Podjetje 1A Personal, ki je v lasti Tomaža Šilaka, svoje pisarne pa ima tudi v avstrijski Radgoni, delavcem dolguje denar. Se ponavlja zgodba izpred nekaj let?

Veliko Slovencev si kruh služi v sosednji Avstriji, saj so plače boljše kot pri nas. Toda v času pred božičnimi prazniki je v enem izmed podjetij prišlo do precej neljubih dogodkov. Plače za november niso bile izplačane, prav tako ne trinajsta plača. Podjetje pa gre, kot kaže, v stečaj.

Zato se je danes približno sto zaposlenih mudilo v prostorih 1A Personal v avstrijski Radgoni, kjer je potekal sestanek zaradi neporavnanih obveznosti. Podjetje 1A Personal posoja delavce v tujino, večina teh, s katerimi smo govorili tudi sami, je zaposlena v Boxmarku.

Zanimivo pa je ozadje oziroma preteklost ljudi, ki vodijo podjetje 1A Personal. Gre za Tomaža Šilaka, ki je pred leti oškodoval 365 delavcev, ki so delali v Avstriji in si za to prislužil tudi eno leto in deset mesec zaporne kazni, ki pa so mu jih nato spremenili v 1320 ur dela v splošno korist. Takrat je enako dejavnost opravljala njegova družba HTS Skupina, ki pa je končala v stečaju. 

Novembrske plače ni bilo, prav tako ne trinajste

Leta 2016, ko so se začele njegove težave v Sloveniji, je že odprl novo podjetje, tokrat v sosednji Avstriji pod imenom 1A Personal. To ima sedež na Dunaju, eno izmed poslovalnic pa ima tudi v avstrijski Radgoni. Delavci migranti, ki si v Avstriji služijo kruh preko omenjenega podjetja, so že v preteklosti potarnali nad nekaterimi nepravilnostmi, tokrat pa so na dan udarile še večje težave.

Kot nas je opozoril bralec, ki je prav tako na plačilnem seznamu 1A Personal, delavke in delavci niso dobili novembrske plače, prav tako ni bilo izplačila trinajste plače.

»Do zdaj sem vedno dobil plačo tako, kot je bilo dogovorjeno. Nisem imel težav, jih je pa imelo precej sodelavcev in prijateljev. Nekateri plač niso dobili, ali pa so bile te za dvesto oziroma tristo evrov manjše, kot bi morale biti,« pravi Luka Perš, ki svoje delo opravlja v Boxmarku.

Različno plačilo za enako delo

Kot so nam povedali drugi zaposleni, je prihajalo tudi do nerazumljivih razlik in zamud pri plačah.

»V pogodbi piše, da je plača do petnajstega, vendar se tega niso ravno najbolj držali. To niti ni najhuje. Povem vam en primer. S sodelavcem sva imela enako število ur, istočasno sva se 'štemplala', pri plači pa je bilo tudi do dvesto evrov razlike. Zakaj? Nimam pojma,« pravi Mihaela Cuk.

Prav tako naj bi zaposleni večkrat opazili določene odtegljaje, ki jih je delodajalec upravičeval z nakupom nove obutve in podobnih stvari, ki pa jih, kot pravijo sami, nikoli niso bili deležni. Med drugim so nam povedali, da so jim obljubljali nagrado v višini 100 evrov, v kolikor pridobijo nove delavce. Delavci, ki so bili zaradi poškodbe na bolniški, te naj ne bi dobili izplačane. Zaradi vseh zgoraj omenjenih težav, predvsem pa zaradi neizplačila zadnje plače, je bil danes sklican sestanek v prostorih podjetja.

»Dobili smo nekaj informacij, sporočili so nam, da je podjetje v prisilni poravnavi. Potem so nam razložili, kaj točno to pomeni za nas. Podpisali smo izjavo, ki naj bi nam omogočila, da na banki dobimo določen predujem, določeno vsoto denarja. Danes naj bi dobili del denarja, ostalo pa do 15. januarja,« nam je še povedal Perš.

Dolg naj bi poravnali v roku treh do šestih tednov

Toda na banki je sledil hladen tuš, iz tega vsaj danes ni bilo nič. Kot so jim povedali odgovorni na banki, naj bi, glede na podpisane izjave, denar dobili v roku treh do šestih tednov.

»V podjetju so nam zagotovili, da bodo poravnali ves dolg. Ta naj bi v povprečju znašal okrog tri tisoč evrov po osebi,« pravi. 

