Slika je simbolična.
Po tem, ko je Mestna občina Maribor letos že večkrat razširila območje plačljivega parkiranja, je sedaj sporočila, da se plačljivo parkiranje obeta še na dodatnih lokacijah. Kam se tokrat širi bela cona in kako odločitev upravičujejo na občini?

Po zgolj nekaj tednih od prejšnje širitve bele cone, ki je dvignila precej prahu med meščani in okoliškimi prebivalci, ki so zaposleni v Mariboru, Mestna občina Maribor nadaljuje svojo politiko prilagajanja parkirnih površin in območij, namenjenih plačljivemu parkiranju na javnih površinah.

Mariborska občina namreč odpira novo poglavje v zgodbi o plačljivem parkiranju v Mariboru. S prihodnjim letom bo bela plačljiva cona vzpostavljena na Kamniški in Lavričevi ulici ter Koroški cesti.

S 1. januarjem se tako bela cona vzpostavlja v Lavričevi ulici, 8. januarja pa se v belo cono spreminjata še Kamniška ulica in Koroška cesta, natančneje na območju študentskega kampusa.

Kakšen pa je razlog? »Spremembe se izvajajo predvsem zaradi trajnostnega upravljanja mirujočega prometa in boljših pogojev za stanovalce v centru mesta,« pravijo na Mestni občini Maribor.

Širitev bele cone letos izvedli že večkrat

Bele cone v Mariboru, znane tudi kot območja plačljivega parkiranja na javnih površinah, že dlje časa predstavljajo izziv tako za občino, ki stremi k bolj urejenemu mestnemu prometu, kot za voznike, ki jim nelagodje predstavlja vedno več plačljivih parkirnih mest ter odsotnost brezplačnega parkiranja v mestu.

Parkiranje v belih conah je dovoljeno le ob plačilu parkirnine, kar naj bi spodbudilo večjo pretočnost prometa in omogočilo hitrejše iskanje prostih parkirnih mest.

V sredini julija je Mestna občina Maribor že razširila območje plačljivega parkiranja na lokacijah v Trubarjevi, Poljančevi, Vinarski, Vrbanski ter Žolgarjevi ulici, pa tudi na Gosposvetski cesti, Smetanovi in Kočevarjevi ulici ter na delu Ulice Moše Pijada, do Raičeve ulice.

V začetku septembra je sledilo širjenje bele cone na ulico Moše Pijade, Raičevo ulico in del Hlebove ulice, novembra pa na parkirišče, ki se nahaja na križišču Meljske ceste in Dovozne ceste.

Za dovolilnico treba odšteti 150 oziroma 180 evrov

Stanovalcem na lokacijah širitve bele cone na Mestni občini Maribor svetujejo, da čim prej pridobijo dovolilnico za parkiranje.

Stanovalci s stalnim prebivališčem na območju, kjer je uvedeno plačilo parkirnine oziroma v območju plačljive cone in so lastniki ali najemniki vozila, bodo ob plačilu dovolilnice in upravne takse pridobili dovoljenje in dovolilnico za obdobje dveh let.

Občani pa morajo za dovolilnico krepko seči v žep. Tako že stroški postopka ob oddaji vloge znesejo okoli 20 evrov. 22,60 evra plačajo posamezniki, ki vlogo oddajo v fizični obliki, 18,10 evra pa bodo za stroške postopka odšteli občani, ki bodo vlogo oddali elektronsko.

Veliko več pa morajo občani odšteti za samo dovolilnico, ta za dve leti znaša 150 evrov oziroma 180 evrov glede na območje bivanja.

Komentarji (19)

viola (ni preverjeno)

toti so govna od govneta o to se jih bo teralo kmalu.

Golobizem (ni preverjeno)

To ste volili to imate...še plešete¨?

mbb (ni preverjeno)

Ti si plešast 🍺

In reply to by Golobizem (ni preverjeno)

Mater (ni preverjeno)

To jih bo pa stalo uzbune, požeruhi.

In reply to by Golobizem (ni preverjeno)

Cavoglave (ni preverjeno)

v knigi nasla recept za goloba na ajmohc!blu blu blu....

In reply to by Golobizem (ni preverjeno)

Zvegla (ni preverjeno)

zanimivo. Občani smo lastniki te infrastrukture. Plačujejo naj tisti, ki prihajajo k nam od drugod, ne pa mi, ki smo lastniki. Ob nogometni tekmi pa đupan ponudi brezplačni parking vsem zunanjim obiskovalcem!?! Mislim, narobe pamet... Itak pa vsi vemo, da so plačljive cone za zbiranje denarja, ki ga ima đupan vedno premalo. Namesto da bi urejal stvari res v dobro prebivalcev, jih ureja v svojo korist. Bo treba spet sodni stolp začet uporabljat, in bližnjo Dravo?

antijugoslavij… (ni preverjeno)

maribor bo. resen ko boste stopili na ulice in zabjemu frisu rekli-GUBI SE IZ STEJERSKE PRESTOLNICE!!!!!zabji fris se bo seveda upiral!!!!!ima 14 milijonov kreditov in je zapufan do gat!!!dela koristi samo za svojo smrdljivo rit-zapomnite si napisano!!!!!!

In reply to by Zvegla (ni preverjeno)

Koba (ni preverjeno)

Toti bo kmalu brezdomce oglobo....., ni druge, da malo plava v Drave.....

mbb (ni preverjeno)

In sedaj se vsi zastonjkarji selijo na Betnavsko, Ljubljansko , Beograjsko , kjer ni redarjev . Banda .

Osebek

Demagogija. To je le izgovor za polnjenje finančne luknje, ki je jo napravil nesposobni župan, oziroma župan, ki ima roke obrnjene k sebi z projekti, ki ne pomagajo k izboljšanju infrastrukture v tem obubožanem mestu.

kar_nekdo (ni preverjeno)

Gospe in Gospodje...
Saša Arsenović v vsem svojem sranju... eh, pardon, sijaju...
Nič ga ne skrbi bolj kot to, kako bo lupal meščane, si napolnil žepe in kako si bo okrasil svoje center mesta... Ostale mestne četrti pa izgledajo kot geta...
Kot sem pa že prej omenil, se dajte novinarji malo pozanimat kaj se dogaja v Snagi.... Kako bodo MORALI zaposlit njegovega (županovega) prijatelja za veliko plačo in NIČ dela... To je namreč pogoj, da sedanji župan ostane...

kar_nekdo (ni preverjeno)

ne župan, da sedanji direktor Snage ostane...

In reply to by kar_nekdo (ni preverjeno)

arzen-ović (ni preverjeno)

Tega SD kriminalca od župana očito podpira celi mestni svet, da lahko hara po MB kot da je lastnik mariborskih sužnjev! SD mafija je itak v koaliciji z SDS že od 1991!

Huhca (ni preverjeno)

SMRT komunisticnim banditom-levicarski gnoj in njihovim pomagacem!!!!!

In reply to by arzen-ović (ni preverjeno)

Revoz (ni preverjeno)

Baraba zupana treba vrct v Dravo

butalc (ni preverjeno)

tu imatete zdaj -placujte pohlep zabjega frisa!!!!!kaj ste ga pa volili!!!placujte zdaj blesavi mariborcani---zabji fris vam krade milijone-pred ocmi!!!!placujte zdaj!!!!!

Jožica 55 (ni preverjeno)

Smrdljivci smrdljivi! Pohlepen župan! Gotof je!

Taček (ni preverjeno)

Roka tako, roka tako, roka tako!

Zdravko Lajh (ni preverjeno)

Kako dolgo bomo šem prenašali to srbovanje??

Starejše novice