Po več mesecih se je ponovno sestal svet Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Začetek seje so namenili izvolitvi novega predsednika sveta zavoda, saj je predsednik Ljubo Germič lani odstopil iz položaja. Mesto bo odslej zavzemal Jože Šabeder.

Novi predsednik, sicer ekonomist in nekdanji kandidat SDS za mariborskega mestnega svetnika, obljublja boljše sodelovanje med svetom in vodstvom Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Ravno slednje je bil eden izmed vzrokov za odstop njegovega predhodnika.

»Moj cilj je preseči nekatera dosedanja nesoglasja med svetom zavoda in upravo v dobro bolnika. Trudili se bomo vzpostaviti optimalne pogoje za delo osebja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor v dobro bolnikov,« je po seji sveta povedal Šabeder.

Lani iz rdečih številk, letos se spet obeta negativno poslovanje

Na seji se je Univerzitetni klinični center Maribor seznanil z letnim poročilom za lani. Z izvajanjem sanacijskega programa so se uspešno prebili iz rdečih številk, letos pa se jim znova obeta presežek odhodkov nad prihodki. 

Da bo spopadanje z epidemijo prineslo težave, je povedal tudi direktor zavoda Vojko Flis: »Po več letih smo bili zopet v črnih številkah, zato smo zelo zadovoljni. Na letošnje leto pa bo zanesljivo vplivala epidemija, med katero smo bili določeni kot ena od štirih covid bolnišnic.«

Strokovni direktor Matjaž Vogrin je dodal, da bo izpad programa težko nadoknaditi, vendar načrtujejo, da bodo v prihodnjih mesecih delali tudi v popoldanskih izmenah in v sobotnih terminih. »A bojim se, da zaostankov ne bomo uspeli popolnoma izničiti do konca leta, pač pa šele v naslednjem letu,« je še dodal.

Prejšnji predsednik zavoda odstopil zaradi stalnih obrekovanj in anonimnih pisem

Spomnimo, Ljubo Germič je decembra lani po dveh letih vodenja odstopil iz položaja predsednika sveta, saj naj bi bil ves čas vodenja deležen poskusov diskreditacij, obrekovanj in sumničenj. Vrh so predstavljala anonimna pisma, v katerih so ga neznanci obtoževali koristoljubnega delovanja v svetu zavoda. Zaradi anonimnih pisem, v katerih so ga neznanci med drugim obtoževali prejemanja podkupnin, kadrovanja in vplivanja na druge člane sveta zavoda je že leta 2017 vložil kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu, a se ni storilo nič. 

Takoj za njim sta podala odstop še dva člana sveta zavoda - predstavnica vlade Stanislava Naterer in predstavnik Mestne občine Maribor Vilibald Premzl. Občina je kmalu za svojega predstavnika v svetu Univerzitetnega kliničnega centra Maribor imenovala Zdravka Luketiča, mesti, ki sta ju izpraznila predstavnika države, pa sta ostali prazni.

Svet zavoda sestavlja enajst članov

Trenutni člani sveta zavoda so ob Šabederju tako še Robert Pungerl, Andrej Šauperl, Srečko Felix Krope, Boris Miha Kaučič in predstavnik mariborske občine Zdravko Luketič. Od prej na svojih mestih ostajajo šesta predstavnica vlade Stanislava Naterer, ki je kasneje preklicala svoj odstop, predstavnica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Suzana Jarc in predstavniki zaposlenih Mojca Dobnik, Mitja Hojs in Lucija Kuder.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
V dobro bolnikom (nepreverjen)

Bolniki so stranke katere storitve placajo. Stranke imajo prosto izbiro in se jih ne sme izkoriscat.

Čuj,čuj (nepreverjen)

Sedaj je jasno kaj je delala kmetijska ministrica v UKC MB . Pivčeva se je prodala SDS.

LudiRudi (nepreverjen)

Duplečanska mafija želi uničiti Maribor . Kanglerja smo kamenjali , zdaj so poslali Šabedra .

Starejše novice