Smetka je trgovina, ki je obiskovalce ozaveščala in izobraževala o pravični trgovini, recikliranju in socialnem podjetništvu. V okviru trgovine je delovala tudi kavarna Book cafe, ki je nudila pravično kavo.  

Zastopnica alternativne veleblagovnica Smetka Jasna Beršnjak pravi, da podobne trgovine v Mariboru ni.

Meščani bomo prikrajšani posebne, drugačne ponudbe, trgovine, ki ima poslanstvo. »Ljudi smo izobraževali in ozaveščali o ponovni uporabi, reciklaži, o pravični trgovini,« razloži.

Obremenitve pandemije prevelike

»Za zaprtje trgovine nimamo posebnih razlogov. Enostavno nismo prenesli obremenitev, ki jih je prinesla pandemija,« je iskrena.

Smetkini obiskovalci so bili predvsem turisti, katerih primanjkljaj se je močno poznal: »K nam hodijo predvsem turisti in s tem mislim tudi na slovenske turiste. Zaradi ukrepov turistov že lani ni bilo in manjko prihodkov je bila močan.«

Pravi, da je pot do normalnega stanja predolga: »Tudi, če odpremo trgovino, bo trajalo vsaj leto ali dve, da bo promet spet normalen, da se bo kupna moč popravila. Mi kot socialno društvo tega, žal, ne zmoremo.«

Izdelki, ki so jih prodajali v trgovini Smetka, se sedaj selijo na spletno trgovino Ropotarnice. Tam bo moč kupiti vse izdelke, ki imajo dodano vrednost in tiste, ki jih izdelujejo sami. 

Smetka še ni zaključila svoje zgodbe

V prihodnosti želijo trgovino ponovno zagnati. »Ko enkrat zapreš trgovino, je vsekakor je težko. Največji problem je na novo izobraziti kader delavcev. Energije je sicer še dovolj, da poskusimo ponovno. Mislim, da še nismo zaključili te zgodbe,« razkriva.

Čas za nove projekte

Vmesni čas bodo preživeli v zmanjšanem številu zaposlenih in se posvetili središču ponovne uporabe Ropotarnica: »Po desetih letih delovanja si želimo, da bi se lokalna skupnost Mestna občina Maribor in komunalno podjetje Snaga bolj aktivirali in nas podprli.«

Poleg Ropotarnice pa se ukvarjajo tudi z drugimi projekti. »Malo se moramo odpočiti od tega stresa in nabrati energijo za nove podvige,« zaključi Jasna Beršnjak. 

Starejše novice