Pred stavbo mariborske upravne enote in občine je odslej namesto 37 brezplačnih parkirnih mest takih le še 22. Časovno omejitev parkiranja so iz ene ure zmanjšali na 30 minut. Kaj je razlog za takšno odločitev?

Pred stavbo na ulici Heroja Bračiča, v kateri se nahajata Upravna enota Maribor in Mestna občina Maribor, je bilo doslej urejenih skupno 37 parkirnih mest namenjenih kratkotrajnemu parkiranju s časovno omejitvijo do 60 minut. 

Eno parkirno mesto je bilo namenjeno invalidnim osebam, urejena pa so bila tudi parkirišča za motorna kolesa.

Po novem 15 parkirišč v beli coni, brezplačno parkiranje omejeno na 30 minut

Voznike, ki so se pripeljali na omenjeno območje in tam želeli parkirati, je v prejšnjem tednu tam pričakal povsem drugačen režim parkiranja. Skupno število vseh parkirnih mest ostaja enako, torej 37, a se 15 parkirišč po novem nahaja v beli coni. 

Parkiranje na 15 parkirnih mestih, ki se nahajajo ob Hutterjevem bloku, bo odslej uporabnikom na voljo za 0,80 evrov na uro po principu parkiranja v beli coni. Parkirana mesta so na voljo tudi stanovalcem, ki so imetniki dovolilnic.

22 parkirnih mest ostaja v modri coni, ki bo odslej uporabnikom brezplačno na voljo le 30 minut.

Omenjena omejitev je na družbenih omrežjih sprožila številne reakcije. Mnogi izpostavljajo, da je pol ure le redko dovolj za opravke na upravni enoti. 

Zakaj so se na mariborski občini odločili za spremembo parkirnega režima? 

Redarji večkrat ugotovili kršitve časovno omejenega parkiranja

Funkcija in osnovni namen parkirnih površin, ki so namenjene kratkotrajnemu parkiranju (modra cona), je predvsem ta, da voznikom zagotavljajo parkirna mesta takrat, ko imajo v okolici parkirnega prostora kratkotrajne opravke. 

Na mariborski občini so za Mariborinfo pojasnili, da je mestna redarska služba pri izvajanju nadzora večkrat ugotovila, da parkirna mesta za kratkotrajno parkiranje ne dosegajo svojega namena, saj je veliko voznikov zlorabilo namen območja kratkotrajnega parkiranja in ni upoštevalo časovno omejenega parkiranja.

»Še več, mnogi so z določenimi manevri, ki predstavljajo kršitev, svoja vozila tam puščali ves dan,« razlagajo na občini: »S tem so bistveno zmanjšali možnost prostega parkirnega mesta tistim, ki so dejansko prišli opraviti storitev na upravno enoto ali občino.«

Z dovolilnico lahko tam parkirajo stanovalci

Na občini pojasnjujejo, da se odločili za izvedbo ukrepa spremembe parkirnega režima iz dveh razlogov. 

Prvi je izboljšanje funkcije in osnovnega namena kratkotrajnega parkiranja: »Z večjo frekvenco se izboljša dostopnost uporabnikov parkirišč ob opravljanju javnih upravnih funkcij.«

Na občini izpostavljajo tudi pomanjkanje parkirišč, ki so namenjena parkiranju stanovalcev na tem območju, saj je bilo s preurejanjem ulic v tem delu mesta, veliko parkirišč tudi ukinjenih: »S spremembo nadomeščamo parkirna mesta namenjena parkiranju stanovalcev z dovolilnicami.

Komentarji (9)

JBT (ni preverjeno)

Pred občino ni dovoljeno parkirati in redarji kaznujejo kršitelje ! V Novi vasi pa lahko parkirajo na pločniku,kolesarski stezi ,zelenici ker ni redarjev . Mestjanarji si želijo red in disciplino .

Surfeiter (ni preverjeno)

saj sem rekel
ono sranje čevapčička brv košta
in treba je nekje dobiti peneze

In reply to by JBT (ni preverjeno)

amiminiti

Pa bo spet padlo nekaj cekinov, da si še bo lahko kaj uredil okoli hotela ali restavracije.

Mari-bor-čan (ni preverjeno)

Prometni "modrosti" občinarjev ni videki konca. Zapirajo, jemljejo in prepuščajo promet iznajdjivosti in pogosto bolj zdravi pameti voznikov.

David2022 (ni preverjeno)

Mic po mic, bo treba plačat za sprehode v parku počasi. 😄 Hlapci pa mislili da bo kdo kaj dejansko za narod naredil... Gnilo je vse od A do Ž!

Koba (ni preverjeno)

Parkirali so zaposleni iz UE in MoM!?!

Snezic (ni preverjeno)

Oderuštvo mb ne pozna meje...

Jack00000 (ni preverjeno)

Očitno so javni uslužbenci začeli hitreje delati, pa ni treba več kot pol ure

Nordcap (ni preverjeno)

MB opanković in pretepač otrok se je snel s povodca, ker so tablete popustile! Kasira vse kar se da! Vse naropano gre v provizije in lopovščino! Vas je pa dobro nasralo, tole vedro gnojšnice!

Starejše novice