Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec pozdravlja odločitev Družbe za upravljanje terjatev bank za ustavitev prodaje podjetja.

Mariborska livarna Maribor je bila nekoč z 2300 zaposlenimi največje industrijsko podjetje v Mariboru, zdaj pa tu dela le še 350 delavcev.

»In to pomeni 350 ljudi, ki preživlja 350 družin. To podjetje se danes prodaja, prodaja ga slaba banka in prodaja ga povsem neodgovorno,« je danes ob obisku Mariborske livarne Maribor poudaril minister za delo Luka Mesec.

Predstavnike sindikata moti predvsem to, da o postopku prodaje nimajo pravih informacij, čeprav so se predstavniki slabe banke z njimi že sestali.

»Ampak niso nikoli postregli z nekimi konkretnimi odgovori. Izmikajo se na naša konkretna vprašanja, kaj bo s prodajo, komu se bo prodalo in to ni prav,« je povedal Milan Mesarič, predsednik Sindikatov Podravja.

Za podjetje naj bi se zanimala dva 'nezanesljiva' kupca

Večina zaposlenih je pred dobrimi devetimi leti že preživela dve prisilni poravnavi livarne, ki jim ju ni uspelo preprečiti, niti s protesti.

Ob propadu livarne so tekle solze, delavci so prižigali sveče, a vendarle so sledila odpuščanja, livarna pa je pristala na slabi banki.

Ta je danes objavila odločitev za ustavitev prodajnega postopka, v okviru katerega naj bi se za prevzem proizvodnje zanimal Talum iz Kidričevega.

Vendar bi, kot pravi Mesec, za podjetje predstavljal tveganje: »Lansko leto je po mojih podatkih posloval negativno, za razliko od Mariborske livarne Maribor in bi zato kot potencialni prevzemnik pomenil tveganje za to podjetje in tveganje za 350 delovnih mest.«

Za drugega zainteresiranega prevzemnika, po besedah ministra, proizvodnja s 350 delavci naj sploh ne bi bila pomembna, zanimalo naj bi ga le zemljišče sredi Maribora, kjer stoji livarna.

Mesec že podal rešitve, Han ne želi napovedovati prihodnosti

Po sestanku s sindikalisti in vodstvom livarne je bil minister za delo in podpredsednik vlade že konkreten s potencialnimi rešitvami.

»Prva je prenos na Slovenski državni holdnig, druga pa je organizacija delavskega odkupa podjetja, za katero se bom tudi sam v prihodnjih mesecih zavzel,« je povedal Mesec.

Ključno besedo pri reševanju mariborske livarne bo imel sicer tudi gospodarski minister, ki pa ob današnjem obisku Maribora ni želel napovedovati prihodnosti.

»Ni samo reči, zdaj bo pa zadeva šla sem, pa zadeva tja. Zadevo je treba resno obravnavati in najti takšnega lastnika in takšno lastništvo, da bo delovna mesta obdržal,« je ob obisku Maribora povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han.

Usoda Mariborske livarne Maribor ostaja negotova, tako kot tudi slabe banke, ki bi se morala po zakonu konec leta ukiniti.

Komentarji (15)

Gasilski odkup (ni preverjeno)

oe24/oesterreich/chronik/niederoesterreich/14-feuerwehren-bei-bauernhof-brand-im-waldviertel-im-einsatz

Vlado Slamomlatov (ni preverjeno)

Če se Luka Mesec, Han in Arsenović spravljajo zraven in meljejo otrobe, potem iz te moke zagotovo ne bo kruha.

mbot (ni preverjeno)

Ful dobra ideja.
Delavci odkupijo podjetje z vsemi dolgovi.

pohorskisvizec

Hahah...klošar meščev, o podjetju in vsebini nimaš pojma, kaj šele o reševanje podjetja v krizi. Pa daj se malo uredi, izgledaš, kot klošar iz 70 let!

Surfeiter (ni preverjeno)

Daj se ti pokaži ... da te vidimo manekena ... nepismen si, to vemo, kako le zgledaš? Tri škatle čikov dnevno, rjavi zobje, puranasta koža na kao od alkoholizma ozdravljeni faci in mlohavec out of order? Pa si? Si ozdravljen? Menim, da moraš uveljaviti garancijo ... he, he ..

In reply to by pohorskisvizec

pohorskisvizec

A si sebe opisal?Očitno te res nekaj peče.

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

janban

Mesečnik je prišel v Maribor ustanovit kolhoz. Pa, kje bodo ubogi delavci, dobili denar za odkup podjetja, budalo levičarsko?

AnGus (ni preverjeno)

Kredit dobiti ni problem, problem ga bo vrniti...

In reply to by janban

H2O4 (ni preverjeno)

naj data mesec in han svoje pejneze za odkup, bosta pokazala zgled

. (ni preverjeno)

naj začnejo pipe nazaj delati

Ip (ni preverjeno)

Favšije polna usta koruzo sanjajo, ko vsaka šola nekaj stane naj ne bo noben prikrajšan.

Mariborčan1975 (ni preverjeno)

ta Mesec še v življenju ni nič delal. Nonstop se napaja iz davkoplačevalskega denarja in trosi rožice, da ohranja glasove volivcev delavskega razreda. On ne bo rešil MLM! Prišel se je pa najest in napit, to pa drži.

AnGus (ni preverjeno)

Ampak sedaj je pri koritu, zrasla so mu krila, je najpomembnejši - in najpametnejši. Po principu - nas in Rusov je 150 milijonov. Levice in Holobovih Svobodnjakov pa tudi preveč, mapak Mesec se obnaša, kot da so to njihovi glasovi.

Pri vsem pa nima niti 1 ure poštenega dela!

In reply to by Mariborčan1975 (ni preverjeno)

Gees (ni preverjeno)

Svasta! Delavski odkup…. Ajde, ce postane delavec solastnik , kot tak verjetno tudi deduje dolgove firme, placa davek na zemljisce, etc. Nima pa vpliva na poslovanje kjer nesposobni menedzerji dalje harajo, zdaj pac se lazje, ker pricakujejo od delavcev da bojo v svoji firmi duso pustili ter dobesedno zastonj cele dneve delali….. se se spomnimo zavozenega samoupravljanja..

Jezni Joža (ni preverjeno)

Otrok dobil igračko, zdaj pa ne ve kako bi se igral z njo. Da bi vsaj prebral navodilo za uporabo, tako pa take kvasi da se ja vidi da se mu ne sanja kaj naj naredi.

Starejše novice