Vir: Drazba.net
Kar desetkrat so poskušali prodati ranč nekdanjega župana Zavrča in nekoč enega najbogatejših Slovencev. V desetem poskusu se je kupec vendarle našel. Ponudil je znesek, ki je višji od izklicne cene.

Sloviti ranč v Turškem Vrhu je v desetem krogu prodaje vendarle našel kupca. Javna dražba za posestvo in nepremičnine Mirana Vuka, podjetnika in nekdanjega župana Zavrča, je bila prejšnji teden.

Kot je za Ptujinfo povedal stečajni upravitelj Dragan Manjulov, so na dražbi sodelovali trije dražitelji. 

Ranč so poskušali prodati že od leta 2020. Če je bil pred leti na dražbi za izklicno ceno 850.000, so kasneje večkrat znižali ceno. Nazadnje se je prodajal po izklicni ceni 468.000 evrov.

Kupca zanimalo stanje vinogradov

Stečajni upravitelj je zadovoljen, da je prišlo do prodaje in da je bila na javni dražbi zaradi udeležbe več dražiteljev dosežena prodajna cena višja od izklicne. 

Kot navaja, se bo dražitelj, ki je ponudil najvišjo ceno, najverjetneje ukvarjal tudi s konjerejo. 

»Kupec ni 'lokalec',« pojasnjuje Manjulov: »Na ogledu posestva en teden pred javno dražbo je bil prisoten s strokovnjakom za konje, zanimalo ga je tudi stanje vinogradov.«

Koliko je ponudil, zaenkrat še ni znano. »Identiteto kupca in višine prodajne cene v tej fazi postopka ne morem razkriti,« pravi stečajni upravitelj. 

Kateri koraki sledijo? 

Upravitelj je že sestavil kupoprodajne pogodbe in jih poslal v podpis. Po prejetju podpisanih pogodb bo na stečajno sodišče poslal predlog za izdajo soglasja h kupoprodajni pogodbi. 

»Ko bo soglasje pravnomočno, bom na Finančni upravi Republike Slovenije vložil davčno napoved,« pojasnjuje Manjulov: »Ko bo kupec izpolnil vse pogodbene obveznosti, bom stečajnemu sodišču predložil predlog za izdajo sklepa o izročitvi nepremičnine.« 

Po prejemu kupnine bo upravitelj predložil načrt razdelitve in izvršil razdelitev stečajne mase.

Deset let od stečaja 

Spomnimo. Letos mineva deset let, odkar se je začel osebni stečaj Mirana Vuka, nekoč znanega podjetnika in župana Zavrča. 

Nekoč je veljal za župana z najdaljšim stažem. Prvič je bil na položaj izvoljen leta 1998, na svoji funkciji pa se je obdržal kar dvajset let.

V haloško zgodovino se je zapisal tudi kot prvak domačega nogometa, Nogometni klub Zavrč je pripeljal vse do prve slovenske lige. Skupaj s svojim bratom Romanom je bil tako večkrat zapored uvrščen na lestvico najpremožnejših Slovencev.

Vzponi in padec ...

Nato so se vrstile kriminalistične preiskave; pod drobnogledom kriminalistov je bil zaradi suma davčnih utaj, pranja denarja in izmikanja sredstev pred upniki. 

Leta 2015 so Vuka mariborski kriminalisti ovadili zaradi suma, da je med letoma 2011 in 2014 namerno povzročil osebni stečaj, s tem pa povzročil za 5,6 milijona evrov škode. 

Leta 2021 se je Vuk ujel v past Pandorinih dokumentov, ki so razkrivali finančne skrivnosti številnih svetovnih voditeljev in nečedne posle Slovencev. O tem smo pisali tudi na Ptujinfo.

Starejše novice