Foto: Žan Osim
V zadnjem času je v slovenskem zdravstvu vse več nasilja nad zdravstvenimi delavci. Skrb so izrazili tudi zaposleni v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer zaznavajo vse pogostejše pojavljanje tako verbalnih kot tudi fizičnih napadov na delavce.

Za namene napredka in izboljšanja situacije je včeraj na območju mariborske bolnice potekalo strokovno srečanje »Drugi mariborski urgentni popoldan« s tematiko »Varnost v zdravju«.

Ob tej priložnosti so potekala predavanja in okrogla miza, kjer so prisotni iskali rešitve za izboljšave sistema.

Kdo bo v prihodnje sploh še želel opravljati ta poklic?

»Verbalno nasilje je že skoraj postalo del našega vsakdanjika. To se opazi predvsem v prvih zdravstvenih linijah – na urgenci. Žalosti me, da se je situacija stopnjevala do te mere, da smo to že normalizirali.

Povečalo se je tudi število fizičnih napadov in to načenja zdravje ter moralo delavcev, ki dobivajo občutek, da se nad njimi lahko znese vsak,« zaskrbljeno poudarja Gregor Prosen, predstojnik Urgentnega centra Univerzitetnega kliničnega centra Maribor in se sprašuje, kdo bo v teh pogojih na dolgi rok sploh še želel opravljati poklic zdravstvenega delavca.

»Zaposleni se počutijo ogrožene. V to poslanstvo so šli z namenom zdravljenja ljudi, danes pa se bojijo za svojo lastno varnost,« poudarja pomočnik direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor za korporativno varnost in komuniciranje Janez Lencl.

Ne le verbalno nasilje, temveč tudi fizično in celo naklepni umori

Na slovenskih tleh se v zdravstvu odvijajo tudi tragične in pretresljive zgodbe ... 

Nena Kopčavar Guček z Zdravstvene zbornice Slovenije ob tem izpostavlja naklepna umora, in sicer zobozdravnice v ljubljanskem zdravstvenem domu in urologa izolski bolnišnici.

V Sloveniji zdravstveni delavec nima statusa uradne osebe.

 »Ta status imajo pri nas politiki, poslanci, sodniki, policisti. Prošnja, da bi med slednje uvrščali tudi zdravstveno osebje, je bila s strani ministrstva za pravosodje zavrnjena že dvakrat,« poudarja Kopčevar Guček in dodaja, da je za varnost zaposlenih odgovoren delodajalec.

Tako pacienti kot zaposleni si zaslužijo varno okolje

Ničelno toleranco do nasilja podpirata tudi Mojca Zvezdana Dernovšek z ministrstva za zdravje in Nataša Vidnar, v. d. generalnega direktorja Direktorata za zdravstveno nego.

»V zadnjem času ugotavljamo, da je potrebno okrepiti partnerski odnos med oskrbovancem in pacientom, saj so pacienti ranljivi in potrebujejo podporo,« pojasnjuje Vidnar.

Tako kot si varno okolje zaslužijo pacienti, si ga zaslužijo tudi zdravstveni delavci. 

»Pacienti smo skupaj z zdravniki in če smo pred dvema tednoma praznovali svetovni dan varnosti pacientov, mislim, da si zdravstveni delavci zaslužijo ne le dan varnosti, temveč varno delovno okolje,« je za zaključek povedal Gregor Cuzak, generalni sekretar Zveze organizacij pacientov Slovenije.

Komentarji (27)

RP (ni preverjeno)

Vsem tem ljudem še kar ni jasno, da morajo spremeniti odnos do bolnikov????? In da bo potem bolje, tako za njih kot za bolnike? Namreč, kdor je bil kdaj na urgenci, je opazil, da želi "sistem" (v njegovi službi pa so zaposleni) obravnavati bolnike kot nekakšne "obdelovance" (nežive in nečuteče stvari) - od njih želi, da se prepustijo sistemu brez ugovarjanja, izražanja počutja, občutkov, bolečin, ... Postavijo te v vrsto, brez informacij, kako dolgo boš čakal, kaj bo sledilo, kaj se bo zgodilo, ... Čakanje se seveda razvleče, informacij ni, počutje bolnika je slabo - in bolnik se začne odzivati, spraševati, tarnati, moledovati - pa še vedno ne dobi pravih pojasnil, pogosto je zavrnjen z ostrimi besedami, da je gužva in da vsi čakajo in da se oni trudijo (te grobosti sistem seveda ne zazna). In potem pride do tega, da bolnik izgubi živce, povzdigne glas ali še kaj več. To "več" seveda ni sprejemljivo. Prav tako pa ni sprejemljivo, da je bolnik spremenjen v "obdelovanca", od katerega se pričakuje neskončna vdanost, ubogljivost in potrpežljivost. Neskončno vam manjka upoštevanje psihologije bolnika in skrb za "uporabniško izkušnjo" bolnika. Ta je namreč pod sprejemljivim nivojem. Ko boste to uredili, bo tudi veliko manj neželenih odzivov bolnikov. Saj je logično, a ne?

Nana2 (ni preverjeno)

Se strinjam z zapisanim. Tudi sama sem že bila večkrat na meji potrpežljivosti zaradi osebja, ki misli, da smo v podrejenem položaju, ker smo odvisni od njih. Pozabljajo, da jih mi plačujemo.

In reply to by RP (ni preverjeno)

BULDOG MALJEVAC (ni preverjeno)

Ja finta je v tem, da je s časom v SLO začela veljati miselnost, da mi bolniki služimo dohtarjem. Resnica pa bi morala biti obratna. Ampak ni. Žal...

In reply to by Nana2 (ni preverjeno)

Šumar (ni preverjeno)

Naj se nehajo skrivati pa naj žačnejo delati to za kar so plačani... pa se bodo odnosi spremenili...
Ukc Mb na kavici in na cigaretu vedno vsaj 100 zdravstvenih delavcev ali več... pa ni pomembna ura kdaj prideš v Ukc... za stolpnico in za URL je VEDNO več kot 100ljudi na pavzi... pacienti pa pač naj čakamo... razvajeni so od covida dalje... nič niso počeli pa še lepe dodatke dobivali... sedaj pa je težko delati nazaj za normalno plačo... banda pokvarjena!!!
Kje je sedaj zaprisega...??? da bodo vedno pomagali ljudem

In reply to by RP (ni preverjeno)

Katja z nebes (ni preverjeno)

Golazen zastrupljevalska.

pokvarjeni kajmak (ni preverjeno)

južnaki nam bodo svoje navade preselili na nas, tak da bo počasi mentaliteta ko v Tirani. Je pa res,da nekaterim zaposlenim v bolnici manjka predvsem prijaznosti in sočutja, mislim, da bi zaposleni na UKC morali imeti vsaj enkrat letno kakšen dan tečaj iz "obravnavanja pacientov".

Mbb (ni preverjeno)

Kdo je tebe, praslovan
Plavati učil
Da si preplaval tisto rusko reko
In se v mojih genih naselil?

In reply to by pokvarjeni kajmak (ni preverjeno)

Ruski pokvarje… (ni preverjeno)
Criminalna NLB… (ni preverjeno)

24urcom/novice/slovenija/nlb-razkrila-podatke-o-racunih-vec-sto-strank ropali in praznili racune

In reply to by pokvarjeni kajmak (ni preverjeno)

Goljufi u banki (ni preverjeno)
SLO (ni preverjeno)

Uspeli so pri zvišanju plač a njihov odnos do pacijentov pa je še (v večini) zmeraj slab.

pohorska kobra (ni preverjeno)

pogledaj od kod je vecina zaposlenih pa ti bo vse jasno zakaj je tak odnos do pacijentov

Mbb (ni preverjeno)

Šovinizem je nevaren za izumrtje naroda . V Švici v kolikor se polomiš na smučkah te bodo operirali zdravniki iz Pakistana ali Kitajske .

