V spomin na zgodovinsko reševalno akcijo, ki se je tudi pri Mariboru odvijala med drugo svetovno vojno, bo v mesecu septembru organiziran prvi pohod oziroma trail tek prijateljstva – Vranov let 2019.

Pisalo se je leto 1944. V Melju deluje nacistično taborišče Stalag XVIII D. V njem je, med mnogimi drugimi, zaprtih tudi skoraj sto britanskih ujetnikov. Les Laws se na delovišču v Ožbaltu s pomočjo Elizabete Zavodnik poveže s partizani.

Ralph F. Churches, z vojaškim imenom Vran, pa skupaj s Šercerjevo brigado in slovenskimi kmeti uspe izpeljati največjo evropsko vojaško reševalno operacijo - Vranov let.

V spomin na osvoboditev zavezniških vojnih ujetnikov

Mariborčan Robert Kereži, znan kot trail, ultra trail in puščavski tekač ter velik ljubitelj narave, skupaj s športnim društvom Non plus ultra v septembru pripravlja prvi pohod oziroma trail tek prijateljstva - Vranov let 2019, in sicer v spomin na prav to reševalno akcijo, ki se je zgodila med drugo svetovno vojno.

V sredo, 18. septembra, bo namreč minilo 75 let, odkar je 96 angleških vojnih ujetnikov, skupaj s partizani prehodilo 287 kilometrov dolgo pot iz Maribora čez okupirano Slovenijo v Belo krajino in z letališča v Otoku pri Metliki poletelo v italijanski Bari. 

Iz partizanskega letališča Otok so 18. septembra 1944 Britanci poleteli z letali Dacota DC-3 v zavezniško bazo Bari v Italiji.

Njihova pot imenovana Vranov let v svobodo, ki je dobila ime po naslovu knjige avtorja Ralpha F. Churchesa, enega od rešenih Avstralcev, ter dokumentarnega filma, ki ga je Channel 4 premierno predvajal septembra 2017, povezuje kraje, katere so prehodili in je postala sinonim za humanost, srčnost, sočutje in junaštvo slovenskih ljudi. Na njej so se rojevala zavezništva, ki trajajo še danes, zato predstavlja zgled prijateljstva, spoštovanja, zaupanja in miroljubnega sožitja med narodi. 

Vranov let v svobodo s tekaškim pridihom

V spomin na zgodovinsko reševalno akcijo, ki je tako med ljudmi kot narodi za vedno rodila prijateljstva, zgled iskrenega spoštovanja, zaupanja, miroljubnega sožitja, je na pobudo društva Vranov let, pred leti nastala spominska pot zavezništva imenovana Vranov let v svobodo. 

»Da so univerzalne vrednote, humanost, srčnost, sočutje, junaštvo, v Slovence vtkane še danes, pa bom s pomočjo posameznikov in tekaških skupin, ki se mi bodo med 24. in 28. septembrom na poti pridruževale, dokazali tako, da bomo pot v pretekli. Ob častnem pokroviteljstvu predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja in pomoči planinskih in drugih društev, gasilcev ter posameznikov se bo rodil športno-zgodovinski: The Slovenian Freedom Trail – The International Memorial Trail of Alliance The Crow’s Flight,« je ob tem zapisal predsednik društva Non plus ultra Robert Kereži.

Start teka bo v torek, 24. septembra, ob 7. uri v Ožbaltu pri Mariboru, zaključek pa na tradicionalni državni prireditvi, 28. septembra v Otoku med 10. in 11. uro.

Okvirni opis poti: Ožbalt - Lovrenc na Pohorju - Pesek - Dovže (Slovenj Gradec) - Graška gora - Spodnji Razbor (Zavodnje) - Bele vode - Šmihel (Mozirje) - Tirske peči - Ter - Ljubno ob Savinji - Lenart pri Gornjem gradu - Nova Štifta - Zgornji Tuhinj - Golice - Gabrje pod Špikom - Prevoje - Blagovica - Zg. Koseze - Mala sela - Zg. Hotič - Litija - Bogenšperk - Trebnje - Mirna peč - Žužemberg - Dolenjske Toplice - Semič - Otok (Črnomelj).

Komentarji (2)

Katja7 (ni preverjeno)

Povelicevanje totalitaristicnih svinjarij.Kdaj bo tek za pobite v tisocih jamah,ko so partizani klali vse,kar jim je prislo pod noz???Pokvarjenci.Ce ste sami retardirani,ne rabite poneumljati se bralcev.

Jaja (ni preverjeno)

Ce ne bi tisti ta drugi klali partizanov in nedolznih ljudi ze nekaj let, partizanov sploh ne bi bilo! Sprijaznite se ze enkrat!

Starejše novice