 reševalci, ki delajo v nujni medicinski pomoči je zapisal Anton Posavec, diplomiran zdravstvenik in vodja izobraževalnega centra na reševalni postaji Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljani. 

Razlaga, da je večina opravljenih intervencij reševalcev v nujni medicinski pomoči v zadnjih mesecih namenjena bolnikom s covid-19.

»Dajte maske dol, vse nas zavajate«

V prvi zgodbi je bil to necepljen mlad moški, v poznih štiridesetih, oče samohranilec mladoletnemu otroku, ki je osmi dan preboleval okužbo. 

Ob prvem stiku z njim so reševalci čutili njegovo zmedenost, opazili njegov zbegan pogled, skrb v očeh in avtor zapisa pravi, da pacient ni bil zmožen izgovoriti niti celega stavka. 

Med obravnavo bolnika je neki mimoidoči mlajši pešec vpil na reševalce: »Kaj se delate norca, dajte maske dol, vse nas zavajate! Ali se igrate maškare? Delate paniko, kjer je ni …«

»Popolnoma nobenega sočutja do bolnika, kaj šele spoštovanja do nas, ki smo se bolniku trudili pomagati,« avtor zapisa opisuje svoje občutke in razlaga, da v kriznih trenutkih, ne delajo panike in skušajo ostati zbrani, da čim bolje opravijo svoje delo.

Namreč, če izgubijo nadzor nad zbranostjo, se lahko hitro pojavi kakšna napaka.

»Kaj se še more zgoditi, da nam bodo ljudje zaupali?«

V naslednji zgodbi gre zopet za dihalno stisko ob okužbi in obolenju s covid-19, in sicer pri moškem, približno v osemdesetih letih starosti. Moški je svoje dihanje opisal: »Kot bi dihal skozi slamico!«

Kar se je še dodatno dotaknilo reševalcev, ni bilo samo vprašanje moškega, ko je s solznimi očmi vprašal: »Ali bom umrl?«, ampak tudi njegova žena. 

»Med jokom nam je povedala, da mu je svetovala cepljenje, on pa ga je odklanjal. Sedaj je rekel, da bi se tudi sam odločil za cepljenje, če bi vedel, da bo tako hudo,« zapiše Posavec.

»Kričanje, jeza, nasilje, zmedenost, tolažba, umiranje, spopadanje z izgubo, spraševanje, miritev napetosti ... To so samo nekateri utrinki doživljanja našega dela, dela reševalcev, ki vam z modro lučjo hitimo pomagati, kadar je to potrebno,« zapiše in se sprašuje, kaj se še mora zgoditi, da bodo ljudje zaupali zdravstvenim delavcem. 

»Misliti moramo s svojo glavo in verjeti realnim rezultatom, ki so znani in vidni,« pravi in poziva, naj ne verjamemo »plehkim zgodbam z interneta, ki jih vse uspejo sproti ovreči in se prej ali slej izkažejo neresnične«.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bokačo (nepreverjen)

Mlatit je treba butaste in škodljive antivakserje, edino to bi pomagalo, da pridejo k pameti.

Surfeiter (nepreverjen)

Posavac ... ne išči pozornosti, zamenjaj službo, ni vsako delo za vsakega ... če ti napišem kaj vse sem v svoji službi doživel jaz, mi ne bi verjel ... pa sem se držal one naše: "Slovenec sem, ne jamram, iščem rešitve" ... no, po zapisu Zagorca g. Posavca, vidimo, kaj je g. Miro Cerar mislil ... mi pa smo se mu smejali ...

Danvidz (nepreverjen)

tele'cepivo je veni eno leto???vi niste normaalni,cepite si vii vv glavo,poglejte katjo,ki je boga reva mlada umrla zaradi cepiva in še miljijon drugih.

pongič (nepreverjen)

ok, pa crkni od covida. morda bi od cvoida bil že mrtev, tako pa sem sedaj še živ. 1x pa se itak umre.

In reply to by Danvidz (nepreverjen)

alkalnec (nepreverjen)

naj ne verjamemo vsega kar je videti na netu, a sam na net daje objavo. torej ni za verjeti niti to?!

Grubram (nepreverjen)

Zdaj prevažate samo covid bolnike,super vse druge bolezni so izhlapele, kaj ste pa sploh delali pred covidom???? nič ??? ustvarjali čakalne vrste???? Naj živi covid ,pa bojo covid dodatki.

Starejše novice