Verjetno ga ni voznika, ki bi brez preglavic poznal vse prometne znake. Pa veste, kaj pomeni prometni znak, na katerem so le očala?

Najbrž se voznikom ne dogaja, da bi na Ptuju naleteli na prometni znak, ki ga ne bi prepoznali. Kaj pa tistega na Dravski ulici ste že opazili? 

Ob spustu navzdol mimo ptujske knjižnice, po Cafovi ulici zavijemo na Dravsko ulico. Tam na pričaka prehod za pešce, znak, ki prehod označuje, pod njim pa še znak z ... očali? 

Najbrž ste ga že kdaj opazili in se morda spraševali, čemu je namenjen. 

Gre za uradni prometni znak? 

Seveda, gre za uradni prometni znak. Je bele barve, pravokotne oblike, na sredi pa so s črnim preprosto narisana okrogla očala. 

A kaj sploh pomeni? Znak se postavi na mesta, kjer se pogosto zadržujejo starejše nemočne osebe, slabovidne ali funkcionalno ovirane osebe na invalidskih vozičkih. 

Znak z očali se lahko pojavi kot dodatno opozorilo pri znakih nevarnosti na cesti, kar je trikotnik s klicajem, prehoda za pešce in kolesarje ali prehoda za pešce, kakor je na Dravski ulici. 

Zakaj stoji na tem mestu? 

Le en vhod naprej od prometnega znaka z očali je vhod v prostore Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Ptuj

To pomeni, da bi lahko na tem prehodu za pešce pričakovali osebe, ki so slepe ali slabovidne. Prečkanje ceste je zanje še posebno nevarno, saj na tem prehodu za pešce ni zvočnega signala, ki bi napovedal varen prehod. 

Prav iz tega razloga je postavljen znak z očali, ki nas opozarja, da moramo biti na tem mestu prav posebej pozorni

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hshsh (nepreverjen)

Nekateri vozniki so se bolj slepi, kot osebe, ki obiskujejo to drustvo. Prehod z zvocnimi signali bi bolj varen za te osebe.

Neviden (nepreverjen)

Teletine na cesti.

ŠakaLaka (nepreverjen)

Dajte še znak postavit, da se tam pogosto zadržujejo brezposelni. Razpišite natečaj za primeren piktogram.

Starejše novice