Podjetje v stečaj

Kot je razvidno iz javnih evidenc, je bil za podjetje 1A Personal, ki ima sicer sedež na Dunaju, pred nekaj dnevi začet stečajni postopek. Upniki lahko svoje terjatve, tudi tiste, ki izhajajo iz delovnega razmerja, prijavijo do 4. februarja, upniški odbor pa se bo sestal 19. februarja.

Seveda smo na samem mestu želeli informacije preveriti tudi pri odgovornih, ki pa so nas zavrnili s 'prošnjo', da zapustimo njihove prostore, saj so zanje to težki časi. No, glede na izkušnje in dejstva iz preteklosti, so teh težkih časov še predobro vajeni. 

Vprašanje pa je, kako bi se sami obnašali, če bi jih dejansko doleteli težki časi v pravem pomenu besede. Na to jim lahko odgovorijo opeharjeni delavci, ki upajo, da bodo vendarle dobili, kar jim pripada.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Če niso prines… (nepreverjen)

jih Avstrijci niso plačali!

Caroline5 (nepreverjen)

Hahaha ta pa je dobra ??

In reply to by Če niso prines… (nepreverjen)

Karl (nepreverjen)

Štajerc je pravilno in ne Štajerec.

Mrgud (nepreverjen)

Toti paradnik ki tu cajtnge pise za 14. placo se niti ni slisal. On govori o regresu sredi decembra. Vi pa lepo silinge pripravite, da boste lahko Janezu davek placali, za to kar ste zasluzili mimo njega.

1A Personal (nepreverjen)

IZJAVA ZA JAVNOST
Začetek poslovnega leta 2018 našega podjetja je bil miren in pregleden, saj smo leto 2017 zaključili s pozitivnim dobičkom in skupaj s svojimi strankami stopili v stabilno novo leto.
V marcu smo odprli svojo prvo podružnico v Bad Radkersburgu, ki je bila v okolju dobro sprejeta, saj v radiju 60 km ni podjetja za posredovanje delavcev, kar tako ostaja vse do danes.
Poslovalnico v Bad Radkersburgu smo odprli izključno zaradi naše stranke v okolici, ki je zaposlovala največje število sodelavcev, da smo našim zaposlenim na voljo in razpolago v neposredni bližini, saj se nahaja na meji s Slovenijo in Madžarsko od kod je prihajalo največ sodelavcev.
Prav s to stranko smo v marcu zaradi dolgoletnega sodelovanja sklenili pogodbo za nove zaposlitve, ker je z njihove strani prihajala potreba po več kot 700 dodatnih sodelavcev. Njihove kadrovske službe same namreč niso več uspevale zagotavljati zapolnitve delovnih mest. Do tega trenutka je stranka nudila delovna mesta petdesetim našim sodelavcem. Po temeljitem načrtovanju smo pričeli zapolnjevatii prosta delovna mesta z našimi kandidati. Rekrutirali smo čez 1200 prijavljenih kandidatov, od katerih je s strani naročnika prišlo v poštev 600 kandidatov, od tega je na koncu zaposlil 400 sodelavcev. Do junija je vse skupaj potekalo brez kakršnih koli komplikacij, nato je nepričakovano udaril dieselski škandal tudi v našo poslovanje.
Julija smo bili prisiljeni zaradi stanja pri naročniku na izredni dopust poslati čez 200 sodelavcev, hkrati pa upali, da bo naročnik uredil svojo situacijo in s tem krenil nazaj v normalno poslovanje. Na žalost se to ni zgodilo in z naročnikove strani je prišlo do zmanjševanja naših sodelavcev. V mesecih od septembra do novembra smo morali pri naročniku zmanjšati število naših sodelavcev na 200 sodelavcev, sam naročnik pa je bil prisiljen odpustiti čez 400 svojih lastnih zaposlenih.
Za nas je to bil trenutek, ki nas je skoraj zlomil. Trenutno v dotičnem podjetju dela še vedno 60 naših sodelavcev, ki imajo zagotovoljena delovna mesta. Situacija se je stabilizirala, po strankihih zagotovilih do konca leta 2018, z novim letom pa bodo začeli kljub dieselskemu škandalu spet normalno poslovati, saj so uredili svoje interne težave. Z novim letom se namreč obeta nov val potreb zaposlovanja v avtomobilski industriji (oddelek S klase v Sindelfingen, Magna z novo serijo 5 itd.) in s tem ponovna stabilnost na trgu avtomobilske industrije.
Vmes nas je doletela še interna težava naših dveh internih sodelavcev, ki sta bila zaradi ustvarjanja poslovne škode prisiljena zapustiti naše podjetje, saj sta z ponarejanjem dokumentov in prevaro škodovala poslovanju našega podjetja, ter povzročila škodo v višini skoraj 1 milijona evrov, zaradi česa smo se še vedno prisiljeni ukvarjati v Avstriji.
Zaradi masovnega zmanševanja naših sodelavcev so se pričele naše težave, hvala bogu, pa je v Avstriji situacija v primerih otežitve poslovanja podjetij precej drugače kot v Sloveniji. Delavci in podjetja so deležni pomoči, hkrati pa predvem delavce država zaščiti v takšnih primerih. Zaradi zmanjšanja 200 sodelavcev, in s tem izplačil njihovih vseh pripadajočih izplačil (tekoče plače, pripadajoče 13. in 14. plače, preostale dopuste ter odpravnine), so nas privedli do današnje situacije. Z takojšnjim urgiranjem, varčevalnimi ukrepi našega podjetja, podporo naših strank in sodelovanjem

