Slika je simbolična.
Na vrtovih je letos, kakor prejšnja leta, opaziti veliko nezrelega, zelenega paradižnika. Kam z njim? Je strupen ali ga je možno porabiti tudi nedozorjenega? O tem smo povprašali strokovnjakinjo.

Miša Pušenjak, kmetijska svetovalka in specialistka za zelenjadarstvo, pojasnjuje, da gre pri poznem dozorevanju paradižnika za težavo, ki je letos zaradi prehladnega maja prisotna po vsej Sloveniji. 

»Letošnje leto ni nič drugače, kakor prejšnja leta, kar se tiče dozorevanja. Le, da je zaradi absolutno prehladnega maja pričel roditi in zoreti prepozno. Pri večini so na njem pričeli cveteti komaj drugi ali celo tretji cvetovi v isti etaži. Zato imamo občutek, da ne zori,« pojasnjuje Pušenjakova.

Dejstvo je, da je paradižnik v svoji domovini večletna rastlina, ki raste v nedogled, cveti in tudi rodi tako dolgo, dokler ga ne uniči bolezen. Pri nas ga uniči mraz.

Strokovnjakinja zato pravi, da ni prav nič posebnega, da je na steblu paradižnika vedno nekaj nedozorelih plodov.

Pomanjkanje kalija

Da paradižniku primanjkuje kalija, je mogoče videti v primeru, ko so plodovi lepo obarvani, le pri peclju ostanejo zeleni ali rumeni, pa zraven še trdi. Tudi na prerezu najdemo trde, bele dele.

Kot smo že poročali, je bilo takega paradižnika zaradi različnih dejavnikov letos veliko.

»Tukaj ne gre za to, ali dozoreva ali ne, gre za pomanjkanje kalija, zaradi katerega se pojavijo te motnje. Tukaj ni kaj narediti. Lahko te plodove vseeno ali pojemo, ali zmeljemo v mezgo ... Skratka, tega se letos ne da popraviti. Svetujem pa, da naslednje leto ob gnojenju dodamo še 20 do 30 dekagramov kalijevega sulfata na kvadratni meter. Pri tem pa ne smemo pozabiti na redno namakanje in zastiranje tal. V tako pasjih dnevih, kakor so bili letos, pa je potrebno tudi senčenje,« opozarja.

Ali mu lahko sami kako pomagamo dozoreti?

Naravo je težko prisiliti k čemer koli. Običajno se nam nepremišljene poteze maščujejo.

»Edino, kar lahko pri paradižniku naredimo, je, da porežemo vrhove in sproti pobiramo vse dozorele plodove. Škropljenje z pripravki, ki vsebujejo morske alge, bo tudi deloma pomagalo. A zdaj, ko se je ohladilo, se bo dozorevanje, seveda, še upočasnilo,« pravi strokovnjakinja.

Toplota dozorevanja ne bo pospešila

Rastlinjake ponoči lahko zapiramo, nikakor pa ne smejo ostati zaprti podnevi. Potem se bodo pojavile dodatne težave z boleznimi. 

»Toplota dozorevanja ne bo pospešila, če kdo to misli, se moti. Mogoče bi bilo bolj smiselno, da počasi postanemo spet bolj prizemljeni, ne iščemo čudežev in ne prisiljujemo narave k nemogočemu.

Jesen je čas, ko plodovke nadomestijo druge vrtnine. Mi pa pogosto sredi poletja tožimo, da ne uspevajo solata, cvetača, fižoli ... Zdaj pa bi radi imeli paradižnik in zmanjka prostora za te vrtnine, ki pa res uspevajo prav v takih vremenskih razmerah,« dodaja.

O strupenosti zelenega paradižnika je nesmiselno govoriti

»Zelen paradižnik ni strupen, kakor se mnogi bojijo. Res pa je, da vsebujejo izredno majhno količino istega alkaloida, ki je vzrok za to, da se mnogi bojijo zelenega krompirja.

Res je, če bi pojedli velike količine enega ali drugega, bi imeli hude prebavne motnje. A tako malo, kot je tega alkaloida solanin v paradižniku, je o strupenosti povsem nesmiselno govoriti,« odgovarja.

Lahko ga pozorimo

Zelen paradižnik lahko tudi pozorimo. Porezanega zavijemo v papir in damo v tople in temen prostor.

Pušenjakova pojasnjuje, da je takšen plod takrat sicer rdeče barve, nima pa okusa, prav tako nobene koristi za naše telo.

»Zdaj je čas, da pričnemo uživati drugo zelenjavo, predvsem križnice, kot so redkev, rukola, brokoli, cvetača, zelje ...  Pravkar sem tudi prebrala, da ga nekateri izpulijo, odrežejo korenine, nekateri celo listje, in obešenega sušijo in skušajo pozoreti. To je še večji nesmisel in nepotrebno delo,« pravi. 

Ob tem razlaga, da plodovi paradižnika imajo okus, svežino in tudi koristne snovi prav zaradi korenin, ki srkajo hranila iz zemlje, in listi, ki ta hranila s pomočjo fotosinteze in drugih procesov spremenijo v sladkorje, vitamine. Brez tega je plod v bistvu voda in slama. 

»Vsekakor svetujem, da ne dajete več toliko pozornosti paradižniku, raje posejte in posadite vrtnine, ki vas bodo hranile in krepile vaš imunski sistem čez zimo,« sklene strokovnjakinja. 

Koristne ideje, kako porabiti zelen paradižnik

Najbolj znana uporaba zelenega paradižnika je, seveda, srbska solata. Dela in uživa se že vrsto desetletij. 

Poleg srbske solate pa je nezrel paradižnik možno porabiti na veliko različnih načinov, med drugim tudi za juho iz zelenih paradižnikov z ocvirki, za kruh z zelenimi paradižniki, lahko jih ocvremo ali jih uporabimo v sladki piti.

Ste vedeli, da je možno pripraviti tudi slan namaz in marmelado? Tukaj sta recepta.

Namaz iz zelenega paradižnika

Sestavine za šest malih kozarcev:

 •  tri kilograme zelenega paradižnika,
 •  400 mililitrov gorčice - pikant,
 •  250 mililitrov jabolčnega kisa,
 •  250 mililitrov olivnega olja,
 •  20 gramov naribanega svežega hrena ali dva sveža ostra feferona, čili ...,
 •  tri čajne žličke soli,
 •  ena čajna žlička mletega popra,
 •  ena čajna žlička sladkorja.

Postopek:

Paradižnik operemo in ga narezanega na kocke zmeljemo. Dodamo sol, premešamo in pustimo pokritega stati 12 ur, najbolje čez noč.

Naslednji dan ga precedimo in mu dodamo poper in sladkor ter ob neprestanem mešanju kuhamo eno uro, med tem časom bo izparela odvečna voda. Dodamo kis in olje in ponovno kuhamo dve uri.

Odstavimo in primešamo gorčico in sveže nariban hren. Napolnimo v pripravljene kozarce, zadelamo s pokrovi in ohladimo pod odejo. Postrežemo z domačim kruhom z bučnimi semeni z dodatkom domačih salam. Če želimo bolj pikanten namaz dodamo več hrena, ostre feferone ali čili.

Marmelada iz zelenega paradižnika 

Sestavine za devet malih kozarcev:

 • dva kilograma zelenih paradižnikov,
 • šest manjših jabolk,
 • dve banani,
 • sok štirih limon,
 • 1,5 kilograma želirnega sladkorja (po želji več ali manj).

Postopek:

Paradižnike, jabolka in banane narežemo na manjše kose in zmeljemo v multipraktiku. Stresemo v posodo, v kateri bomo kuhali marmelado, dolijemo limonin sok, posujemo s sladkorjem, dobro premešamo in pustimo stati nekaj časa.

Ob mešanju kuhamo pol ure in pobiramo pene. S kuhano marmelado napolnimo kozarčke, zapremo, za nekaj minut obrnemo na glavo, nato pa jih pokrijemo z odejo, da se počasi ohladijo.

Starejše novice