Slika je simbolična (foto: Miloš Vujinović).
Mariborski mestni svetniki so večinsko podprli predlog, da najranljivejšim občanom ponudijo pomoč pri soočanju s podražitvami ogrevanja v obliki energetskih vavčerjev. V začetni fazi bo ta denarna pomoč na posameznika znašala 15 evrov.

Potem ko so na prejšnji redni seji že odobrili 30-odstotno občinsko subvencijo dveh položnic za gospodinjstva pri Energetiki Maribor, so pomoč zdaj osredotočili na socialno šibkejše občane.

»Iskali smo pot, kako nasloviti tiste, ki so te pomoči dejansko potrebni. V vsakem primeru gre za nek kompromis, saj popolnoma pravične in enakopravne rešitve ne bomo našli. V vsakem primeru smo kot skupnost primorani pomagati someščanom,« je dejal župan Saša Arsenovič.

Vavčerje v višini 15 evrov, kolikor približno znaša tudi subvencija na posameznika pri Energetiki Maribor, bodo delili preko občinske humanitarne komisije v sodelovanju s humanitarnimi organizacijami in centrom za socialno delo. Zaenkrat so v občinskem proračunu v ta namen zagotovili 200.000 evrov.

»Pomoč smo vezali na posameznika, kar pomeni, da bo gospodinjstvo dobilo več kot 15 evrov,« je še povedal župan.

V preučitev predlog za pomoč v višini 50 evrov

V opozicijski Listi za pravičnost in razvoj so ocenili, da gre v tem primeru »za največje ponižanje občanov v zgodovini Maribora, saj bodo morali za 15 evrov prositi in stati v vrsti".

»To je miloščina,« je dodal Milan Mikl iz Liste Franca Kanglerja - NLS. »Ne norčujmo se iz ljudmi s temi 15 evri političnega bonbončka,« je dejala tudi Vladimira Cokoja iz SDS.

Namesto županovega predloga so v LPR predlagali pomoč v višini 50 evrov za vsa gospodinjstva Mestne občine Maribor, ki bi jih lahko koristili za katerokoli položnico javne gospodarske službe v mestu. »Menimo, da je to edino pravično. Pomagamo vsem občanom in jih s tem ne ponižujemo,« je dejal Stojan Auer iz te svetniške skupine.

Za županov predlog za vavčer za posameznika po 15 evrov je na koncu glasovalo 20 mestnih svetnikov, trije so bili proti, ostali niso glasovali. Obenem je 18 mestnih svetnikov podprlo predlog za pomoč v višini 50 evrov, zato ga bo mestna uprava morala preučiti.

Ukinitev brezplačnega parkiranja za električne avtomobile

Z novim odlokom o občinskih cestah pa so med drugim ukinili brezplačno parkiranje za električne avtomobile, s čimer želijo po besedah predstavnika občinskega urada za komunalo Aleša Klinca doseči večjo pretočnost na teh parkirnih mestih ter tako omogočiti parkiranje večjemu številu vozil. Se pa uvaja dve uri brezplačnega parkiranja pri Pohorski vzpenjači.

Mestni svet je danes dobil novega člana. Namesto Tine Komočar iz liste Arsenovič za Maribor, ki je odstopila iz osebnih razlogov, je svetniški sedež zasedel Jurček Legvart.

Predstavnik Liste kolesarjev in pešcev Josip Rotar je na začetku seje pozval mestne svetnike k spoštljivemu dialogu. Na koncu predhodne redne seje je namreč eden od mestnih svetnikov ostro napadel mestno svetnico iz njihove politične skupine.

»Ostro obsojamo necivilizirano komunikacijo določenih mestnih svetnikov, sploh pa konkreten fizični napad. Pozivamo k večji strpnosti in spoštovanju različnih mnenj,« je dejal.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Auer bo po prikazanih mu dohodkih dobil za 30€ vavčarjev ...

amarena

Tresla se je gora, rodila se je miš. 15 eur je pa velika pomoč!

Danvid (nepreverjen)

15e HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA,. brez besed.

Franc s Piramide

To ni ekonomsko racionalno.

Starejše novice