Radenski župan Roman Leljak se je odločil, da od danes naprej zaposlenim v osnovnih šolah v Radencih iznos hrane več ni dovoljen.

Roman Leljak, župan občine Radenci je pred dnevi na družbenem omrežju Facebook zapisal, da zaposlenim v osnovni šoli iznos hrane zaradi prevelike izgube sredstev več ne bo dovoljen. 

»Odločitev je dokončna. Obe osnovni šoli v Radencih ne bosta več izvajali tržno dejavnost, kuhanje kosil za trg - beri zaposlene. Otroci bodo imeli malico in kosilo. Cena kosila za otroke bo minimalna, še bolje nič.

Vsi smo enaki. Zaposleni ne boste kosila kupovali za dobre tri evre in ga nosili domov. Nekateri plačajo eno kosilo, v kantico pa naložijo za celo družino« je zapisal v objavi.

»Zaposleni v podjetjih tega privilegija nimajo. Enake pravice in dolžnosti. Tako učite otroke, sami pa delate drugače. Denar vseh občanov ne bomo namenjali za zasebno prehranjevanje. Vsi zaposleni na šoli imate malico, tako kot vsi občani, ki so zaposleni,« je prvotno zapisal Leljak.

»Tako več ne bo šlo«

Zapis je pritegnil veliko pozornosti, odzivi so bili mešani. 

»Še enkrat. Vsem zaposlenim v šoli ministrstvo plačuje malico v višini, ki je skladna z zakonom. Od tega denarja zaposleni v šoli plačujejo malico približno en evro in približno tri evre za kosilo,« je še dodal Leljak.

Zapisal je še, da sta se danes, 1. aprila, pri njem najavili obe ravnateljici osnovnih šol v Radencih.

»Upam, da bodo predlagale rešitev, ki bo odpravilo to neenakost z vsemi zaposlenimi v Sloveniji. Pa pri tem ne mislim na zaposlene v šolstvu. Verjetno je v vseh šolah približno enako. Tako več ne bo šlo. Od 1. aprila iznos hrane iz šol ni dovoljen. Dogovor za naprej je lahko samo na tržnih temeljih,« je nadaljeval Leljak. 

Kakšne so trenutne cene malic in kosil za zaposlene?

Glede na obvestilo, ki ga je staršem posredovala ravnateljica Osnovne šole Kapela, da županove navedbe niso točne, se je župan odločil objaviti cene malic:

Kapela

  • malica: dva evra
  • kosilo: 3,90 evra

Radenci

  • malica: en evro
  • kosilo; 4,10 evra

»To so cene za zaposlene, otroci imajo nižje cene - hvala bogu. Otrokom bomo pa res še znižali. Osnovna šola Kapela je dvignila ceno malico na dva evra pred kratkim,« je pojasnil. 

Afera kantice: Več kot 11 tisočakov izgube

»Osnovna šola Radenci je na tržni dejavnosti kuhanja za zaposlene in in izven naredila za 11.707,69 evrov izgube,« je še pripomnil Leljak.

To so želeli sanirati na način, da spremenijo cene otrokom in zaposlenim, trdi.

»To bom preprečil. Zaposleni dobijo od ministrstva nadomestilo za malico v višini 4,47 evra. Od tega denarja so sedaj plačevali samo en evro. Ne bom dovolil, da zaradi tržne dejavnosti (kantic) za otroke starši ali občina plačuje več,« je zapisal.

»Kot župan bom vztrajal, da se zaradi tržne dejavnosti otrokom ne povišajo cene, nasprotno, za učitelje bo cena malice 4,47 evra, toliko kod dobijo od ministrstva, presežek denarja od tržne dejavnosti pa gre v skladu z uredbo v zmanjševanje cene za učence. Zahteval bom novi izračun. Dejavnost nakupovanja kosil za domov bomo v Radencih ukinili,« je napovedal. 

Danes, 1. aprila, pa je afera kantice, kot jo je sam poimenoval župan, končana. 

In še epilog ...

Kot je za Sobotainfo povedal Leljak, je današnji sestanek z obema ravnateljica obrodil sadove. Sporazumno so sprejeli dokončno odločitev. 

»Afere kantic več v Radencih ni. Nihče več ne bo nosil hrane izven šole. Kar se tiče kosila, bo cena tržna. Do 1. septembra 2022 je potrebno ta cenik uskladiti, takrat bomo tudi naredili subvencije malic in kosil za otroke.

Tako, da bodo imeli otroci imeli hrano subvencionirano s strani občine. Poslovanje v šolah in kuhinji bo s tem veliko bolj transparentno,« po rešitvi problema zadovoljno pove Leljak. 

S podobnimi težavami se soočajo tudi v ostalih občinah

Leljak v pogovoru doda še, da je prejel klice več ravnateljev, ki so se nanj obračali z vprašanjem, kako se bo lotil reševanja omenjene težave.

