Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19, je danes v sklopu obiska Maribora obiskal tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano s sedežem v Mariboru aktivno sodeluje pri diagnosticiranju okužbe novega koronavirusa.

Pri tem je njihovo delo trenutno predvsem osredotočeno na koordinacijo aktivnosti za slednje novim različicam okužbe covid-19.

»V zadnjih štirinajstih dnevih si prizadevamo, da bi delež pozitivnih PCR vzorcev, ki jih naprej pregledujemo na prisotnost posameznih različic sevov koronavirusa, povečali. Skušamo spremljati vse te različice, ki lahko pomembno vplivajo, bodisi na uspešnost diagnostike, bodisi se bolj učinkovito širijo ali predstavljajo problem v povezavi s cepljenjem,« pravi direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.

Trenutno je v Sloveniji najbolj razširjena angleška različica novega koronavirusa, kar kaže tudi število novo potrjenih primerov v tem tednu. Glavne rezultate pa bo laboratorij predstavil v četrtek.

Prizadevanja so, da bo polovica prebivalcev cepljena do junija

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin se je uvodoma najprej zahvalil delavcem Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano za njihova prizadevanja in opravljeno delo.

»Pokazali ste, da je vse mogoče. In v teh časih, ko se tudi po Sloveniji širijo različni sevi je reagiranje v realnem času in zavedanje ljudi, da zadeva še ni za nami, izjemno pomembno,« je povedal ob obisku.

Pri tem je poudaril, da v svetu iščejo nova cepiva, ki jih Slovenija poskuša čim prej pridobiti: »To nam bo olajšalo, da v najkrajšem času čim več ljudi precepimo in dosežemo potrebno čredno imunost in da vsaj polovico prebivalstva do konca junija precepimo, kot je rekla Evropska komisija. Vendar naše ambicije so še večje.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice