Prebivalci vasi Stanošina še vedno trpijo zaradi hrupa gradbenih strojev in miniranja na pol porušenega hriba, ki je ostal po izgradnji avtoceste. Upanja, da bodo dobili odškodnine zaradi razpok na hišah, pa nimajo.

Anton Kovač živi v Stanošini v neposredni bližini na pol porušenega hriba, ki je ostal po izgradnji avtoceste. Že dve leti in pol tu brnijo glasni gradbeni stroji, tla pa se tresejo tudi zaradi miniranja.

»Nazadnje, ko so minirali, par dni, preden so zaustavili, to se je treslo vse, vse, vse,« pravi Kovač. Od tresenja so pred kratkim popokale tudi keramične ploščice na hodniku njegove hiše.

Miniranje brez upoštevanja protokola in opozorilnih siren?

Občine Podlehnik pred ali med gradnjo avtoceste za odstranjevanje hriba država ni poklicala za kakršnokoli soglasje.

Vsa potrebna dovoljenja za aglomelioracijska dela je imel sicer glavni izvajalec gradnje avtoceste Euro-Asfalt, ki pa je za sanacijo hriba najel podzivajalca podjetje H. S. Nizke gradnje, kjer pa se na naše telefonske klice niso odzvali.

»Miniranje, ki se odvija, mora biti po točno določenem protokolu, tudi sirena in podobno mora biti prej slišana, tu po pričanjih temu ni bilo tako,« pravi župan Podlehnika Sebastian Toplak.

Sebastian Toplak, župan občine Podlehnik

»Nihče nič ne obvesti, nihče nič ne pove«

Nenadno tresenje zaradi miniranja je najbolj presenetilo prebivalce bližnjih hiš. »Nihče nič ne obvesti, nihče nič ne pove, niso prej nič povedali, ko je Euro-Asfalt, pa zdaj isto,« pripoveduje Ivana Brodnjak.

Inšpektorji ustavili vsa dela

Zaradi hrupa in domnevnih nepravilnosti so si območje na pol odstranjenega hriba ogledali tudi pristojni inšpektorji in pred nekaj tudi ustavili vsa dela.

Ugotovili so, da so dovoljenja za aglomelioracijska dela potekla konec minulega leta. O vlogi za podaljšanje pa pristojno kmetijsko ministrstvo še ni odločilo.

Bo namesto kmetijskega odločalo okoljsko ministrstvo?

Zemljišča so medtem zamenjala lastnike. Med njimi je zdaj tudi lastnica in direktorica podjetja, ki gradbena dela tudi izvaja.

V odločanje o podaljšanju dovoljenj naj bi se zdaj vključilo tudi okoljsko ministrstvo, saj naj bi pravzaprav šlo za rudarsko dejavnost in pridobivanje gradbenih materialov. Če bo novo dovoljenje izdano, se bodo tla tukaj tresla še do konca prihodnjega leta.

Anton Kovač

»Kot da je potres, recimo, to se trese cela hiša pa vse skupaj. Jaz sem imel prej psa, zdaj je pri njemu gor, pes je čisto ponorel, ko je poknilo,« pripoveduje Anton Kovač.

Brez pravega upanja za odškodnine

Ob vsakem poku domačini na svojih hišah iščejo nove razpoke. Upanja, da bi kdaj dobili kakršne koli odškodnine, pa nimajo, saj še vedno čakajo na odškodnine zaradi poškodb ob izgradnji avtoceste.

»To rečejo, da so stare razpoke in pač nismo od onih nič dobili, od teh pa tako ali tako ne,« zmajuje z glavo Ivana Brodnjak.

Kmetijske površine ali vsaj sanacija, da ne bi videti kot odprti kamnolom

Po koncu vseh del naj bi namesto hriba tu nastala dva hektarja kmetijskih površin. Tako župan kot domačini pa si želijo, da bi se to zgodilo z vsemi pridobljenimi dovoljenji in čim manj moteče.

»Ali pa naj se ta hrib sanira v neko obliko, da seveda ne bo to videti, kot nek odprti kamnolom ali gradbišče,« pa dodaja podlehniški župan Toplak.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Zaradi pesa Antona Kovača v imenu ljudstva takoj prekiniti vsa dela ... to, da bi kužka motila miniranja za jutrišnji dobrobit skupnosti pa ne gre ... da trpijo ljudje, ni važno, to gre, ... ali pes? Ne daj bog ...
Mar ne vegetarijanke i vegetarianci Slovenije? Vi žerete koprive, vaši cucki pa trupla drugih živali ... in potem po fasadah v mestu slikate zelene srčke v omaki ... ste skapirali? ... saj ni težko ... glupi ste!

Maribor 1943 (nepreverjen)

lahko bi pa psa ustrelili
in bi bil mir
Tako živčnega psa ni dobro imeti pri hiši

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

to tudi jaz pravim

In reply to by Maribor 1943 (nepreverjen)

Starejše novice