Foto: osebni arhiv - Alchemia Pannonica
V Stavešinskem vrhu je jeseni leta 2020 začela nastajati prav posebna zeliščarska zgodba imenovana Alchemia Pannonica. Tam lahko danes najdemo aromatični vrt v prav posebni obliki, s številnimi zelišči in zdravilnimi rastlinami.

Ste že slišali za Alchemia Pannonica? Gre za posebno zeliščarsko zgodbo, ki je nastala v Stavešinskem vrhu v bližini Gornje Radgone izpod rok Suzane Simenčič in Simona Veberiča

Alchemia Pannonica je aromatični vrt v prav posebni obliki metulja, na katerem rasejo številna zelišča in zdravilne rastline. Hkrati pa je to tudi izjemna poslovna zgodba, ki se razvija in navdihuje.  

Pogovarjali smo se s Suzano Simenčič in jo povprašali o tem, kako sta s partnerjem sploh začela z zeliščarstvom in od kod sta dobila idejo za aromatični vrt.

Domače 'žavbe' so ju spremljale že od zgodnjega otroštva

Kot nam je uvodoma pojasnila, sta s Simonom prepričana, da ima vsak izmed nas v sebi nabiralca in zeliščarja, njuna ljubezen do zelišč pa pravzaprav izvira že iz zgodnjega otroštva.

Ker sta odraščala na vasi, v tesnem stiku z zemljo, so ju že takrat spremljale domače 'žavbe' in najrazličnejši recepti naših prednikov.

»Simon izhaja iz sadjarsko-vinogradniške družine. Že od nekdaj se je zanimal za rastlinski in živalski svet. Zanj je bil študij biologije nekako logična izbira. Mene je zagotovo zaznamovala babica, ki je nadvse oboževala svoj cvetlični vrt. Zanj je skrbela z globoko naklonjenostjo. Med drugim je tudi vrtnarila in kmetovala na majhni kmetiji.

Spomnim se, kako sem jo nekega dne opazovala in si želela, da bi tako kot ona prebila veliko časa v naravi, na svežem zraku. Hkrati sem bila nenehno prisotna v domači gostilniški kuhinji, kar je zagotovo pripomoglo k temu, da me že vse od takrat fascinira uporaba zelišč in začimbnic v kulinariki,« se spominja Suzana.  

Dodala je, da sta s Simonom izkusila tudi življenje v mestu, a sta ravno takrat še bolje spoznala, kakšna je vrednost domačih pridelkov in začela pogrešati vse tisto, »kar si nekoč že imel na dosegu roke«.

Zdravstveni izzivi so ju spodbudili k iskanju zdravilnih rastlin

V nekem obdobju sta se nato srečala tudi z določenimi zdravstvenimi izzivi, kar ju je spodbudilo k temu, da sta začela iskati rešitve v bolj zdravi prehrani in naravnih prehranskih dodatkih.

»Zanimati so naju začele divje rastline in s tem zdravilne zeli. Nekje globoko v sebi sva oba čutila, da spadava v naravo. Verjetno naju je usoda zato pripeljala nazaj na podeželje, kjer sva lahko začela ponovno odkrivati stara znanja in izkustva,« je pojasnila.

Danes na vrtu več kot 80 enoletnih in trajnih rastlin ter zelišč

Zeliščarska zgodba Alchemia Pannonica je danes stara dobra tri leta, v tem času pa se je na zeliščnem vrtu Suzane in Simona zvrstilo več kot 80 različnih rastlin. Med temi so predvsem številna zelišča in dišavnice, pa tudi vrtnine, enoletnice in trajne rastline.

Kot nam je pojasnila navdušena zeliščarka, je seznam rastlin zelo obsežen, iz leta v leto pa se celo še daljša.

»Vsako leto skušava dodati nekaj novih vrst iz lastnega entuziazma in radovednosti. Na najinem vrtu najdemo več kot 80 enoletnih in trajnih rastlin in zelišč, med katerimi je velika večina dišavnic

Obvezno prisotne na vrtu so vse tradicionalne in dobro poznane rastline, kot so na primer različne mete, timijani, origani, rožmarin, šetraji, različne kadulje in žajblji, baldrijan, različne sivke, šentjanževka, pelini, prava kamilica, roženkravt, citronka, različne bazilike, ameriški slamnik, rman, boreč, kapucinka, je razložila Suzana Simenčič.

»Med njimi pa se najde tudi kakšna, recimo temu, bolj eksotična rastlina. Čeprav opažava, da so ljudje vse bolj seznanjeni z zelišči in jih dokaj dobro poznajo. Kraljica najinega vrta je gotovo rimska kamilica, s svojim značilnim sadno-cvetličnim vonjem,« je še dodala.

Pridelujeta tudi številne vrtnine

Poleg dišavnic in najrazličnejših zelišč, se na vrtu v Stavešinskem vrhu prideluje tudi vse več vrtnin.

Na vprašanje, s katerimi vrtninami se ukvarjata, nam je Suzana odgovorila kar »verjetno bi bilo lažje odgovoriti, katerih ne pridelujeva. Predvsem ne tistih, ki nama jih pojedo podzemni in nadzemni glodavci,« je pojasnila in dodala, da vrtnine pridelujeta predvsem iz tega razloga, ker doma zelo radi uživajo zelenjavo. 

»Brokolija in cvetače mora biti v izobilju, obvezen je tudi brstični ohrovt, ki ga pobiramo pozimi, glavnati in kodrolisti ohrovt, paradižniki in paprike tako ali tako, grah, fižol, okra, pak čoj, bučke in muškatne buče, običajni in sladki krompir, lani smo posadili še en dodaten red špargljev. Imamo tudi kar nekaj sadnega drevja in grmovnic,« je izpostavila.

Vrt zasajen v obliki velikega panonskega metulja

Vsekakor najbolj posebno pri aromatičnem vrtu Alchemia Pannonica pa je ravno njegova posebna oblika. Vrt je, kot že zgoraj omenjeno, zasajen v obliki velikega metulja.

Od kod torej izvira ideja, da bo vrt zasajen v takšni obliki?

»Kot stara lajna sem Simonu nenehno ponavljala, da če se bova odločila zasaditi zeliščni vrt, bo ta imel drugačno, posebno obliko. Zakaj? Ker želim, da se ob pogledu na vrt v ljudeh nekaj prebudi. Morda ravno tista prva iskra, ki vodi v transformacijo,« je pojasnila lastnica zeliščarskega vrta.

Od ideje do realizacije aromatičnega vrta v takšni obliki, kot je danes, je nato, kot nam pojasni zeliščarka, trajalo kar nekaj časa. Najprej je bilo potrebno iskanje primerne oblike, ki je bilo kot neka 'obsesija'.

»Nekega dne pa sem se sprostila in rekla, da ničesar ne bova naredila na silo. Bo že prišlo samo od sebe, ko bova pripravljena,« je dejala Suzana in dodala:

»Najlažje je narediti ravne grede, kajne? V tistem obdobju sem na vsakem koraku videvala in čutila metulje. Neke nedelje so naju obkrožili na vrhu Donačke gore. Nato sem slučajno obiskala spominsko sobo Štefana Galiča na Lendavskem gradu, kjer je bila razstavljena njegova bogata zbirka metuljev. Kar na lepem sem tudi sama začela ustvarjati sliko metulja v aboridžinski tehniki. Šele skozi raziskovanje v meditativnem stanju mi je postalo jasno, da to niso bila naključja, temveč jasni znaki.«

Sam proces načrtovanja vrta in izvedbe zasaditve sta sicer s Simonom beležila tudi z videi, kar je vodilo do tega, da so sčasoma nastali celo vlogi, ki si jih lahko ogledate na njunem YouTube kanalu.

Kaj pa se skriva v imenu Alchemia Pannonica?

Poleg zanimive oblike aromatičnega vrta, pa je zanimivo tudi njegovo ime. Ustvarjalko zeliščarske zgodbe smo povprašali tudi o tem, kaj se skriva pod imenom Alchemia Pannonica. Kot nam je dejala, je vsak izmed nas v nekem alkemijskem procesu

Smo utelešena alkimija, kristalni, živalski in rastlinski svet pa nas pri tem podpirajo, zato tudi Alchemia.

»Če pogledamo čisto tehnično, pa iz rastlin z različnimi postopki, od sušenja, do maceriranja in destilacije, pridobivava različne izvlečke in skozi predelavo spreminjava njihovo obliko,« je pojasnila.

Dodatek Pannonica pa zato, ker se aromatični vrt nahaja v panonskem svetu, ki ima prav tako svojega duha, ki daje rastlinam, ki rastejo tukaj, edinstven zapis.

»Velikokrat se pohecava, da je ravno panonski duh poskrbel, da sva se vrnila nazaj h koreninam. Simon je, še preden se je rodila ideja o zeliščarstvu, mnogokrat uporabljal besedno zvezo 'spirit of pannonia' v povezavi z njegovimi fotografijami in aktivnostmi v naravi. In kadar neki dogodki nimajo logičnega smisla, ni druge, kot da zaupaš v višji načrt. Tako se je nekega dne rodilo ime Alchemia Pannonica,« je še dodala Suzana. 

Čajne mešanice, zeliščne soli in hidrolati

Pri zeliščih, vrtninah ter zanimivi obliki metulja pa se pomurska zeliščarska zgodba ne ustavi, Suzana in Simon iz pridelkov ustvarjata tudi zanimive izdelke, ki so seveda na voljo za nakup.

V spletni trgovinici Alchemia Pannonica so bile sprva na voljo različne čajne mešanice, kmalu pa so se jim pridružile tudi posebne zeliščne soli.

»Najprej so se kupci lahko spoznali z najinimi čajnimi mešanicami. Marsikoga so nagovorila kreativna imena čajev, vendar tudi okusi ne zaostajajo. V lanski, drugi sezoni pa sva se lotila kreiranja novih produktov – nastalo je še devet aromatičnih in pisanih zeliščnih soli, ki so prav tako zelo dobro sprejete,« je še pojasnila lastnica Alchemia Pannonica.

Že od samega začetka pa je njuna najbolj srčna želja in načrt, da postaneta ustvarjalca in proizvajalca hidrolatov ter eteričnih olj, nam je zaupala Suzana.

»Tako sva v začetku leta, kot prva proizvajalca v Sloveniji, registrirala in na trg lansirala hidrolat rimske kamilice, ki je najin prvi kozmetični produkt.«

Dodala je, da se sama že nekaj časa spogleduje tudi z ostalo naravno kozmetiko. Ko je postala občutljiva na sintetične vonjave, je začela preizkušati različne formulacije in izključno za lastno uporabo izdelovati domača čistila, macerate in tinkture, ki so osnova nekaterim izdelkom za nego telesa. Takrat je nastalo tudi prvo domače tekoče milo.

Kot je poudarila, pa zaenkrat o prodaji ostale kozmetike še ne razmišljata, ampak »bomo videli, kam naju bo vodila pot«.

O načrtih za naprej

Lastnico zanimive zeliščarske zgodbe Alchemia Pannonica smo za konec povprašali o tem, kam se bo aromatični vrt razvijal naprej. 

Kot je poudarila, jima s partnerjem predvsem veliko pomenijo izobraževanja in pridobivanje novih znanj ter nabiranje izkušenj. Na tem bosta tako vsekakor delala tudi v prihodnje.

»Tako se počutiva bolj bogata, bolje opremljena za delo in življenje nasploh. Nikoli se ne nehamo učiti in vsak učitelj je istočasno tudi učenec. Seveda je najin namen, da enkrat začneva to znanje predajati naprej. Predvsem pa želiva ljudem ponuditi možnost izkustva, da sami pridejo do določenih spoznanj.«

Glede širjenja aromatičnega vrta in razvijanja novih izdelkov pa ostajata odprta, »ker življenje nam nenehno prinaša nova in nova presenečenja«.

»Vsekakor so srčna želja tako razvoj storitvenih dejavnosti, kot novih produktov, morda kozmetične linije, kdo ve in povezovanje s tistimi, ki so na podobni misiji kot midva. Veliko možnosti je še odprtih. Pot je cilj, ali kako že pravijo?« je zaključila Suzana Simenčič.

Komentarji (1)

Surfeiter (ni preverjeno)

Alchemia Pannonica? Spirit of Pannonia? ... uuuuuuu ... fancy! ...
"Može seljak iz sela, ali selo iz seljaka nikada ..."

Starejše novice