Pred ponedeljkovim odprtjem trgovskih centrov in dejavnosti v njih je NIJZ pripravil priporočila tako za trgovce kot za kupce.

Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa bo nakupovanje v velikih središčih nekoliko drugačno, kot je bilo doslej. 

Poleg standardnih in splošnih priporočil, ki veljajo za vsa področja, kot so pogosto umivanje in razkuževanje rok, upoštevanje higiene kašlja, primerne razdalje in podobnih, so na NIJZ pred jutrišnjim ponovnim zagonom dejavnosti v trgovskih centrih pripravili še dodatna podrobna priporočila. 

Kot poroča STA, se ta ne nanašajo le na trgovine, pač pa tudi na številne druge ponudnike storitev in dejavnosti, ki se nahajajo v teh centrih. Največje število strank bo prilagojeno velikosti z upoštevanjem zadostne medosebne razdalje vsaj 1,5 metra. 

Na skupnih hodnikih trgovskega centra bo potrebno preprečiti zadrževanje večjega števila ljudi, zato svetujejo uporabo talnih označb in usmerjevalnih stebričkov s trakovi, s katerimi določijo smer gibanja. S tem želijo preprečiti, da bi prišlo do istočasnega premikanja oseb v nasprotno smer. 

Vstop in izstop prek ločenih vhodov in izhodov

Če je mogoče, pa naj bi trgovski centri poskrbeli tudi za vstopanje in izstopanje prek ločenih vhodov in izhodov. Izvajanje teh ukrepov naj bi nadzorovali varnostniki oziroma pooblaščeni zaposleni v trgovskih centrih. Opozorila naj bi v trgovskih centrih podajali tudi z rednim predvajanjem zvočnih sporočil ali prikazovanjem na digitalnih zaslonih.

Skupne površine za sedenje in počivanje, kot so klopce, masažni stoli in sedežne garniture na hodnikih ne bodo v uporabi, prav tako ne skupna otroška igrala. Nošenje rok in razkuževanje pred vstopom bo obvezno, prav tako priporočajo večkratno razkuževanje, v kolikor boste obiskali več različnih trgovin. Priporočajo uporabo stopnic, odsvetujejo pa uporabo tekočih stopnic ter čim manj dotikanja kakršnih koli površin.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice