Že leto pred dopolnjenim 45. letom ministrstvo vojaka pokliče na informativni pogovor, na katerem ga seznani s pravicami, ki jih ima ob odhodu iz vojske.

Tako je bilo tudi v primeru Dejana Veselka, vojaka iz Prepolja pri Marjeti na Dravskem polju. Letos bo napolnil 45 let. V Slovenski vojski si je nabral 17 let delovne dobe, a to za njegovo prihodnost še ne pomeni nič. »Za rojstni dan dobim nagrado, en velik minus,« pove. Odslej bo delal za 'minimalca'.

Veselko je v vojski dosegel 28. plačilni razred, kar je zanj mesečno pomenilo 870 evrov neto. »Vojska je sicer držala besedo, kot to narekuje zakon, in mi uredila službo, ampak ta služba je 'skladiščnik 5', kar pomeni 17 oziroma po uravnilovki 19 plačilni razred in minimalno plačo. Po mojem prepričanju in tudi prepričanju sindikata je za vojaka to sramotno dejanje. Vojak dejansko tukaj izgubi med 270 in 400 evrov neto plače,« pripoveduje Veselko.

Vojaki, ki pogodbe o zaposlitvi zaradi starosti - napolnjenih 45 let - ne morejo podaljšati, imajo pravico do prerazporeditve na drugo delovno mesto v ministrstvu ali drugem državnem organu, če je razporeditev mogoča oziroma delovno mesto ustreza njihovi delovni zmožnosti.

Veselko ni edini. V tem in v prihodnjem letu bo večje število pripadnikov Slovenske vojske dopolnilo 45 let, s čimer se jim bo prekinila zaposlitev na delovnem mestu vojaka. Ministrstvo za obrambo pa po ocenah Sindikata ministrstva za obrambo naj zanje ne bi imelo predvidenih delovnih mest ali ustreznih rešitev, zaradi česar bodo čez noč ostali na cesti.

Ob redni službi bo vozil še taksi

Nekaterim vojakom, tudi Veselku, je bila po prekinitvi pogodbe v vojski res ponujena zaposlitev, vendar večinoma takšna, da so izgubili vsa napredovanja in bili posledično postavljeni na delovna mesta, kjer so izgubili do 400 evrov sedanjega dohodka.

»V takem primeru si prisiljen iti nekaj zraven delati, ker s tem ne boš preživel,« je jasen Veselko. V rokah že drži soglasje ministrstva za obrambo, ki mu ob službi dovoljuje dopolnilno dejavnost, da si bo lahko povrnil tisto, kar je pri plači izgubil: »Vozil bom taksi, koliko se bo le dalo.«

Kam z vojaki po 45. letu?

V sindikatu predlagajo, da bi z napolnjenim 45. letom vojaki šli za pravosodne policiste ali policiste na meji, a politika za ta predlog doslej ni imela posluha: »Kaj bi lahko država naredila? Ne danes ali jutri, včeraj in predvčerajšnjim bi morali to narediti, da bi lahko delali kot policisti, pravosodni policisti ali varovali objekta posebnega pomena, ki jih ima vojska.«

»Od leta 2001 in vsega, kar so nam obljubljali, politika ni naredila popolnoma nič za nas, kvečjemu so nam vzeli, da so lahko komu drugemu kaj dali. To je realnost vojaka danes,« še meni Veselko.

Ministrstvo za obrambo zavrača očitke, da razporejanja vojakov, ki so dopolnili 45 let, na ustrezna delovna mesta ne izvaja. Kot zagotavljajo, iščejo možnost prerazporeditve znotraj ministrstva in državne uprave, a vsem zaposlitve ni mogoče najti. Klub temu vojaku ob odhodu iz Slovenske vojske pripada pravica do usposabljanja za civilni poklic, pokritje prispevkov delodajalcu ali enkratni znesek sredstev. Vsakemu vojaku, ki se mu ni moglo zagotoviti ustrezno delovno mesto, pripada tudi odpravnina.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Alojz1950 (nepreverjen)

Nezavidljiva situacija, vsekakor. Potrebno je pa priznati, da se takšne stvari vedo v naprej. Vojak Dejan bi se lahko tekom let dodatno izobraževal, kar bi mu izboljšalo možnosti na trgu dela. Po dopolnjenem 45. letu bi pa vojski preprosto pokazal sredinec ter zavrnil njihovo slabo ponudbo.

dejan veselko (nepreverjen)

Seveda sem se izobrazeval...kdo pa bo zelel na trgu dela uničenega človeka(operacija kolen itd)...ponudbo lahko zavrnes ampak pol ostanes brez vsega...tolko o tem

In reply to by Alojz1950 (nepreverjen)

Alojz1950 (nepreverjen)

Vaša kolena so zgleda dovolj zdrava za poklic vojaka, katerih polna bojna oprema tehta nekaj deset kilogramov. V večini drugih poklicev ljudje ne rabijo nositi takšne teže na sebi. V koliko drugih poklicih ste se pa poizkusili, da lahko s zagotovostjo trdite, da ste na trgu dela nezaželjeni?

V članku piše, da ste v vojski zaposleni že 17 let. Iz slike soglasja za vožnjo taksija, se pa da razbrati, da ste po činu poddesetnik (pdes). V 17 letih ste torej uspeli napredovati samo za en čin.

Zdi se mi, kot da za svoje stanje krivite vse druge, samo sebe ne. Pa brez zamere, nič osebnega nisem mislil s tem. Želim vam vso srečo, ter mnogo varnih kilometrov pri vožnji taksija.

In reply to by dejan veselko (nepreverjen)

prerok (nepreverjen)

Vojak pri 45 letih je najbolj izkušen in sposoben opravljati vojaški poklic še vsaj 10 let, medtem, ko naši kilavi oficirji niso sposobni drugega kot sedeti v pisarni!

Koba (nepreverjen)

Tako je v tem sistemu, ki se imenuje "MORS"!?!?
Nasvet. Samo sam se boš rešil, boš videl, še uspelo ti bo.
Čim prej jih daj na smetišče, to gama..

Starejše novice