Fotografija je simbolična.
Novembra lani je prišlo na Osnovni šoli Kamnica do grozovitega incidenta, ko se je učiteljica gospodinjstva razjezila nad dvema učencema šestega razreda, ju pograbila za lase in začela grobo vleči, poroča Večer.

Pri tem ju je potisnila na kolena in ju nato spet dvignila kvišku, z glavama večkrat udarila skupaj ter jima populila kar nekaj las, so povedali starši tamkajšnjih učencev. Učiteljica je lasanje priznala, medtem ko se udarca z glavami ne spomni.

Povod za nemir naj bi bil komentar starejših učencev, ki sta med pomivanjem posode pokomentirala »nekaj ogabnega« v umivalniku, kar je pritegnilo pozornost šestošolcev, ki so se nagnetli okoli. Najbolj radovedna in vztrajna sta bila ravno šolarja, ki ju je učiteljica zgrabila.

Sprva se o tem ni spregovorilo

Enajstletnika tega staršem nista povedala takoj, tako je mama prvega za dogodek izvedela na govorilnih urah od drugih otrok. Ko je to omenila razredničarki, ta ni vedela o tem ničesar, zato se je obrnila kar na učiteljico gospodinjstva, ki pa je dejanje priznala.

Rekla je, da se je to zgodilo v petek, peto in šest uro, ko so že vsi malo utrujeni in lahko vsakemu malo poči. Mama je o tem seznanila mater drugega otroka, po tednu dni pa tudi šolska svetovalna delavka še ni vedela ničesar.

Starši ogorčeni zaradi pogovorov brez njihove prisotnosti

Pet dni po incidentu naj bi učiteljica govorila z otrokoma sama, brez staršev. Ta pa sta nato sporočila, da jima je rekla, da sta »njuni mami razočarani nad njima, ker morata zaradi njiju na govorilne ure«.

Starši so tako ogorčeni zaradi telesnih bolečin, ponižanjem in dejstvom, da je z njima govorila brez njihove navzočnosti ter tudi neupravičeno vršila pritisk.

Po dveh tednih, ki sta minila od incidenta, sta se materi obrnili na ravnatelja Tomaža Čeplaka, ki jima je povedal, da gre za napako otrok, saj nista takoj spregovorila o dogodku. Zaradi tega je zadeva že zastarala in bo postopek drugačen kot navadno.

Ta je za Večer povedal, da zaradi takih stvari ne kliče k sebi učencev: »Ne bom rekel, da nisem z njima govoril, a se tega ne spomnim. Veliko pogovorov imam vsak dan, tudi z učenci. Sprejemam jih in se z njimi pogovarjam predvsem zaradi dobrih stvari.«

Starši prepričani, da je ravnatelj želel incident pomesti pod preprogo

Decembra se je ravnatelj z materama ponovno sestal in jima povedal, da je učiteljica prejela pisni opomin pred odpovedjo, saj naj bi ostrejše ukrepanje ne imelo smisla, ker sodni mlini počasi meljejo, učiteljica pa je pred upokojitvijo. Učiteljica je tako še naprej poučevala, učencema pa se na zahtevo staršev opravičila pred celotnim razredom in svetovalno delavko. Starši otrok iz razreda so tako v začetku februarja o incidentu obvestili inšpektorat za šolstvo in policijo.

Šolo je obiskala policija, ki je govorila z delavko, izpeljan je bil izredni inšpekcijski nadzor, na ministrstvo pa je šola poslala poročila, je pojasnil Čeplak, ki ne ve, kdo je zadevo prijavil policiji. Ob tem je dodal, da se sedaj zaveda, da bi moral dogodek prijaviti prav on.

Tako je pojasnil, da naj bi na podlagi inšpekcijskega nadzora šlo s strani šole predvsem za napako v komunikaciji – da je on kot ravnatelj prepozno izvedel. Čeplak meni, da so ukrepali tako, kot so menili, da je najbolj prav. »Kot delodajalec sem ravnal v skladu z zakonom o delovnih razmerjih. Učiteljica je prejela ustrezen ukrep. Dejanje je obžalovala,« poroča o njegovih besedah Večer.

Protokol dejanj, ki se v šoli izvedejo v primeru nasilja določa, da mora v 24 urah informacija o nasilju priti do ravnatelja, ta pa mora v primeru nasilja obvestiti policijo.

Dogodek sedaj preiskujejo kriminalisti, Okrožno državno tožilstvo v Mariboru pa je že prejelo ovadbo zoper dve osebi.

Ravnatelj tako meni, da ni nikdar prej prejel informacij o tem, da bi učenci imeli z učiteljico težave, četudi med starši krožijo govorice, da naj bi učence že večkrat lasala. Občutek imajo, da ravnatelj delavko ščiti, v ravnanju vodstva šole pa vidijo »tiho privolitev glede ravnanja učiteljice, ki bi jo morali obravnavati enako kot nasilje samo,« še poroča Večer, ki opozarja, da je isto šolo policija obiskala tudi ta teden, a zaradi drugega dogodka, o katerem ravnatelj ne želi govoriti.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
preiskujejo kr… (nepreverjen)
strokovnjak (nepreverjen)

Učitelji so zanimiva politično obarvana kategorija,,,že tak gredo v uk za učitelje tisti najbolj smotani, tisti ki komaj skup spravijo osnovno šolo,, Strici so mi povedali,, da je po vojni učila ena partizanska lajdra v naši osnovni šoli, ki je bila pred vojno dekla, v župnišču, po vojni se je spečala s poročnikom iz JLA , takoj pričela učiti slovenščino,, in na koncu postala ravnateljica šole., ampak to še ni vse postala je predsednica vaške skupnosti po letu 1991 in predsednica društva zagovornikov konoplje
Kot je nekdo napisal Učitelji ,,to so paraziti države ,, en kurc bi delali plačo pa hočejo imeti ogromno,,, Gospodarstvo vzdržuje javni sektor,, kar pomeni da gospodarstvo plačuje učitelje,, za njihovo nedelo in zato edino gospodarstvo lahko reže kruh učiteljem,,, Pomeni Gospodarska zbornica bi morala dajati soglasja k učiteljskim plačam,, Je pa tudi res, da danes sploh ne potrebujemo več učiteljev, kajti večina staršev ima tak višjo izobrazbo kot pa učitelji in bi lahko otroke sami učili popoldan ko pridejo iz službe,, Pomeni iti v uk za učitelja, je isto kot se specializirat za serviserja semaforjev,, kajti večina semaforiziranih križišč bodo sčasoma postala krožišča

nekak_gre (nepreverjen)

Spoštovani Strokovnjak (nepreverjeni)....Kot preverjeni strokovnjak medicinske znanosti, vam toplo priporočam, da storite eno izmed dveh stvari, ki vam jih srčno predlagam, in sicer....predlagam, da pod nujno zamenjate zdravila, ker ta ki jih jemljete, nimajo bistvenega vpliva na vas, ali zamenjajte zdravnika za agresivnejšega, kateri se bo znal odločiti za pravo terapijo, po potrebi tudi za elektro šok terapijo....Veliko uspeha v nadaljnjem zdravljenju....

In reply to by strokovnjak (nepreverjen)

strokovnnjak (nepreverjen)

O glej ga fanta ,, končno zvem da je ta dekla iz župnišča imela tudi sina in to medicinca,, . če štejemo strežno osebje med strokovnjake medicinske stroke,,,Vidiš dragi moj, če ne bi bilo komunizma bi bil ti danes v strežnik na psihiatriji,, tako pa si danes diplomirani kahlonosec v kazensko popravnem domu.
Pa ne zameri da te tikam, kajti jaz sem vse župnikove dekle tikal , pa zakaj ne bi še njihove otroke.
Pa ne sekiraj se mama je mama , saj si je nisi mogel sam izbrati

In reply to by nekak_gre (nepreverjen)

Heretik1 (nepreverjen)

A je bila to mogoče Angelca Liković?

In reply to by strokovnjak (nepreverjen)

Bloooke (nepreverjen)

Sem prepricana, da gre za dva nevzdrzna in nevzgojena otroka. Starsi se pa zdaj pravno, inspekcijsko, kazensko s tem ukvarjajo, namesto da bi si vzeli cas za svoje otroke in jima pomagali, ker imata ocitne tezave. Pa kaj pol, ce jih je uciteljica malo za lase no?!?

strokovnnjak (nepreverjen)

Draga moja,, moram vas opomniti, da so starši teh otrok davkoplačevalci in imajo pravico, da njihovi otroci obiskujejo šolo, v kateri šolsko osebje njihovih otrok ne pretepa, oziroma drugače psiho fizično maltretira,,Zavedati se moramo, da to šolsko osebje plačujejo starši kot davkoplačevalci in ne država, kot si šolniki mislijo.. Nasilje povzroča novo nasilje in kaj mislite, v kaj bi se lahko prelevila ta dva vrla fantiča, če njima ne bi pravočasno pomagali,, Hvala bogu, da je prišla zadeva na dan ,, Veste mi je pred leti povedal en zapornik iz Rogoze,, da je dobil polovico manjšo kazen - olajševalna okoliščina - zato ker je imel nesrečno mladost , ker ga je učiteljica v šoli pretepala. Tukaj ni kaj za reči,,,učiteljico je treba zapreti,, ( opomba vsak pretepač v vaški gostilni dobi zaporno kazen v roku trajanja 1 meseca za takšno dejanja,,, tukaj pa se bi zadeva lahko okvalificirala bistveno težje) ,, pa še to sem slišal da to ni bilo prvič,

In reply to by Bloooke (nepreverjen)

poznavalec -novi (nepreverjen)

tukaj v okolici maribora se pa res dogajajo čudne stvari,,, ene učitelca tepe,,ene pa učitelca jebe,,ravnatelji pa NIČ..

Starejše novice