z našimih sodelavcev smo uspeli podjetje stabilizirati, kljub temu pa z dnem 12.12.2018 se odločili odpreti insolventni postopek; ki se razlikuje od pojma insolvenca v Sloveniji.
Podjetje se v naslednjih mesecih postavi v sanacijski postopek, z samosanacijo pod zunanjim nadzorom in sodelovanjem z Arbeitskammer (državna institucija za zaščito pravic delavcev v Avstriji). Delavci so zaposleni, zavarovani in prijavljeni v Avstriji po vseh veljavnih avstrijskih zakonih še naprej.
Vse naše stranke v Avstriji, kjer delajo naši sodelavci so o situaciji obveščeni in pot v letu 2019 nadaljujejo skupaj z nami, saj je na podlagi insolventnega izvedenca podjetje na poti v normalno poslovanje, kar pomeni varnost za naše sodelavce tudi v prihodnosti.
Skupaj z odvetniki, insolventnimi upravitelji, našimi strankami in našimi sodelavci želimo sanirati podjetje in s tem ohraniti delovna mesta, obsotoječe stranke in s tem varnost naših sodelavcev in njihovih družin.
Včeraj, v sredo 19.12.2018 smo opravili razgovore z vsemi našimi sodelavci, ter jim skupaj z predstavnikom iz Arbeitskammer obrazložili situacijo; da so delovna mesta zavarovana, prav tako pa njihova izplačila za mesec november, katera bodo prejeli zaradi obdelave podatkov z zamikom, najkasneje v sredini januarja. Od 15. januarja bodo vsa izplačila potekala spet točno; skupaj z izplačili božičnice in nakazili in t.i. Insolvenzentgeld Fond (insolventnega sklada), katerega nadzorujejo državne institucije. Na žalost prav zaradi obdelave z eksterne strani prihaja zato do zakasnitve izplačil... in to ravno v predprazničnem času, ko se zavedam, da smo vsi računali na redno izplačilo.
Za zakasnitev in celotno situacijo nam je iskreno žal, zato intenzivno saniramo podjetje, da v bodoče preprečimo tovrstne situacije. Celotna ekipa sodelavcev, dolgoletni partnerji, pri katerih delajo naši sodelavci in večina naših zaposlenih sodelavcev gledamo pozitivno.
Vsem našim sodelavcem se po pogovoru včeraj zahvaljujemo za njihovo razumevanje, kljub težki situaciji za njih in nas, predvsem pa se zahvaljujemo za njihovo zaupanje v nas, da bomo skupaj uspeli in z novim letom zagotovili nemoteno, točno in zagotovljeno delovanje našega podjetja.
Zadnje dni so nas stale veliko moči, neprespanih noči in dolgih ur, predvsem pa strah za eksistenco našega podjetja ter vseh naših zaposlenih ter njihovih družin, in to predvsem v predprazničnem času, ko bi naj pozabili na skrbi. Zato bomo še toliko bolj aktivno vložili ves svoj napor v to, da čimprej dokončno saniramo naše podjetje in zagotovimo stabilno prihodnost v novem letu.
Za trenutno situacijo nam je iskreno žal, zato tudi usmerjamo vso svojo energijo v reševanje podjetja in s tem za varni jutri naših sodelavcev, ki so za nas na prvem mestu.
Zahvaljujemo se vam za minute, ki ste jih namenili, da ste prebrali tudi našo plat zgodbe.
S spoštovanjem,
1A Personal GmbH

zvodnik milan (nepreverjen)

Sem prišel na občino in enega od ta glavnih vprašal
ČUJ BUDALO MAMINO ALI IMAŠ KAJ ČASA
pa me tele mamino čudno pogleda in odgovori ZAKAJ,JASNO DA IMAM
pa mu odgovorim
JASLICE BI DELAL PA OSLA NIMAM PA BI TI TELE MAMINO LAHKO NAMESTO NJEGA TAM STAL

Starejše novice