Foto: Bobo
Preiskovalni sodnik je v soboto zjutraj za Andreja šiška odredil 48-urno sodno pridržanje, ki se bo izteklo v ponedeljek zjutraj, okoli 6. ure.

Vodjo Štajerske varde in predsednika gibanja Zedinjena Slovenija Andreja Šiška so predvidoma ob 14. uri privedli na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Mariboru. Preiskovalni sodnik je v soboto zjutraj zanj odredil 48-urno sodno pridržanje, saj je osumljen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Kriminalisti so po četrtkovih hišnih preiskavah pridržali dve osebi, a so po pojasnilih policije zoper eno osebo že v četrtek pridržanje odpravili. Šlo naj bi za člana izvršnega odbora SDM Mateja Lesjaka. Za Šiška se je 48-urno policijsko pridržanje izteklo v soboto zjutraj, ko so ga policisti s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil sodno pridržanje.

Na Vošnjakovi ulici v Mariboru so se včeraj v dopoldanskem času na protestnem shodu zbrali njegovi podporniki, med njimi tudi starša. Shoda se je udeležila tudi sopredsednica gibanja Zedinjena Slovenija Anica Bidar.

Pred mariborsko sodno palačo pa se je tudi danes zbralo okoli 30 Šiškovih podpornikov, ki zahtevajo njegovo izpustitev, je poročal Radio Slovenija.

Vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Darko Simonič zatrjuje, da namerava tožilstvo vložiti predlog za pripor. »Edina možnost, da ne predlagamo pripora, je samo to, da nas pridržani prepriča s svojim zagovorom, kar pa se v preteklosti ni dogajalo,« je Simonič dejal za STA.

Vodja tožilstva: Gre za izjemno zahtevno zadevo

Prvi mož mariborskega tožilstva priznava, da je preiskava zoper to zadeva izjemno zahtevna. »Lahko rečemo, da je tak pojav tudi nas malo presenetil. Takega primera v Sloveniji še ni bilo in soočamo se z več težavami. Imamo več kaznivih dejanj in ko jih preučujemo vsepovsod najdemo kakšno težavo. Sodne prakse ni in zahtevno je tudi s perspektive dela policije, ki zbira obvestila z območja vse države. Teče tudi 48-urni rok in vsi smo pod časovnim pritiskom,« pravi Simonič.

Ta meni, da je bilo postopanje policije ustrezno. Fotografije in posnetki, ki so se pojavili na družbenih omrežjih, namreč po njegovem mnenju ne morejo biti dovolj velik dokaz, da bi nekoga pridržali. Zato je razumljivo, da je policija potrebovala nekaj časa, da je zbrala konkretne razloge za preiskave.

»Že tako ali tako glede na specifiko kaznivega dejanja nikakor ni za delovati preuranjeno. Nič nismo zamudili,« opozarja vodja mariborskih tožilcev.

Šiško kasneje ovaden tudi veleizdaje?

Šiška so policisti v četrtek pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Kljub temu pa na to kaznivo dejanje tožilstvo ni vezano in lahko s kazensko ovadbo pred preiskovalnega sodnika privede tudi s katerim drugim kaznivim dejanjem.

Na tožilstvu so se v petek popoldne sestali s policijo in ocenili, da obstajajo utemeljeni razlogi za to, da se Šiška privede k preiskovalnemu sodniku in da ob utemeljenem sumu za ovadbo po 359. členu Kazenskega zakonika obstajajo tudi priporni razlogi.

Šiška bi med drugim lahko pozneje ovadili tudi veleizdaje po 348. členu Kazenskega zakonika, ki pravi: »Kdor s silo ali grožnjo, da bo uporabil silo, ogrozi obstoj Republike Slovenije ali tako poskuša spremeniti njeno ustavno ureditev ali strmoglaviti najvišje državne organe, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let.«

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jožef46 (nepreverjen)

Šiško naknadno obtožen veleizdaje, so zapisali.
Kaj je mogoče Hrvatom podaril slovensko zemljo in morje.
Je slučajno hodil k Putinu in mu govoril o NATU,
Je mogoče spreje in podelil azil neka tisoč muslimanskim bojevnikom ?
Je mogočecpodpisal kak mednarodni sporazum na škodo Slovenije in Slovencev ?
Samo vprašam ?
Kajti, če je storil vsaj eno dejsnje od naštetega je res veleizdajalec in mu je potrebno pošteno soditi v imenu ljudstva, seveda.

goostt (nepreverjen)

Kaj pa je vele izdal ?!

In reply to by Jožef46 (nepreverjen)

H00licigan (nepreverjen)

Izdal je slovenski narod, s tem da je ustanovil svojo paravojaški shod. Kaj vam tukaj ni jasno? Zame se to lahko isto tretira kot teroristična organizacija ISIS, ki se uri v gozdu.

Starejše novice