Slika je simbolična.
Ste vedeli, da za raztros gnoja in gnojevke obstajajo posebna pravila? Preverili smo, na kaj vse je treba biti pozoren pri raztrosu gnoja in gnojevke po odprtih kmetijskih površinah.

Z gnojenjem se tlom povrne vsa rastlinska hrana, ki se jeseni s pridelki odnese s kmetijskih zemljišč. Na ta način kmetje zagotovijo zadostno zalogo hranil za rast kmetijskih rastlin v tekoči rastni sezoni.

Vendar zaradi varovanja okolja velja časovna prepoved gnojenja, določena je pa tudi količina vnosa dovoljenega dušika. 

Preverili smo, kaj vse morajo kmetje upoštevati ob gnojenju.

Kdaj pa lahko sploh gnojimo?

Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov narekuje, da je gnojenje s tekočimi organskimi gnojili na kmetijskih zemljiščih prepovedano od 15. novembra do 1. marca.

Ob tem se pojavijo izjeme.

Gnojenje s tekočimi organskimi gnojili na kmetijskih zemljiščih je prepovedano od 15. novembra do 15. februarja, če gre za pripravo zemljišč za setev jarih žit, trav in travno-deteljnih mešanic ali pomladansko dognojevanje ozimin in sejanega travinja.

Na kmetijskih zemljiščih z zeleno odejo v katastrskih občinah iz obalnega območja, je gnojenje prepovedano od 15. decembra do 15. januarja, na kmetijskih zemljiščih brez zelene odeje pa od 1. decembra do 15. februarja.

V uredbi o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov je gnojenje s tekočimi organskimi gnojili na kmetijskih zemljiščih brez zelene odeje v katastrskih občinah iz obalnega območja, prepovedano od 1. decembra do 1. februarja, če gre za pripravo zemljišč za setev jarih žit, trav in travno-deteljnih mešanic.

Kaj pa gnojenje s hlevskim gnojem?

Tudi za gnojenje s hlevskim gnojem obstajajo omejitve, na kmetijskih zemljiščih je vse od 1. decembra do 15. februarja prepovedano gnojenje.

Gnojenje s hlevskim gnojem na kmetijskih zemljiščih z zeleno odejo v katastrskih občinah iz obalnega območja je prepovedano od 15. decembra do 15. januarja, na kmetijskih zemljiščih brez zelene odeje pa od 1. decembra do 1. februarja.

Katere so še druge pomembne omejitve?

Omejen je tudi letni vnos dušika iz živinskih gnojil. Na letni ravni ne sme presegati 170 kilogramov čistega dušika na hektar kmetijskih zemljišč v uporabi na ravni kmetijskega gospodarstva.

Na poplavljenih tleh, na tleh nasičenih z vodo, na tleh prekritih s snežno odejo in na zamrznjenih tleh, gnojenje z organskimi in mineralnimi gnojili ni dovoljeno.

Na kmetijskih zemljiščih v zaraščanju ter na nerodovitnih in vodnih zemljiščih je prav tako prepovedan vnos gnojil v ali na tla.

Tudi na gozdnih zemljiščih gnojenje ni dovoljeno.

Izjemoma to lahko opravljamo pri presajanju sadik in pri sejanju, za spodbujanje in utrjevanje ob ozelenitvi brežin ob cestah in na površinah, ki so v skladu s predpisi, ki urejajo gozdove, določene za raziskovalne namene.

Komentarji (9)

JBT (ni preverjeno)

Polivanje gnojnice je PREPOVEDANO .

Politike se ne sme (ni preverjeno)

gnojiti da ne zraste plevel ...

In reply to by JBT (ni preverjeno)

orožnik (ni preverjeno)

Najprej so bile njive in kmetje, potem pa se je mestjanarska golazen začela širiti do njiv, in, sedaj jim to smrdi, idioti še zmeraj razmišljajo, saj lahko vse kupim v Lidlu.......JBT, polivanje gnojnice ni prepovedano, obstajajo pravilniki, kje, kdaj in kdo......Pa dober tek ob porciji črvev in žuželk.....

Vlado Slamomlatov (ni preverjeno)

Škoda, ne smejo pognojevat gob v gozdu, bi bolj rastle.
Pa še gobarji bi jim dali mir.

Sponzor (ni preverjeno)

Spoštovani gospodje vse več je starostnikov ki ne morejo delat, vprašate jih kako je bilo. Današnja Mladina noče vse smrdi na koncu na krožniku pa je vse domače zelo slastno. Kmeta je potrebno zatolc čeprav mu birokratski veleumi (ki pa nimajo izkušenj iz prakse) postavljajo omejitve katere kmet spostuje- kje je stoletna tradicija kmetovanja ko ni bilo omejitev? ali je bil sposoben delat- dandanes mora kmet pokrit vsa področja od kemije, ekonomije, agro..., Mehanike, računalništva in še bi lahko naštevali. Sedaj se pa lahko zamislimo ali bomo podprli domačega kmeta(kateri bo kljub vsem tegobam vztrajal) da bomo jedli zdravo domače ali bomo jedli travo in brikete ter proteinsko napumpano hrano katera pa je spet vprašljiva po zdravstveni plati. Samo v razmislek občanom RSlo . (vsi mi lahko živimo s temi omejitvami a le zakaj?)

totiborčan (ni preverjeno)

Včasih je domače mogoče res bilo domače, ko ni bilo tako intenzivnega kmetijstva. Dandanes pa veliki kmetje vse prelivajo s samo kemijo, ker drugače menda nisi konkurenčen. Posledično imaš v prekmurju pogojno užitno vodo iz pipe... Sedaj ko pa država hoče nekaj naredit na tem, da bomo uživali kvalitetnejšo vzgojeno hrano, pa spet ni ok.

In reply to by Sponzor (ni preverjeno)

Proti ljubljan… (ni preverjeno)

youtube.com/watch?v=lBOMsAVlKGU
youtube.com/watch?v=udrTlM1Q4dM

In reply to by totiborčan (ni preverjeno)

Rvpilot (ni preverjeno)

Ja sem s kmetov doma in včasih ni bilo raznih ukazov in zakonov, ter je bilo vse v redu, ker je prevladala zdrava kmečka pamet kdaj in kako polivat, sedaj te pameti pri večini jo ni, zato je do kritiziranja prišlo in upravičeno ker nekateri si mislijo da da lahko delajo kar hočejo, tudo škrofijo sadje sred dneva ko je že vse v čebelah po drevju in se ob tem še smejijo ko jim rečeš, ter odgovorijo da jih ne bo zmanjkalo čebel namreč,

Gnojnico crkvi (ni preverjeno)

24ur/novice/tujina/od-zupnika-izsilil-okoli-13-tisoc-evrov-dva-avtomobila-in-hiso-ob-morju ... Ma zakaj so duhovniki bogati

Starejše novice