Slika je simbolična (foto: Miloš Vujinović).
Sindikat Mladi plus je z dostavljavci Wolta in Glova pripravil predloge za izboljšanje pogojev dela.

Sindikat Mladi plus je z dostavljavci, ki opravljajo dostave za podjetji Wolt in Glovo, pripravil predloge, ki bi izboljšali pogoje njihovega dela. 

Več kot 100 dostavljavcev vodstvi družb med drugim poziva k povišanju osnove za dostavo, dodatku na kilometre na osnovi realne razdalje ter dodatkoma za amortizacijo in malico, so sporočili.

Sindikat Mladi plus se je ta teden kritično odzval na dogovor vodstev Wolta in Glova z Mestno občino Ljubljana, da bodo kurirji družb oštevilčeni za namen lažje identifikacije v primeru kršitve cestnoprometnih predpisov. 

Na podlagi informacij stanja s terena in anketnih vprašalnikov so zbrali izkušnje in predloge več kot 100 kurirjev in kurirk.

Predloge izboljšav so danes delili z javnostjo, naslovili pa so jih tudi na podružnico podjetja Wolt v Sloveniji. 

»Verjamemo, da bodo predloge svojih kurirjev in kurirk vzeli skrajno resno. Tako njih kot slovensko izpostavo podjetja Glovo pozivamo, da izboljšave implementirajo čim prej,« so poudarili.

Prva zahteva je odstop od dogovora z Mestno občino Ljubljana glede številčenja dostavljavcev. Ta dogovor je bil sklenjen brez posvetovanja s kurirji in kurirkami, ki so 'zgroženi', pravijo v sindikatu.

»Pozivamo vas, da namesto tega implementirate spodaj naštete zahteve kurirjev in kurirk, ki bodo pripomogle k temu, da bodo prejeli dostojno plačilo tudi brez hitre vožnje,« so navedli.

Zahtevajo dostojno plačilo

Pozvali so k takojšnji zaustavitvi rekrutacije novih Woltovih partnerjev in reaktivacije kurirjev povratnikov. »Ne glede na to, kakšne izboljšave bodo uvedene, te ne bodo izboljšale ničesar, v kolikor bo na terenu preveliko število kurirjev,« so zapisali v sindikatu.

Nadalje zahtevajo povišanje osnove za dostavo na 3,50 evra. »Osnova na dostavo bi se tekom let morala zviševati in ne nižati, kot se to dogaja v Ljubljani in drugje v tujini,« so zapisali, saj se povečujejo tudi življenjski stroški in prispevki samostojnih podjetnikov, študentov in družb z omejeno odgovornostjo. 

Za kurirje študente je treba upoštevati tudi zakonsko določeno minimalno urno postavko, če je z dostavami niso dosegli.

Zahtevali tudi uveljavitev dodatka na kilometre

Dostavljavci so nadalje kritični do dejstva, da se dodatek na kilometre zaračunava v obliki zračne razdalje. »Kurirji in kurirke ne uporabljajo letal za dostavo naročil,« so pripomnili v sindikatu in zahtevali uveljavitev dodatka na kilometre, ki bazira na realni razdalji.

Želijo tudi dva dodatka, in sicer za amortizacijo v višini 0,30 evra za kolesa in 0,50 evra za motorje ter avtomobile na vsako opravljeno dostavo, ter nadomestilo za malico v višini minimalno zakonsko določene vsote. Znesek bi se ustrezno prilagodil, če bi dostavljavec v dnevu delal več ali manj od osmih ur.

Zahtevajo tudi plačan odmor za malico.

Opozarjajo tudi na dodatno delo, kot je polog gotovine, ki ga morajo dostavljavci izvesti na Petrolovih poslovalnicah preko sistema Mbills, ter dodatna dostava Wolt zaposlenemu, ko ni prevzema gotovinskega naročila. Zahtevajo, da polog gotovine šteje kot dostava, ki se mora šteti tudi v bonus tedenskega števila dostav.

Dostava gotovinskega naročila, kjer stranke ni bilo, pa bi se morala šteti kot dodatna dostava skupaj z dodatki na kilometre. Ravno tako se mora upoštevati v bonus tedenskega števila dostav.

Zaradi čedalje močnejših govoric, da bi se ukinili bonusi na tedensko število dostav z izjemo najvišjega, kurirji in kurirke nenazadnje zahtevajo, da bonus ostane v isti obliki, kot je sedaj. Trenutno za 50 opravljenih dostav prejmejo deset evrov, za 100 opravljenih dostav 15 evrov, za 150 opravljenih dostav 25 evrov in 200 opravljenih dostav 50 evrov.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Surfeiter (ni preverjeno)

Časi za te zahteve so zdavnaj mimo ... ostane vam, da poiščete novega delodajalca ... sicer pa, ne razumem, zakaj delate za te izkoriščevalce, potem že ni tako slabo ...

Starejše novice