Foto: Almira Ćatović
Projekt izdelovanja papirnatih ladjic za žrtve genocidov na razstavi v muzeju.

Na pobudo profesorja in humanitarnega delavca Borisa Krabonje so ljudje lani izdelovali papirnate ladjice v spomin na žrtve genocidov. Odziv je bil izjemen in kmalu je bil cilj šest milijonov ladjic dosežen.

Projekt je zdaj predstavljen prek fotografij širši javnosti na ograji Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

Tako projekt 6.000.000 ladjic za 6.000.000 žrtev, ki je potekal pod okriljem Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor ter dobrodelne organizacije Up-ornik, kot tudi razstava sta posvečena spominu na številne žrtve različnih genocidov v zgodovini.

Več kot 20.000 ljudi oziroma več kot 200 organizacij iz Slovenije in tujine je izdelalo iz odpadnega papirja več kot šest milijonov papirnatih ladjic, ki so bile razstavljene v zaklonišču podjetja ACE Metalna v mariborski mestni četrti Tezno kot del umetniške postavitve, ki so jo idejno zasnovali študentje arhitekture iz Maribora. Instalacija je bila na ogled do sredine tega meseca

Razstavo ujeli v fotografski objektiv

Ker papir razpada, spomin pa bledi, so projekt ovekovečili na fotografijah, ki so zdaj na ogled na ograji Muzeja narodne osvoboditve Maribor. Avtor fotografij je Marko Pigac, besedila in postavitev je pripravil kustos Jan Malec Svetel.

Razstava predstavlja pobudnike in glavne akterje projekta ter odzive obiskovalcev. »Projekt spominja na ene najbolj tragičnih momentov človeške zgodovine in ta razstava je neke vrste spomenik temu projektu,« je za STA povedal Malec Svetel.

Nobena žrtev genocida ne sme biti pozabljena

Poudaril je, da nobena žrtev genocida ne sme biti pozabljena, tudi zato da se takšni dogodki ne bi ponavljali. »Vedno govorimo o spominjanju, hkrati pa nam pred vrati poteka nova vojna, novi genocidi, pravzaprav se ničesar ne naučimo,« je razočaran.

Opozarja tudi na poskuse zanikanja holokavsta in njegove trivializacije z neustreznimi primerjavami z drugimi tragedijami. »S tem ko na primer povlečemo primerjavo z ravnanjem Izraela s Palestinci, poenostavljamo stvar in razvrednotimo vsako žrtev. Vsaka stvar si posebej zasluži obravnave; vsako sistemsko nasilje se mora obsoditi,« je poudaril.

Število sodelujočih v projektu 6.000.000 ladjic za 6.000.000 žrtev po besedah kustosa kaže, da ljudje niso ravnodušni do takšnih tragedij in njihovih žrtev. To velja tudi za mlajše generacije.

»Velikokrat smo krivični sploh do t.i. Z generacije, za katero po mojih izkušnjah z mladimi mislim, da premorejo tako racionalnost, ki je mi starejši mogoče ne, kot tudi empatijo, da lahko razumejo. Njihov odnos do marginaliziranih skupin je popolnoma drugačen od odnosa starejših generacij. Bolj me skrbi, kakšen svet jim bomo mi pustili za naprej,« je še povedal Jan Malec Svetel.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Slava Palestini (nepreverjen)

Drhal kje so ladjice za slovenske žrtve, za Rome in ostale narode ?

PROTI ruski moriji (nepreverjen)

jutarnji/vijesti/svijet/mi-smo-za-ruse-bili-divljac-za-odstrel-i-75-godina-nakon-kapitulacije-nacista-masovna-silovanja-njemica-u-reziji-sovjetskih-vojnika-su-tabu-tema
sta-su-rusi-radili-srbima-crvena-armija-krajem-1944-izvrsila-masovna-silovanja-srpskih-zena-i-djevojaka
historija info/masovna-silovanja-u-srbiji-od-strane-pripadnika-crvene-armije
Staliniste u zatvor !!

BRANKO TRGLEC (nepreverjen)

Cenjeni Kustos je povedal,da je mrtev Žid bolj mrtev kot mrtev Palestinec.

Starejše novice