Foto: Jan Rozman
Poletni meseci in šolske počitnice so čas za oddih od šole in zvezkov ter čas za počitek na soncu. Za tiste, ki pa si želijo zaslužiti kakšen dodaten evro, je to čas, ko je razpisanih največ prostih mest za študentska dela.

Po podatkih Študentskega servisa Maribor so na območju Maribora z okolico med študenti in dijaki še vedno najbolj iskana študentska dela na področju promocije, administracije in različna lahkotna dela v proizvodnji. Pa so tudi najbolje plačana?

Na podlagi odredbe Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se je 1. aprila 2018 zvišala minimalna bruto urna postavka za študentsko delo s trenutnih 4,61 evra/uro bruto na 4,73 evra/uro bruto.

Največja ponudba del na področju strežbe

Na Študentskem servisu Maribor opažajo, da je zanimanja študentov za strežbo vse manj, na drugi strani pa je prav ponudbe za delo v strežbi vse več. Delodajalci v Mariboru le stežka dobijo študente za delo v strežbi, zato urna postavka vse bolj raste. 

»Na področju strežbe so se urne postavke kar dvignile, še posebej v centru mesta. Najslabše pa so plačane promocije, prišlo je tudi do tega, da je administracija manj plačana, slabše so plačana tudi kakšna lažja dela, pakiranje mogoče,« pojasnjujejo v Študentskem servisu Maribor.

Previsoke zahteve delodajalcev do študentov

»Pri ponudbi študentskih del so se zvišali pogoji, in sicer v spektru ponudbe del, kot so projektiranje in računalniška dela. Tu študenti in dijaki preprosto ne pokrivajo delodajalčevih zahtev. Ta vrzel ni zapolnjena,« opozarja Študentski servis Maribor. Ravnovesje, kaj pomeni študentsko in dijaško delo ter kaj pomeni redna zaposlitev je porušeno.

»Menimo, da včasih delodajalci zamenjujejo, kaj je redna zaposlitev in kaj je to študentsko delo, torej kaj se lahko od študenta ali dijaka pričakuje. Včasih se med ponudbo dela najdejo tudi taka dela, ki imajo zelo visoke zahteve. Ne govorimo o znanju tujih jezikov in o računalniški pismenosti, ampak da morajo obvladati določene računalniške ali konkretne računovodske programe,« še dodajajo.

Po obdobju, ko so študenti preračunavali zgolj, kje in kako bodo s študentskim delom čim več zaslužili, se je pojavil nov trend - mladi iščejo priložnost za razvoj na področju, ki ga študirajo. »Zopet se je začel trend, da so mladi začeli iskati dela, ki so v skladu s tem, kar študirajo,« potrdijo na Študentskem servisu Maribor.

Hitro in preprosto

Postopek za prijavo na študentsko delo poteka tako, da dijak ali študent na študentski servis prinese potrdilo o vpisu, da s tem potrdi svoj status šolanja. Potrdilo o tekočem šolskem letu velja do začetka naslednjega šolskega leta.

S tem se vpiše v servis ali pa svoj status tam le podaljša. Iskalci zaposlitve za čez poletje morajo biti pozorni, da se včlanijo v študentski servis, ki je v njihovem območju, saj večinoma ponudniki del sodelujejo z lokalnimi študentskimi servisi za lažje poslovanje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice