Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) raziskuje zgodbe ljudi in njihovih potomcev, ki so se iz nekdanjih jugoslovanskih republik preselili v Slovenijo v času med drugo svetovno vojno in osamosvojitvijo Slovenije leta 1991.

Muzej sodobne zgodovine Slovenije vabi vse tiste, ki ste stari med 18 in 30 let in imate prednike, ki izvirajo iz območja Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, in/ali Srbije, da pošljete svoje zgodbe ter fotografije predmetov, ki so oblikovali vašo identiteto ali ponazarjajo pomembne dogodke v vašem življenju in sodelujete pri oblikovanju razstave.

Vprašanje migracijskih procesov je eden pomembnejših sodobnih družbenih izzivov. Spodbuja razmislek o nas, naših identitetah, pripadnosti, drugačnosti, izključevanju/ vključevanju, multikulturnosti in odnosu do drugih znotraj koncepta nacionalne države. Migracije niso fenomen zadnjega stoletja, temveč so stare toliko kot človeštvo samo. Toda, kako danes razumemo te procese?

V mednarodnem projektu Identiteta na prepihu: Identity on the line (I-ON), ki ga finančno podpira program Evropske Unije, Ustvarjalna Evropa, poleg Slovenije sodeluje še šest evropskih držav: Hrvaška, Švedska, Norveška, Danska, Poljska in Litva. Muzejske in univerzitetne ustanove, ki sodelujejo v projektu, raziskujejo migracijske procese, ki so zaznamovali zgodovino posameznih držav.

Svoje zgodbe in fotografije predmetov pošljite na: [email protected]. S pošiljanjem zgodb in fotografij se strinjate z njihovo objavo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Naknadno vas bo muzej kontaktiral, če bodo predmeti vključeni v zbirko Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Iz zbranih predmetov in pričevanj bodo posamezne institucije oblikovale lokalne razstave ter tako ustvarile po eni strani prostor za odstiranje občutljivih osebnih zgodb, po drugi strani pa osvetlile številna vprašanja, ki so doslej ostala nenaslovljena.

Na koncu projekta bodo sodelujoči glavne ugotovitve povzeli še v mednarodni potujoči skupni razstavi.

Komentarji (3)

Kritik (ni preverjeno)

Luka Pahor bi lahko povedal ,kako je očka uspel v politiki .....

goostt (ni preverjeno)

Ampak Luka Pahor ne more odgovarjati za grehe očeta, ki se ne zaveda, da je grešnik !

In reply to by Kritik (ni preverjeno)

Legionar (ni preverjeno)

Borut ni grešnik ampak bolnik na oblasti .

In reply to by goostt (ni preverjeno)

Starejše novice