Družina Vasle živi v 200 let stari hiši, cimprači, katere obnovo so strokovnjaki odsvetovali, saj zidovi ne bi vzdržali teže novega ostrešja.

December je čas radosti in veselja, za družino Vasle iz Viničke vasi v občini Lenart pa je čas, ko začne stiskati mraz in leden veter skozi številne špranje najde pot v njihov dom. 

Oče Maksimilijan, mama Suzana in 6-letni Vid, ki obiskuje prvi razred osnovne šole, so postavljeni pred boleče dejstvo. Že prvo obilno sneženje jim lahko poruši streho in vzame dom. A obstoječi zidovi ne bodo vzdržali niti teže novega ostrešja, hiša pa je stara več kot 200 let, vlažna in neprimerna za bivanje. 

Čez stene stare cimprače se čuti leden veter

Rojstno hišo je Maksimilijan Vasle vsa leta po svojih močeh vzdrževal in ohranjal. »S skrbnostjo in pomočjo sem nam v zadnjih letih v hiši uredil bivalne prostore. Preuredili smo sobo, naredili kopalnico in si zamenjali okna. Vsa lesena tla smo zamenjali z betonskimi. Vendar se vso delo in trud izjalovi, ko ob nalivih priteče voda čez razmajano in polomljeno streho in razmoči že tako vlažne stene,« obupano pripoveduje.

Posledično v stari cimprači, ki je tričlanski družini dom, odpada omet. »Čez stene sobe, kjer spimo, se čuti veter. Vogali hiše so napihnjeni in so se začeli odpirati, tako da se vidi čez. Pozimi samo še s sprotnim čiščenjem snega obdržimo streho.« 

Oba sta nezaposljiva, 6-letniku želita omogočiti dostojno življenje 

Oče in mati sta zaradi zdravstvenih težav oba nezaposljiva. Maksimilijanu so odpoved ledvic diagnosticirali že s petnajstimi leti, ko je še živel z mamo, ki ju je preživljala sama s kmečko pokojnino. Leta 1996 se je soočil s kronično odpovedjo ledvic. Pričela so se dializna zdravljenja.

»Komaj leta 2003 sem dočakal presaditev ledvice, ki pa se žal ni obdržala. Čez tri leta so transplantacijo ponovili. Ta je bila uspešna. Po vseh posegih sem delovno nezmožen. Sedaj se mi je na obeh brazgotinah presajenih organov pojavila kila, ki pa ju zaradi tveganosti posega, specialisti ne odobrijo odstraniti,« nam zaupa.

»Sam sem upravičen do nadomestila iz ZZZS in partnerka do socialne pomoči. S temi sredstvi se preživljamo in vzdržujemo bivališče. Ker živimo na podeželju, imamo to srečo, da si večino hrane pridelamo sami. Imamo tudi nekaj kokoši. V družini smo navajeni skromnosti,« še pove Maksimilijan. Zato je prositi za pomoč pri ureditvi ustreznega bivališča še toliko težje. 

Dobri ljudje, pomagajte! Lokalna skupnost se je že odzvala.

»V lanskem letu sem se po pomoč za popravilo strehe obrnil na občino Lenart, Rdeči križ Lenart in Center za socialno delo Lenart. Strokovnjaki, ki so prišli na ogled, so sanacijo odsvetovali, ker naj obstoječi zidovi ne bi vzdržali teže novega ostrešja. Z njihovo pomočjo smo pridobili vso potrebno dokumentacijo za izgradnjo nove, male hiše,« še pove oče. 

Navajeni skromnosti v družini Vasle lahko o novogradnji le sanjajo, tega stroška si sami ne morejo privoščiti. Stisnjeni v kot zato prosijo, da jim po svojih močeh pomagate zazidati novo malo hiško.

Pomoč pri izgradnji so mu prijazno ponudili tudi sovaščani in sorodniki: »Žal, nisem zmožen, ne fizično in ne finančno, primakniti k napredku. Zato v želji, da svojemu Vidu omogočim zdravo in dostojno okolje, ki ga sam nisem bil nikoli deležen, zelo iskreno naprošam, da nam v situaciji pomagate.«

Območno združenje Rdečega križa Lenart skupaj z občino Lenart, Centrom za socialno delo Lenart, krajevno skupnostjo in Karitasom želi pri izgradnji nove male hiške družini Vasle pomagati.

V ta namen prosijo vse, ki lahko pomagate, da darujete prispevke za stanovanjsko hišo na račun: 

- RKS Območno združenje Lenart, Nikova 9, 2230 Lenart,
- koda/OTHR, namen:  DRUŽINA VASLE
- BIC banke: KBMASI2X,
- št. računa, IBAN: SI56 0410 2000 0252 769,
- sklic: 99

Veseli bodo tudi pomoči v obliki gradbenega materiala ali pomoči v obliki storitev.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
grobar (nepreverjen)

Naj se obrnejo na,Delovna akcija Ane Praznik.

grobar (nepreverjen)

Ta družina,si pa res zasluži njeno pomoč.

Alja54321 (nepreverjen)

Kje so zdaj vse te božične donacije in palčica pomagalčica ki sedi na dveh milijonih????? Mi ne zmoremo več!!!!

Jo (nepreverjen)

Nemrejo dobiti, moremo migrantov porihtati prvo pa te če de kaj ostalo. To je prihodnost Slovenije.

lauraas (nepreverjen)

Raje prispevam za migrante.

Starejše novice