Vseslovenska akcija Gibalno ovirani gore osvajajo je ponovno združila pohodnike iz vseh vetrov. Toplo in sončno nedeljo so izkoristili za vzpon na Boč.

»Zjutraj nas je na mestu zbora v začetku gozda pričakalo hladno jutro, a gor na domu poletne temperature. Prekrasno sončno vreme je zvabilo sem hudo pisano družbo,« je povedal Stojan Rozman, vodja delovne skupine akcije Gibalno ovirani gore osvajajo.

Cilj tokratnega pohoda je bil doseči Planinski dom na Boču, na nadmorski višini 978 metrov

V nedeljskem pohodu na Boč so se povezale štiri akcije: Gibalno ovirani gore osvajajo, Nevrorazlični - AMA, Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti in Gluhi strežejo v planinskih kočah.

Kot pravijo, je bil namen pohoda spoznavati naravo in zanimivosti, ki jih ponuja okolje z inkluzijskim pristopom, ko lahko skupaj vsak v svojem tempu in na svoj način doživlja pohod.

Nevsakdanji pogled na invalidske vozičke

Pred začetkom vzpona so še enkrat na hitro obnovili, kako se pravilno ravna z invalidskimi vozički, kako namestijo in vlečejo vrvi, kakšna mora biti razdalja med njimi.

Rozman dodaja, da je bil pogled na pomagala gibalno oviranih nevsakdanji. »Navaden invalidski voziček, tak z električnimi pogonskimi kolesi, pa z elektro priklopom, pa športno kolo na ročni pogon, električni skuter in električni invalidski vozički,« našteva. 

Pohodnike spremljali prostovoljci, pomagali tudi z vlečnimi vrvmi

Udeleženci so lahko izbirali med dvema potema, na katerih so jih spremljali planinski vodniki in prostovoljci. Večina nas gor ne bi zmogla brez izrednih prostovoljcev iz vrst: Zavod Manipura, Zavod Nefiks, Cona Korak - Fužinski gamsi,« je povedal Rozman. 

Na vrhu so za postrežbo poskrbeli gluhi, tako da so pohodniki vadili znakovni jezik. Pri koči je sledil krajši program, ki ga je vodila igralka in komičarka Urška Vučak Markež, ki je tudi njihova ambasadorka. 

Nov žig v pohodniškem dnevniku

»Spust v dolino je minil v sproščenem pogovoru, kjer smo invalidi prostovoljcem povedali še mnogo stvari iz svojega življenja,« je še povedal Rozman. 

»Po takem dnevu z invalidi vidiš, da sam nimaš problemov,« je povedal Oliver, oskrbnik koče na Boču.

Planinci so tako dobili nov žig v pohodniškem dnevniku, sledi pohod na Trstelj in Lisco.

Starejše novice