Kot pravi, upa, da mu bodo sledili tudi drugi ravnatelji šol.

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tako ... zdaj pa jim zaračunejte še parkirnino ... nek se zna, da Zagorac sam ja ...

Danvid (nepreverjen)

Se pravi raje hranite svinje,svinje hranjene s pomiji imajo slabo meso in še slabšo mast.Je potrebno pogledati če ne bo v okolici tudi nekdo pujčov gojil ,ker je zdaj to nov štajerski trend,hrana se vedno rabi.

janban

Čisto pravilno, levaki bi vse zastonj.

Levi (nepreverjen)

Levi te je naredil ! Največji levak je Leljak . Bivši oficir JLA .

In reply to by janban

Roxana (nepreverjen)

tako je. Slo potrebuje desnico, ker je sploh ni

In reply to by Levi (nepreverjen)

Pemi (nepreverjen)

Kateri levaki. Kolikor vem je tam ogromno jajotovih ovc.

In reply to by janban

beter (nepreverjen)

Bednik od župana, špehast ko svinja, zdaj pa bo učiteljem štel makarone. Ampak kar je, tu je, ni padel iz lune, sami ste si ga izvolili.

Franc s Piramide

Bravo, župan! Le zakaj bi nepoštene požrešneže hranili iz občinskega proračuna?!

Itak so učitelji preveč plačani za svoje ležerno delo.

Miroslav (nepreverjen)

Poznam primer ko se učiteljica sama hvali da ne rabi kuhat celi teden. Nosi kosilo iz šole. Plača eno (če sploh plača) prinese pa za tri.

Alenkinabratovscina (nepreverjen)

Bravo. Podpiram. Tovarišice in tovariši so še iz naših časov (80s) iz šole nosile/nosili hrano za vso družino, takorekoč zastonj, vsi dobro pitani. Mislim, da se situacije niso kaj spremenile. Cene še bodo rastle, naj odtrgajo delež učiteljskim požeruhom in ne otrokom.

brbrac (nepreverjen)

Na Tisinski soli posebej iztopa ena uciteljica.

Levi (nepreverjen)

Zakaj ne upaš napisati imena ...usrane.

In reply to by brbrac (nepreverjen)

czd (nepreverjen)

Tišina je itak zgodba za sebe. Učiteljica pa mislim ,da vem stero misliš to je ona štajerka blontna visoka ,ki se nosi ,kot da ima zlato pičko.

In reply to by brbrac (nepreverjen)

grobar (nepreverjen)

Leljaka za predsednika,keri so pa prouti, pa tak verjetno delajo v vrtecaj pa v šouli.Zdaj pa vgojiteljice pa šolniki v štrajk,ka nete nika meli za gesti,srmačeki.

Surfeiter (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kaj ti glumiš? Madžara? Izpadel si Zagorac ...

In reply to by grobar (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kako ste zavistni vsi skupaj!
Na konkretni šoli kjer je cca. 650 otrok vsak dan v pomije vrže cca. 50 - 80 kg zdrave odpadne hrane. Le ta ne gre za hrano pujsom, kakor mnigi zmotno mislite, saj jo je treba strokovno uničiti in seveda za to drago plačati. Takšen je zakon!
Vem, da ne veste, v šolah so na voljo (zastonj, da ne bo pomote) razne štručke in narezano sadje, po ljubljanskih šolah pa še sadni in navadni jogurti ... če iz šole nekdo odnese neplačano kosilo, je to kraja, ki se kaznuje ... logično! ... vendar pa vsi vemo, da kuharica naredi kosil, kolikor ja nabavljenih surovin ... poznate tisto oziroma ste kdaj videli tisto, ko ima učenec plačano kosilo in ga ne je, ker mu ni dobro ... pride iz šole, vzame telefon ter si preko kurirskih služb naroči pizzo in kokakolo ... in nabavljene surovine ter pripravljene "surovine" gredo h koncesionarjem v uničenje, ki ga vi zgoraj cepci, drago plačujete ... Leljak je komunist in "vodnik" ki ga je izšolala JLA, ja celo življenje na tuji žlici ... in je zadnji, ki bi o tem lahko karkoli rekel ...

Zikollino (nepreverjen)

Bravo Surf ... če ima šola s prehrano skoraj 12.000€ izgube, pomeni, da nekdo na veliko krade ... pa ne že skuhano/pripravljeno hrano ... ponavljam Surfa ... če imaš za skuhati v kuhinji 100 kosil in je za to badžet 100€, ki je plačan ... kako lahko pridelaš izgubo? Z obroki, ki se ne pojedo in bi jih bilo treba zavreči sigurno ne! Bralcem se ponuja samo po sebi ... krade nekdo na občini ... kaj mislite, kaj le jedo za popoldansko malico čistilke?

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Mmàlametla (nepreverjen)

Same si prinesemo jesti s sabo kaj pač imamo doma..že leta je tak, ker nam ne morejo pripravit hrane ki jo dobijo učiteljia ali pa jo je zmanjkalo za čistilke.Leta ko delam v šoli popoldan nimam možnosti nobenega toplega obroka, tudi segreti si ne morem hrane ker nimamo dostopa do kuhinjskega dela.Ja res je da si nosijo domov ali pa imajo malico..oz kosilo kar v šoli, nam čistilkam to ni omogočeno, pa še pred dosti leti nazaj so moje sodelavke znale povedat da so lahko plačale malico a so večkrat dobile nekaj drugega saj je za čistilke zmanjkalo.Bili so tudi časi ki je čistilka imela malico zastonj saj je bilo mišlenje glavne kuharice da pri tako mizerni plači in živalskem delu ne rabi plačat...V teh časih za minimalno plačo je malica za čistilko kos kruha ,ter jogurt.

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Recimo, da ti verjamem, čeprav menim, da gre za provokacijo ... pa dajmo ... poznam primer, kjer čistilke malicajo zastonj in to hrano, ki ostane od kosila šolarjev, če še kaj ostane, odnesejo domov, jedo dobro in dosti ... kar, ponavljam, JE PRAV, saj bi se drugače to zavrženo hrano peljalo na uničenje koncesionarju ... in ponavljam ... če se v kuhinji dnevno skuha 100 kosil, ki so plačana in jih iz ne vem kakšnega razloga 50 ostane (odsotnost učencev, učencem ni dobro in ne jedo itd) ne vidim razloga da zaradi jebene faušije ne bi to nekdo drug pojedel ... ponavljam 100 jih je plačanih, do kraje NE more priti na tak način ... krade se drugače in Leljakova naloga je priviti ravnateljice ...

In reply to by Mmàlametla (nepreverjen)

Jela (nepreverjen)

Ucitelji ze tak majo prevelke place!!!!!!!! Ce hrana ostane se naj raje dajo upokojencem, ki za hrano nimajo.

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

NE smejo! Niti klošarjem, niti živalim ...

In reply to by Jela (nepreverjen)

Pemi (nepreverjen)

Kolikšne pa imajo?

In reply to by Jela (nepreverjen)

ip (nepreverjen)

Naj leljak svoj lamp pogleda.

Jakove (nepreverjen)

DOMOBRANE JEDI GOVNA

Z (nepreverjen)

Kaj pa se je zgodilo z rodilnikom?

pohorskisvizec

Lepo se je poredil leljo! Kolk kosil je zbasal vase?

Kakadu (nepreverjen)

Tak se dogaja v domu starejših rakičan pačajo eno gej pa cela familija

otto2005 (nepreverjen)

ha, he, če pa gre keri otrok po repete, pa ga ne dobi. pubeci so bolj lačni kot dekline, pa več bi pojedli, pa ne dobijo večje porcije. tistim,ki pa ne jejo, pa ne dajo manj, raje vidijo hrano v kanti. Včasih so se svije učitlov, pa čistilk lepo redile, pa kuharc žlahta je tudi mela lepo rejene pujse, pa še kruha, namazov, klobas za domov cele cekre. Pa mislite, da zaj ne delajo istega? Ja, samo so bolj prefrigane ko nosijo v avte.

kerpač (nepreverjen)

Ujemite tatu kriči lopov ! Nekdo ,ki je dolžan državljanom 8 milijonov išče tatove pri šolskih obrokih . Zakaj niso PREPOVEDALI odnosa hrane iz šole in amen ! To je predvolilna taktika parazitov .

Vsak odgovarja (nepreverjen)

za lastne grehe! Poznam nesramno učiteljico (trapo), ki pravi, da si je vsak, ki ima premalo plačo oz. pokojnino,
kriv sam. Karakter brez karakterja!

Surfeiter (nepreverjen)

In kdo je po tvojem kriv? Putin?

In reply to by Vsak odgovarja (nepreverjen)

Janževec (nepreverjen)

Leljak je pač svoj tip. Sem Radenčan in nisem njegov pristaš moramo mu pa priznati da se nekaj je naredilo na občini. Glede te teme ga pa podpiram. Tamali pride večkrat domov lačen saj kot pravi popoldanske malice ni ker je zmanjkala posebej ko so kakšne boljše malice. Vsi vemo da nosijo enormne količine domov za ceno za katero v trgovini skoraj ne dobiš kruha več.

Surfeiter (nepreverjen)

Popoldan malica? Na večini šol za popoldan nima kaj zmanjkati, saj popoldanske malice enostavno ni ... in če je pri vas tako ... kaj pol vi plačate dve malici? Eno dopoldan in eno popoldan? Si vido Radenčan, kaj si zdaj zakuhal?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice