Soseska Pod Pekrsko gorco bo trajnostno naravnana soseska.
Na sejmu MEGRA tudi predstavitev nove stanovanjske soseske v Mariboru.

Stanovanjski sklad Republike Slovenije je na 32. Mednarodnem sejmu gradbeništva, energetike, komunale, obrti in trajnostnih tehnologij, ki traja še do 11. marca 2023, predstavil njihov največji projekt, sosesko Pod Pekrsko gorco.

V soseski 400 najemnih stanovanj

Soseska Pod Pekrsko gorco ima 400 najemnih stanovanj, ki bodo velika od 35 do 85 kvadratnih metrov. Med temi bo tudi 60 oskrbovanih stanovanj za starejše od 65 let. Poleg stanovanj so uredili tudi vso potrebno infrastrukturo.

»To je vrhunec izvedbe Nacionalnega stanovanjskega programa 2015–2025 tako po izvirni zasnovi, kakovostni gradnji kot tudi raznoliki uporabnosti za vse ranljive skupine od mladih, mladih družin, starejših do vseh s posebnimi potrebami. Še posebej pomembno je, da so v A energetskem razredu in da zagotavljamo izjemne pogoje za bivanje v sozvočju z okolico,« je povedal direktor stanovanjskega sklada Črtomir Remec

Trajnostno naravnana soseska

Pri gradnji soseske so želeli zagotoviti kakovostno bivanje za več generacij, uporabljali pa so obnovljive materiale, ki manj obremenjujejo okolje.

»Stanovanjska soseska prihodnosti ima nizko uporabo energije, stavbe imajo učinkovit toplotni ovoj, zaščitene so pred soncem, imajo vgrajeno pametno prezračevanje, kar omogoča optimalne bivalne pogoje. Ravne strehe stavb omogočajo postavitev malih fotovoltaičnih elektrarn. Zasnova objektov omogoča tudi nadgradnjo sistema, ki bi temeljil na hrambi energije v baterijskih enotah. Tako nadgrajen sistem bi pokrival večino potreb soseske po električni energiji,« je pojasnil Remec.

Poleg stanovanj so poskrbeli tudi za skupnost, saj so v soseski tudi center starejših, skupnost za osebe s posebnimi potrebami, vrtec in otroška igrišča ter dnevni center aktivnosti. Dostopen je tudi javni promet. 

Sklad investicijo v omenjeno sosesko ocenjuje v vrednosti približno 55 milijonov evrov, ki je financirana iz Načrta za okrevanje in odpornost ter posojila razvojne banke Sveta Evrope.

Leto 2022 je bilo zelo uspešno

Na skladu pravijo, da je bilo leto 2022 zelo uspešno, saj so zaključevali in začenjali nekatere projekte. Tako so sosesko Novo Brdo v Ljubljani zaključevali in vseljevali najemnike.

Zaključujejo tudi gradnjo stanovanj na Dolgem mostu v Ljubljani. Začeli so z gradnjo stanovanj v Radljah ob Dravi in na Ravnem na Koroškem. Kmalu pa bodo začeli graditi tudi sosesko v Novem mestu.

Kot je povedal Remec so nekaj projektov sofinancirali skupaj z občinami, in sicer v Rogaški Slatini, Zrečah, Slovenskih Konjicah in Šmarju pri Jelšah. Poleg tega so s kreditiranjem omogočili stanovanja tudi v Celju, Ljubljani in Kopru. 

Načrtujejo, da bodo letos in naslednje leto zaključili 67 stanovanjskih enot.

»Projektiramo stanovanja v Lendavi, Lukovici, na Jesenicah in v Ljubljani v Podutiku – Glince, kjer bo šlo za leseno gradnjo. Lesena gradnja bi morala v prihodnosti imeti pomembno vlogo. V prihodnje si želimo več spodbude s strani države, da bi lahko uresničevali leseno gradnjo,« je še povedal Remec.

Komentarji (5)

Bedarija (ni preverjeno)

Nekaj se jih ze vseljuje noter.. ampqk zacuda se ni crnih..morda pa nebo to novo naselje Romunija :))))

Fischer (ni preverjeno)

So, so brez skrbi. Čuftiji in ostala južna brača.

In reply to by Bedarija (ni preverjeno)

Veseli Martin (ni preverjeno)

Ta pravi slovenci ne bi mogli zapolniti nit Kardeljevo ulico.

In reply to by Fischer (ni preverjeno)

Leka (ni preverjeno)

Nikjer ne piše koliko stane bivanje v trajnostno naravnanih stanovanjih . Koliko stane penzioniste bivanje v varovanih stanovanjih ?

Fischer (ni preverjeno)

To so neprofitna stanovanja. 350 eur na mesec za cca 60 m2, tako bo imela/sedaj, moja bivša soseda.

In reply to by Leka (ni preverjeno)

Starejše novice