Po raziskovanju zgodovinarja Dejana Süča je bil Dick Evans, ena izmed prvih boksarskih legend v ZDA, v resnici Gyula Ebenspanger iz Velike Polane.

Dejan Süč je Lendavčan in zgodovinar, ki se je specializiral za raziskovanje judovske zgodovine Prekmurja. Na družbenih omrežjih je objavil zanimivo zgodbo o Prekmurcu, ki je postal boksarska legenda Združenih držav Amerike.

Zgodba govori o boksarju, ki se je imenoval Dick Evans in sega v začetek 20. stoletja.

Od 67 dvobojev jih je 30 dobil z nokavtom, boksal tudi v Madison Square Gardnu

Süč navaja, da je pred dnevi opravljal rodoslovno raziskavo za upokojenega podjetnika iz Združenih držav Amerike in ugotovil, da je bil njegov prednik Dick Evans, ki velja za enega izmed prvih profesionalnih boksarjev v Združenih državah Amerike.

Dick Evans je svojo boksarsko kariero začel leta 1920 in jo zaključil leta 1935, v tem času pa je odboksal 67 dvobojev in nanizal kar 30 zmag z nokavtom. Dva dvoboja je odboksal tudi v legendarnem Madison Square Gardnu.

Fant iz Velike Polane do ameriškega boksarskega šampiona

Sprva so vsi viri Evansu dajali madžarsko poreklo, Dick Evans pa je bil le njegov psevdonim in mu je v resnici bilo ime Gyula Ebenspanger. Po pregledu zapisov je Süč ugotovil, da je Gyula prispel z ladjo v ZDA, ko mu je bilo 9 let, njegov oče Max pa je kot mesto bivanja navedel kraj Muraszombat (Murska Sobota) in kot kontaktno osebo svojega očeta Samuela iz kraja Adriancz (Odranci).

Süč je brskal po matičnih knjigah Murske Sobote in Odrancev, ampak rojstva Gyule ni bilo zavedeno, zato je pregledal še zapise ostalih uradov, saj je šlo za judovsko družino.

Naposled je našel zapis o rojstvu judovskega fantka Gyule Ebenspangerja, ki se je rodil 17. aprila 1903 v Veliki Polani, emigriral v ZDA leta 1912 in tam kot Dick Evans postal boksarska legenda.

Celoten zapis Dejana Süča si lahko preberete v nadaljevanju, kjer je priložil tudi dokazila, ki dokazujejo resničnost trditev.

Komentarji (1)

Zlovenski boksarski (ni preverjeno)

zlofant ...

Starejše novice