Slika je simbolična (vir: PGD Lenart).
Kakšno je stanje v občini Šentilj, kjer so se maja soočali s hudimi plazovi, ki so več družinam uničile dom? Začeli so s sanacijami plazov, večje plazove bodo sanirali septembra. Ocenjena škoda znaša kar 7,6 milijona evrov.

Razmere na območju občine Šentilj, kjer so se zaradi močnega majskega deževja sprožili številni zemeljski plazovi, so še vedno nestanovitne. Nove padavine so prinesle novo sprožanje plazov.

Kot je za Ptujinfo povedal župan Štefan Žvab, se zopet soočajo s hudimi posledicami izredno močnih neurij in neprekinjenega dežja preteklih dni. 

Hudo je bilo predvsem pretekli petek, ko je občino zajelo obilno deževje z močnimi sunki vetra.  

Gasilci so posredovali zaradi podrtih dreves, ki so onemogočala promet. Iz stanovanjskih objektov so črpali meteorno vodo, voda je zalila tudi cestišče. Na Spodnji Velki je drevo padlo na hišo in jo poškodovalo. 

V Selnici ob Muri se je sprožil plaz, ki je zaprl pot do stanovanjske hiše. »V ponedeljek in torek smo odstranjevali zemljino in družini omogočili dostop do njihovega doma,« so povedali na občini. 

Začeli s sanacijami plazov, v bivalnih kontejnerjih ostajata dve družini

Žvab pojasnjuje, da so začeli z dolgoročnimi sanacijami plazov, ki so se v občini sprožili po majskem obilnem deževju. Pri tem so se sanacije najprej lotili na tistih območjih, kjer družine nimajo dostopa do svojih domov. Kot navaja, so se v takšni situaciji znašle štiri družine. 

Trenutno poteka sanacija treh plazov. Sanirajo enega v Šomatu in dva Zgornjem Gradišču. Kot je povedal Žvab, so stroški te sanacije so ocenjeni na nekaj več kot 120 tisoč evrov. 

Občanko, ki ji je plaz tako močno poškodoval hišo, da bivanje v njej ni več varno, so preselili v stanovanje, ki ji ga je za obdobje pol leta brezplačno zagotovila ena od družin. Že pred tem se je ena od prizadetih družin preselila v zasebno hišo. 

V bivalnih kontejnerjih ostajata še dve družini, za kateri prav tako iščejo dolgoročne rešitve. Dve družini sicer svojega domovanja ne želita zapustiti.

Ocenjena škoda znaša okoli 7,6 milijona evrov

Predsednik vlade Robert Golob je maja obiskal območja ob stanovanjskih hišah v občini Šentilj, ki jih je prizadelo močno deževje in napovedal državno pomoč. 

Kot je povedal Žvab, je država odobrila in tudi nakazala 200 tisoč evrov intervencijskih sredstev, s katerimi bodo poplačali stroške prvih intervencij po plazovih, ki so jih sprva krili iz občinske blagajne. 

»Do tega trenutka je država vse tisto, kar je obljubila, tudi izpolnila, za kar sem jim izredno hvaležen,« je dejal župan. 

Dodaja, da bodo s sanacijo večjih plazov, ki zahtevajo večji obseg del, začeli septembra. Ocenjena škoda znaša okoli 7,6 milijona evrov. 

V občini Šentilj pričakujejo obisk ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana, ki je napovedan za 7. julij. Pri obisku bosta udeleženi tudi sosednji prizadeti občini Kungota in Pesnica.

Starejše novice