In reply to by pohorska kobra (ni preverjeno)

Mbb (ni preverjeno)

Nena Kopčavar Guček z Zdravstvene zbornice Slovenije ob tem izpostavlja naklepna umora, in sicer zobozdravnice v ljubljanskem zdravstvenem domu in urologa izolski bolnišnici. HALO ! Gospa Neva kje imate seznam pacientov ,ki so umrli zaradi zanemarjanja ,nestrokovnega posega ali malomarnosti zdravnikov ?

BULDOG MALJEVAC (ni preverjeno)

...in cepljenja...?

In reply to by Mbb (ni preverjeno)

Na SZ so (ni preverjeno)

morilski mesarji zaposlene raskosal in obglavili

In reply to by Mbb (ni preverjeno)

Besa (ni preverjeno)

Naj bogovi v belem in njihove pomočnice malo sestopijo iz prestola.

pohorskisvizec

Bogovi v belem!

Begovi u umazanem (ni preverjeno)

beg beg ...

In reply to by pohorskisvizec

Proti ljubljan… (ni preverjeno)

C/novice/crna-kronika/na-obmocju-zmajskega-mosta-nasli-truplo.html

BULDOG MALJEVAC (ni preverjeno)

Mater, vsepovsod se dogaja nekaj negativnega. Kaj bi te to bilo..?

Žlička (ni preverjeno)

Smešno... kako ogrožene se počutimo šele bolniki ?!?! Ko ne vemo, kdaj bomo prišli na vrsto, ali nam bodo sploh pomagali, ali bomo živeli dovolj dolgo do planirane obravnave, do kake mere se nam bo stanje poslabšalo med čakanjem, ali bomo še lahko hodili v službo ali nas bo zdravje prej izdalo, itd. itd. itd. ????? Ta samozaverovanost zdravstva je prav bolana.

Fischer (ni preverjeno)

Samo jamranje, ko pa dobivajo vse možne dodatke pa se ne pritožujejo.

pohorska kobra (ni preverjeno)

ves Mbb,razlika je vtem,da bo tisti Pakistanski doktor s tabo govoril v jeziku ki je uraden v tistem kantonu in te ne bo poslal vpismo materino v srbscini ce se mu tvoj fris ne bo zdel v redu,,,se pomnimo gospe in gospodje............

Cafurji (ni preverjeno)

Vsa javna uprava v Sloveniji ne deluje. Potrebno bi jo bilo za čez noč dati v stečaj, delavce na borzo, naslednji dan pa dober delovni kader nazaj zaposlit-ostali pa naj smrdijo na borzi in sociali. Tako je naredila Kanada z kompletno vojsko.

ip (ni preverjeno)

Naj še jaz prislonim svoje. Po moji nedavni izkušnji bi moral petim strokovnjakom na svojem področju in eni medicinski sestri razbit gobec. Dobesedno. Prvemu, ker noče nič bit kriv in je prekomerno ustrežljiv, drugi .sestri, ker je vrstni red bolj pomemben od akutnega stanja (v transu sem okrog hodil), tretjemu, ker dela svoje delo in se za ostalo kar vidi ne bo brigal, četrtemu, ker so slikice na ekranu bolj pomembne kot dejansko stanje, petemu, ker predpisuje protibolečinske tablete več mesecev brez, da bi preveril kaj se dogaja-vsaj poklical in šesti, ki mi je samoplačniško raztrgala cel gobec za 140E- in še njo sem moral prepričevat, da je opazila v čem je problem.
No pol leta + kolko je to trajalo sem seveda hodil v službo. Kar precej sem prepričan, da marsikdo nebi razmišljal o tem, da so ti ljudje dejansko dobronamerni in ujeti v sistem, ki vse to dopušča. Tu je tudi vprašanje prištevnosti nekoga v stiski.
Sam sicer polagam svoje zaupanje v mlade in mlade po srcu v zdravstvu, ki jih bodo te izkušnje obljikovale v nekaj na kar lahko računamo, Če bodo seveda dovolj trmasti. Pa vse dobro.

Mad. Mafia (ni preverjeno)

24urcom/novice/slovenija/zaradi-neustreznega-zdravljenja-mama-umrlega-tozi-ukc-ljubljana

Starejše novice