Foto: Zvonko Žekš
Vlada je 19. decembra sprejela predlog sedmega protikoronskega zakona PKP7, ki ob številni pomoči gospodarstvu in prebivalstvu, pomaga tudi gasilcem.

V Gasilsko regijo Podravje je združenih štirinajst gasilskih zvez, ki skupaj tvorijo 106 gasilskih društev. Za gasilce iz Podravja, ki jim raznašanje koledarjev predstavlja tradicijo in pomemben vir dohodka, je letošnje priporočilo, da koledarjev ne prodajajo, hud udarec. 

»Pomoč države je manjša kot tisto, kar bi od koledarjev dobili,« za Ptujinfo razkrije predsednik podravskega regijskega sveta Janez Liponik

V Gasilski regiji Podravje pa sicer podatkov glede letošnjega raznašanja koledarjev ne spremljajo.

V Pomurju pa deluje 237 prostovoljnih gasilskih društev, ki bi v 'normalnih' časih v teh dneh raznašala koledarje, s katerimi bi zbirali prispevke in donacije za svoje delovanje. Zbrane donacije so namreč pomemben del prihodka gasilskih društev.   

Večina društev ohranja tradicijo raznašanja koledarjev

Kljub temu da bo vlada prostovoljnim gasilskim društvom, ki zaradi epidemije ne morejo zbirati prostovoljnih prispevkov zagotovila dodatna sredstva, so se števila društva odločila, da bodo nadaljevala tradicijo, saj zakon to ob upoštevanju ukrepov dovoljuje.

Dušan Utroša, gasilski regijski poveljnik, pravi, da točnega podatka, koliko pomurskih prostovoljnih gasilskih društev se je odločilo za raznos koledarjev nima, meni pa, da večina. 

»Upam, da bo večina društev koledarje nosila tradicionalno. Seveda, ne bomo vstopali v objekte, upoštevali bomo vse ukrepe, od mask, razkuževanja do primerne razdalje. Koledar se preda, vošči in gre naprej,« razlaga Utroša. 

Eni koledarje podarijo, drugi priložijo prazno položnico

Utroša dodaja, da gre za zelo pomembno tradicijo in bi bilo škoda, če bi se prekinila. Kot smo tudi sami opazili, so se gasilska društva odločila za različne pristope. Nekateri koledarje podarijo, drugi tradicionalno pobirajo prispevke, spet tretji pa priložijo prazno položnico in se denar nakaže, ali pa koledarje pošljejo kar po pošti.

Sicer pa je Utroša še pojasnil, da bodo gasilci vladna sredstva namenili za vozila in opremo društev. 

Ob tem pa poziva vse, da ob prihodu gasilcev spoštujejo ukrepe in se držijo pravil.

Foto: Zvonko Žekš
Foto: Zvonko Žekš
Foto: Zvonko Žekš
Foto: Zvonko Žekš

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Letos sem za dan mrtvih, na pokopolišču v Kamnici, pri križu postavljenem v čast Jezusu, videl precej velik venec, položen pred križ. Po moji oceni, tak venec stane okoli 200€. Na spominskih trakovih, namenjenih posvetilom (tistih, ki visijo z venca), je bilo med drugim z velikimi črkami napisano PGD (prostovoljno gasilsko društvo) Kamnica. Vse lepo in prav, vendar ... denar, ki ga ljudje donirajo na tak, ali drugačen način, je namenjen za delovanje gasilskega društva, za nakup opreme, za obnovo/vzdrževanje gasilskega doma itd. ... kar se mene tiče v bodoče ... zadržite koledarje, ne zvonite, jaz vam pa kljub temu želim srečno, pametnih odločitev polno novo leto ...

Ce si (nepreverjen)

muslimanko ne trkaj na vrata

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

nagajivček (nepreverjen)

ker dobijo 1 % in nikdar niso nosili koledarjev pri meni; tako da bodi dovolj na leto !

Starejše novice