Vranov let ohranja spomin na osvoboditev zavezniških vojnih ujetnikov in letalcev v času Narodno osvobodilnega boja.

Pot je posvečena pobegu in osvoboditvi 87 britanskih vojnih ujetnikov iz taborišča STALAG XVII D v Mariboru. Gre za edinstven dogodek v zgodovini druge svetovne vojne zaradi množice osvobojenih zaveznikov. Pobeg sta organizirala vojna ujetnika Ralph F. Churches – Vran iz Avstralije in Les Laws iz Anglije.

Posvečeno osvoboditvi vojnih ujetnikov

30. avgusta 1944 je pobegnilo sedem ujetnikov iz delovišča na železniški progi, 500 metrov nad HC Ožbalt v Lovrenc na Pohorju. 31. avgusta je sledila osvoboditev 80 Britancev iz istega delovišča. Akcijo je uspešno izvedla stotnija borcev Šercerjeve brigade in sedmerica omenjenih Britancev.

Umaknili so se v smeri proti Klopnemu vrhu, kjer se je skupini pridružilo še devet britanskih in deset francoskih vojnih ujetnikov, ki so delali na pohorskih kmetijah. 

Churchesovo skupino so partizani vodili do Spodnje Slivne ter jih v bližini današnjega GEOSS 9. septembra predali enoti Kamniško-zasavskega odreda. Ta je s pomočjo kmetov organizirala prehod preko ceste, reke Save in železnice na območju tako imenovanega »partizanskega koridorja« v Zgornjem Hotiču.

13. septembra je 103 ujetnikov prispelo v Semič, 18. septembra 1944 pa so odleteli iz Otoka v zavezniško bazo v Bari. 

Preko Save prepeljali 7000 mobilizirancev in prostovoljcev

»Partizanski koridor« na območju Litije je bil edini kraj, kjer je bilo možno prečkati Savo. Ne glede na številne sovražne posadke so borci – brodarji ob sodelovanju prebivalstva, prepeljali preko Save s Štajerske na Dolenjsko nad 7000 mobilizirancev in prostovoljcev. Med njimi so bili ubežni zavezniški vojni ujetniki, letalci in člani zavezniških misij. 

S partizanskega letališča Otok pri Metliki so junaški britanski piloti z letali prepeljali v Bari na stotine partizanskih ranjencev, preko 2000 ženski z otroki, ostarele, pobegle zavezniške vojne ujetnike in nekaj sto rešenih zavezniških letalcev. 

75. obletnica osvoboditve zavezniških vojnih ujetnikov

»Vranov let« je projekt, ki ohranja spomin na osvoboditev Churchesove skupine, rešitev na stotine zavezniških vojnih ujetnikov in preko 800 letalcev različnih narodnosti. Nepozabno je junaštvo slovenskih partizanov in partizanskih kurirjev ter slovenskega, pretežno kmečkega prebivalstva, ki je ubežnikom za ceno svojih življenj in imetja nudilo hrano in zatočišče. 

Ob 75. obletnici osvoboditve zavezniških vojnih ujetnikov v Ožbaltu, se bo na 1. tek prijateljstva, pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja, podal ultra trail Robert Kereži s podporniki, in sicer na 287 kilometrov dolgo pot. 

»Zgodba je danes tisto kar ljudje radi slišijo. Noben tek do sedaj, ki sem se jih udeležil do sedaj nima take močne globoke zgodbe kot ta. Zato sem ob povabilu gospoda Vederjaka sprejel ta izziv, da to pot tudi odtečem. Moja funkcija je, da Vranov let čim bolje spromoviram. Na 5-dnevni etapi se mi bodo pridružili tudi številni ljudje, v to zgodbo pa bi rad združil tekače svetovnega ranga, predvsem tekače iz držav od koder so bili ti ljudje rešeni. Vabim vse, da se mi po etapah pridružijo,« je povedal Robert Kereži. 

Start teka bo v Ožbaltu, v torek, 24. septembra, ob 7. uri, cilj je Otok, v soboto, 28. septembra ob 11. uri. 

Starejše novice