Foto: Branka Keser
Tim Bučar ima redko genetsko motnjo, ki ji nikakor ne dopušča, da ga ovira. Ker država invalidom terapije sofinancira le do 26. leta starosti, Ljubljančan poprime za številna sezonska dela in zbira papir ter kovine.

V Sloveniji živi le deset oseb, ki imajo apertov sindrom. Gre za redko genetsko bolezen, ki se pojavlja pri enem od 50.000 do 100.000 rojenih otrok.

Apertov sindrom povzroči spremembe v razvoju kosti lobanje in obraza, saj se lobanjskih kosti začnejo prehitro zaraščati. Otroci, ki se rodijo s to boleznijo, imajo zato spremenjeno obliko glave. Poleg tega lahko pride tudi do zaraščanja prstov na rokah in nogah.

Med desetimi osebami z omenjenim sindromom v Sloveniji je tudi Tim Bučar. Tim se ni vdal v usodo, ampak ustanovil je Zavod za razvoj socialne vključenosti Odprte karte in začel služiti denar zase in za druge. 

Poprime za vsako delo

Ker rednih terapij, zaradi katerih Bučar ostaja vitalen, ne financira država, mora za plačevanje teh tudi delati.

Pravi, da je njegova primarna dejavnost zbiranje odpadnega papirja in kovin. Sodeluje s podjetjema Dinos in Surovina, ki papir od njega odkupujeta. Papir Bučar zbira po celi Sloveniji, sodeluje tako s podjetji kot tudi z gospodinjstvi.

Ob tem peče palačinke, dela smutije, kosi travo, peče kostanje ali pa odpelje smeti. Več o storitvah je zapisano na spletni strani zavoda.

Obiskuje tudi šole, na katerih učencem predstavlja svojo življenjsko zgodbo. S predstavitvijo želi ozaveščat mladino o svojo bolezni in o tem, kako je iz hobija naredil biznis in s tem omogoča financiranje terapij in možnost zaposlitve.

To soboto pobira stvari vse do Štajerske

Na njegovem Facebook profilu Tim Car objavlja lokacije, na katerih pobira stvari. Tokratna pot, ki se je bo lotil v soboto, bo potekala od Ljubljane do Vranskega in nato čez Tuhinjsko dolino nazaj proti Ljubljani.

»Gre se za to, da zbiram sredstva za terapije in možnost zaposlitve,« je zapisal. Dodaja, da je prišel na idejo, da odpelje staro šaro, kar bo razveselilo tudi tiste, ki jih bo rešil odpadkov.

»Če imate kaj doma, me kontaktirate v zasebno sporočilo ali na sms 031 489 207,« sporoča: »V soboto vam poberem vse in spraznim vašo delavnico, shrambo, … da bo za nove projekte ali izzive.« Dodaja, da so možni tudi denarni prispevki.

Tim odvaža radiatorje, cevi, pralne, pomivalne in sušilne stroje, štedilnike, pečice, bojlerje razne železne stroje in ostale kovine, kable, akumulatorje in podobno. 

»Večina ljudi opazi, da sem aktiven, da se trudim, in mi zato pomaga,« je pred časom povedal v intervjuju za Mariborinfo

Tako lahko vsak, ki bi mu želel pomagati pri zbiranju odpadnega papirja ali kovin, kontaktira njegov Zavod za razvoj socialne vključenosti Odprte karte.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vordak (nepreverjen)

sram naj bo zdravstvo da ne omogoča te terapije, čemu kurcu plačujemo zavarovanja? fašisti za odstrel

pinche cabron (nepreverjen)

Kaj lahko to kdo Holobi posreduje

Starejše novice