Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Preštete so že skoraj vse glasovnice. Preverili smo, kako smo volili v mariborskih volilnih okrajih. Kje je slavil SDS in kje Gibanje Svoboda?

Po 99,98 odstotka preštetih glasov izidi nedeljskega glasovanja na državnozborskih volitvah kažejo na prepričljivo zmago Gibanja Svoboda, ki bi s 34,57 odstotka glasov osvojilo 41 poslanskih sedežev.

Parlamentarni prag so prestopile še štiri druge stranke. SDS na drugem mestu beleži nekaj manj kot 24-odstotno podporo in bi dobilo 27 mest. V parlament so se uvrstili še NSi z osmimi, SD s sedmimi in Levica s šestimi sedeži.

V vseh volilnih enotah zmagalo Gibanje Svoboda

Gibanje Svoboda večino glasov prejelo v vseh osmih volilnih enotah. Modra barva prevladuje tudi med volilnimi okraji.

SDS je vodstvo prevzela v 18 volilnih okrajih. 

Kako smo volili v mariborski volilni enoti? 

V vseh sedmih mariborskih volilnih okrajih je slavilo Gibanje Svoboda. To je največ glasov prejelo tudi v volilnem okraju Ruše. 

Rezultati razkrivajo, da je v volilnih okrajih Šmarje pri Jelšah, Slovenska Bistrica in Slovenske konjice največ glasov prejela stranka SDS. 

Podpora Levici najvišja v okraju Maribor 4

Podpora stranki Levica je bila najvišja v volilnem okraju Maribor 4, kjer so prejeli 7,03 odstotkov glasov. 

Na drugi strani so najmanj volivcev prepričali v volilnem okraju Slovenske Konjice, kjer je za Levico glasovalo le 2,30 odstotkov volivcev. Manj kot tri odstotke so dosegli tudi v volilnem okraju Slovenska Bistrica. 

Visoka podpora gibanju Povežimo Slovenijo

Preverili smo, katere stranke, ki niso prestopile parlamentarnega praga, so v volilni enoti Maribor prejele visoko podporo. 

V volilnem okraju Šmarje pri Jelšah izstopa predvsem gibanje Povežimo Slovenijo, ki je prejelo kar 12,39 odstotkov glasov. V omenjenem okraju je sicer za poslanca kandidiral Zdravko Počivalšek. 

Povežimo Slovenijo je doseglo odličen rezultat tudi v okraju Maribor 3, kjer je kandidiral Franc Kangler. Prejeli so slabih devet odstotkov glasov. Dobre rezultate beležijo tudi v volilnem okraju Slovenska Bistrica, tam so prejeli 6,92 odstotkov glasov. 

V teh treh volilnih okrajih se je gibanje Povežimo Slovenijo tako uvrstilo na tretjo mesto, takoj za Gibanjem Svoboda in SDS.

Resni.ca v osmih volilnih okrajih prejela več kot tri odstotke glasov

Gibanje Resni.ca je najboljši rezultat doseglo v volilnem okraju Maribor 7, kjer je za njih glasovalo kar 4,11 odstotkov volivcev. Blizu štirim odstotkom so bili tudi v okraju Maribor 5, kjer so prepričali 3,85 odstotkov volivcev. 

Od enajstih volilnih okrajev je Resni.ca sicer v osmih okrajih presegla tri odstotke glasov. Manj kot tri odstotke glasov so prejeli le v okrajih Maribor 4, Maribor 6 in Slovenske Konjice.

Kaj pa ostali? 

Naša dežela z Aleksandro Pivec na čelu je najvišjo podporo prejela v volilnem okraju Šmarje pri Jelšah, in sicer 3,12 odstotke. 

V Slovenskih Konjicah, kjer je za poslanca kandidiral Zmago Jelinčič Plemeniti, je SNS prejel 4,75 odstotkov glasov, kar je največ izmed vseh okrajev v mariborski volilni enoti. 

V volilnem okraju Maribor 4 je 2,12 odstotkov glasov prejela Vesna. V omenjenem okraju je za poslanko kandidirala Petra Greiner. 

Komentarji (2)

zvon13 (ni preverjeno)

Statistika je dokazala da so klerofasisti le osebe, ki nimajo koncane osnovne izobrazbe, oziroma imajo le to.

Rival (ni preverjeno)

Zemljevid lepo prikazuje kje je veliko prebivalcev potrebnih nege.

Starejše novice