Vir: Mestna občina Maribor
Danes so na Rogli slovesno podpisali pogodbo o ustanovitvi Partnerstva za Pohorje, ki vključuje 19 štajerskih in koroških občin, tri turistične ponudnike in šest turističnih organizacij.

Pobudnik in predsednik partnerstva je mariborski župan Saša Arsenovič, ki je ob podpisu pogodbe povedal, da je bilo v preteklosti že nekaj tovrstnih pobud, ampak iz različnih razlogov niso zaživele. Arsenovič verjame, da bodo z usklajenim delovanjem vseh partnerjev lahko močnejši tako v državnem kot v mednarodnem okolju, poroča STA.
 

Bo za razvoj Pohorja potreben poseben zakon?

Glede že večkrat predlaganega Zakona o Pohorju tokrat ni bilo govora, je pa Arsenovič povedal, da je najpomembnejša vsebina, pri tem pa je vseeno, ali temu rečejo zakon, strategija ali partnerstvo. Bistriški župan Ivan Žagar je celo omenjal možnosti, da bi denar črpali preko mehanizma celostnih teritorialnih naložb, a Arsenovič pravi, da od države pričakujejo odgovor, kakšna oblika bo najprimernejša za to, da jim lahko pomaga.

"Kratkoročno bomo pripravili skupno vizijo in strategijo razvoja ter ocenili vrednost potrebnih investicij za celotno območje, vzporedno pa skupaj peljali manjše projekte za promocijo celotnega območja. Dolgoročno si želimo vlaganj v komunalno in cestno infrastrukturo ter sistemsko upravljanje celotnega območja," je dejal Arsenovič.

Z enotnim upravljanjem Pohorja do privlačne evropske destinacije

Mariborska razvojna agencija, ki bo koordinator partnerstva, je skupaj s partnerji že zastavila nekaj začetnih projektnih aktivnosti. Direktor Uroš Rozman je dejal, da si vsi želijo Pohorje kot zeleno destinacijo približati drugim podobnim v razviti Evropi. Rozman je še povedal, da je njihova dolgoročna želja vzpostavitev enotnega upravljanja Pohorja kot turistično-naravnega parka. 

Župan občine Zreče Boris Podvršnik je izpostavil izzive partnerstva v kontekstu Pohorja kot enotne, razvojne, turistične in kulturne destinacije, župan Hoč Marko Soršak pa je še dodal, da si želi hitro opredelitev konkretnih ciljev in njihovo uresničitve s pomočjo države ter kohezijskih skladov.

Partnerski pristop dobra iztočnica, glede Zakona o Pohorju bodo še videli

Ob podpisu pogodbe je bila prisotna tudi direktorica direktorata za turizem Helena Cvikl, ki je predvsem zadovoljna zaradi partnerskega pristopa, saj je to lahko dobra iztočnica za sodelovanje in doseganje dolgoročnih ciljev. Veseli jo, da se bodo zdaj začeli ukvarjati z vsebino, saj je potrebno zastaviti jasne cilje in projekte za doseganje dolgoročnega razvoja.

Glede morebitnega zakona je mnenja, da se bo šele po začrtani vsebini lahko ugotovilo, če je ta potreben, ali pa že obstajajo pravilniki in zakoni, ki zajemajo ter podpirajo realizacijo vsebine. Cviklova še meni, da pretirana regulacija in omejevanje lahko negativno vplivata na turistični razvoj, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice