Pisatelj, dramatik, politik Tone Partljič, Mariborčan, ki je zmeraj brez dlake na jeziku, je tokrat spregovoril o nasilnih dejanjih, katerim smo v Mariboru priča zadnje mesece.

Po napadu na sodnico Danielo Ružič se nekateri Mariborčani sprašujejo ali so v mestu sploh še varni.

Mariborski pisatelj Tone Partljič pravi, da kljub vsem dogodkom, ki so se v mestu pripetili v zadnjih mesecih, ni potrebno pretiravati: »Nobenega dvoma ni, da nam je vsem nelagodno, ampak po drugi strani pa se mi zdi, da ne smemo pretiravati. Vlogo pri tem imate tudi mediji. Mislim, da zdaj iz Maribora ne bi smeli narediti neko ‘gangstersko’ pa mafijaško mesto.«

Maribor ni edino mesto v Sloveniji, v katerem se dogajajo nasilni napadi, poudarja. »Podatki govorijo, da je bilo po Sloveniji že nekaj napadov na sodnike, v Radovljici, Kranju, Ljubljani in tako dalje. Nasilje in mrtve pa najdemo tudi drugod. In celo naša policija in meščani zagotavljajo, da se počutijo, kot da je Maribor varno mesto,« nas spominja Partljič.

Mariborska sodnica pa ni edina javna osebnost, na katero je bil izveden napad. Letos so se nepridipravi spravili tudi na premoženje mariborskega župana Saše Arsenoviča.

»Predvsem zdaj, ko sem že malo v letih, opažam, da se je stvar vseeno precej spremenila. Prej so se fantje med seboj stepli, okradli, kdaj se je zgodilo tudi kaj strašno hudega z noži, zdaj pa imamo kapitalističen kriminal, žrtve so sodniki in v ozadju je velikokrat denar. Bojim se, da so izvajalci najeti in plačani, zaradi česar jih je tudi težje ujeti. Če je pred časi bil fant ljubosumen na drugega fanta, se je hitro vedlo, kdo ga je. Zdaj pa mislim, da gre za najete ljudi, ki se še učijo in upam, da jih bodo dobili, kakor so dobili tiste, ki so napadli županov lokal,« dodaja Partljič, ki ocenjuje, da gre za kapitalistično, finančno in pravosodno pogojeni kriminal.

Partljič: Tudi nosilci javnih funkcij degradirajo slovensko pravosodje

»Bede jemljem zares. Ko so meni kot poslancu rekli ‘Vseh 90 politikov bi vas postavil pred zid in vas vse pobil’, se mi zdi, da izjava ni samo folklorna. Prav tako, če cel stadion poje ‘Ubi, ubi žabara’, bi verjetno res odreagirali na ta način,« še opozarja pisatelj.

»Obenem prevečkrat slišim zelo ugledne nosilce javnih funkcij, da ne rečem politike, kadarkoli je kateri obsojen reče, da ‘Nismo pravna država, to političen obračun.' Sami degradirajo sodstvo oziroma pravsodje, ki bi ga morali graditi,« dodaja.

»Vsi moramo pokazati več pozitivne energije. Skrbi me vsa Evropa, ki se nagiba zelo desno, zelo nacionalistično. Ljudje pa ne smejo pozabiti, da to še nikoli v zgodovini ni prineslo pozitivnega rezultata,« ga skrbi širši prostor.

Arsenovičev lokal napadli za 300 evrov, gre za odraz socialne krize?

Arsenovičevo premoženje so nepridipravi napadli za borih 300 evrov, je razkrila policija, a Partljič se sprašuje: »Zdaj je to vprašanje, če je to res ’borih’ 300 evrov. Včasih slišim, da kdo kupčuje z ženskami, da prodaja seksualne usluge za 50 evrov. Ženske morajo ali pa želijo to početi. Denar je denar in velikokrat gre za iracionalno zgodbo. Tale nizek prag, ki vedno žene v kriminal, me vedno znova čudi.«

»V Mariboru te socialne krize ne bi smeli podcenjevati, ker je več zaposlenih, še ne pomeni, da socialne krize ni. Socialna kriza je in rezultat tega je tudi to,« opozarja Partljič.

Doda pa še, da »kot država še vseeno nismo predvideli, kaj bodo novi časi in nova družbena razmerja prinesla, nedvomno prinašajo tudi to«.

Komentarji (2)

janban

Še imate koga drugega,razen Partljiča in Vuk Godinovo?

tt (ni preverjeno)

Očitno se Partljič ne zaveda, kaj lahko nekomu pomeni 300 EUR. In mi je povsem jasno, da se (aktivni) politiki tega zavedajo še manj. Ne zagovarjam dejanja, opažam pa, da je percepcija tistih, ki imajo dovolj, povsem drugačna od percepcijije onih, ki imajo premalo. Siti lačnega ne razume. In lahko se upravičeno vprašamo, kdo nosi krivdo. Da ni to morda politika, ki ne zmore zagotoviti ustrezne podpore tistim, ki živijo pod pragom revščine?

Starejše novice