V Mariboru je bilo do današnjega dne popolno cepljenih le 6,9 odstotka občanov. Kljub temu da prihodnosti ne moremo napovedati, pa podatki ne kažejo nič dobrega, saj v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca beležijo velik upad interesa za cepljenje.

Da smo v Sloveniji presegli 300.000 cepljenih oseb s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19, sta se 9. aprila na družbenem omrežju Facebook pohvalila tako Nacionalni inštitut za javno zdravje kot vlada Republike Slovenije.

Podatki omenjenega inštituta tako kažejo, da je bilo v Sloveniji na današnji dan s prvim odmerkom cepiva proti koronavirusu cepljenih 322.738 posameznikov, z drugim odmerkom pa 121.885. 

Da gre za nekoliko zaskrbljujoče stanje, kažejo nadaljnji podatki, ki prikazujejo, da je bilo z drugim odmerkom cepljenih samo 5,8 odstotka prebivalcev Slovenije, kar je zelo malo od napovedane 60-odstotne precepljenosti prebivalstva. Pri tem je najboljša Goriška regija, ki je s prvim odmerkom cepila 19,29 odstotka občanov, Goriški regiji, pa sledijo Zasavska, Koroška in Gorenjska.

Kje je pri tem Podravje?

Podravska regija se po precepljenosti nahaja v drugi polovici regij, pri čemer je bilo v Podravju s prvim odmerkom cepljenih 15,63 odstotka prebivalcev oziroma 51.040 ljudi, z drugim pa 5,55 odstotka prebivalcev oziroma 18.122 ljudi.

Če se osredotočimo samo na Maribor, lahko vidimo, da stanje ni nič boljše. Tako je bilo bilo s prvim odmerkom cepljenih 17,2 odstotka prebivalcev, z drugim pa le 6,9 odstotka.

Do razkoraka med podatki prihaja zaradi zapoznelih podatkov

V Slovenijo je sicer prejšnji četrtek prispelo 14.400 odmerkov Moderninega cepiva, dan prej pa 40.950 odmerkov cepiva proizvajalca Pfizer.

Skupno je sicer od 26. decembra prispelo 531.630 odmerkov, porabljenih pa je bilo do danes le 454.623.

Se interes za cepljenje tako zmanjšuje do te mere, da odmerki celo ostajajo? Na Nacionalnem inštitutu pravijo, da so cepilnim mestom izdali večino odmerkov, ki so jih prejeli. Pri razkoraku med količino prejetega cepiva in številom cepljenih pa gre zaradi razlike med prejeto količino cepiva v centralno skladišče in vnosom cepljenj v elektronski register cepljenih oseb na določen dan. 

»Razlika je vezana na distribucijo cepiva proti covid-19 in izvedbo cepljenja, na primer cepivo Pfizer prejmemo v ponedeljek, razdelimo v cepilne centre v torek in sredo, cepljenje se opravi do konca tedna, ter na vnos cepljenja v elektronski register cepljenih oseb,« dodajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Vpogleda v sama cepilna mesta pa na inštitutu nimajo. 

Stanje cepljenja s koronavirusom po regijah (vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje).

Kakšno pa je stanje v centralnem skladišču?

Trenutne zaloge v centralnem skladišču so naslednje, kot so nam sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje prejšnji konec tedna:

  • cepivo Moderne - 2000 odmerkov, ki so rezervirani za cepljenje z drugim odmerkom in 14.400 odmerkov prejeto 8. aprila, 
  • cepivo AstraZeneca - 19.700 odmerkov, za izdajo cepiva v naslednjem tednu in za cepljenje z drugim odmerkom.

Prav tako so prejšnji teden naredili kratko presečno analizo:

  Pfizer Moderna AstraZeneca
Prejeto 273.975 46.800 144.000
Izdano 273.975 44.800 124.300
Poročano v sistem eRCO 276.576 38.559 90.282
Razlika PREJETO-POROČANO 2601 -8241 -53.718
Razlika IZDANO-POROČANO 2601 -6241 -34.018
       
Zaloga NIJZ   2000 19.700
Izdano 14. teden / 6. 4., 7. 4.   4600 26.900
Razlika PREJETO-POROČANO-Zaloga NIJZ-izdano 14.teden   1641 7118

Pri čemer na inštitutu dodajajo:

  • pri Pfizerju poročanih celo nekoliko več cepljenj od prejetega cepiva, razlika gre na račun petih ali šestih odmerkov v viali, navodilo za uporabo šestega odmerka je prišlo naknadno. Med podatki tudi ni zajetih 40.950 odmerkov cepiva, ki so jih prejeli po analizi,
  • pri Moderni razlika zaradi 4600 odmerkov, ki so bili distribuirani 6. in 7. aprila, in zaradi manjše zaloge cepiva na inštitutu, nekaj cepiva ostaja na cepilnih mestih;
  • pri Astrazeneci razlika zaradi 26.900 odmerkov, ki so bili distribuirani v 14. tednu, in zaradi zaloge cepiva na inštitutu, gre za 19.700 odmerkov, cepivo ostaja na cepilnih mestih, gre za približno 7100 odmerkov.
Podatki o številu dobavljenih in porabljenih odmerkov cepiva (vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje).

V Mariboru močan upad interesa za cepljenje

Preverili smo, kakšno je stanje na enem izmed glavnih cepilnih mest, in sicer v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Maribor. Trenutno imajo v zdravstvenem domu na cepljenje proti koronavirusu naročenih okoli 16.000 oseb.

Bistvenega povečanja interesa za cepljenje v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca ne opažajo, upadanje pa opažajo pri cepivu AstraZeneca.

»Upad pripisujemo zlasti zaradi informacij o neželenih stranskih učinkih cepiva. Do sedaj smo tedensko porabili vse dodeljene odmerke cepiva, na zalogi pa imamo samo manjšo količino cepiva AstraZeneca, ki ima daljši rok trajanja,« pravi pomočnik direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Aleksander Jus.

In kakšen je ta upad interesa za cepljenje zaradi omenjenega cepiva? Jus ocenjuje, da gre kar za 30 do 40-odstotni upad.

»Glede na informacije bodo v prihodnje na voljo večje količine cepiva, za katerega si želimo, da bi imeli zadostno število kandidatov za cepljenje. Še vedno pričakujemo, da se bo v prihodnje povečal interes za cepljenje in da bi s tem dosegli čim višjo stopnjo precepljenosti,« še dodaja Jus.

Trenutno cepijo starejše od 65 let ter občane stare od 60 do 64 let

V Mariboru tako kot drugod po Sloveniji proti koronavirusu cepijo v skladu z nacionalno strategijo in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Trenutno tako cepijo starejše od 65 let, za njih je namenjeno cepivo mRNA, ter populacijo od 60 do 64 let, za njih pa je namenjeno cepivo AstraZeneca. Ob tem še vedno cepijo zaposlene v zdravstvenih in socialnih zavodih ter stanovalce domov starejših.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

To cepivo je nepreverjeno zato se ne čudit. Ne poznamo posledic tega virusa niti posledic tega cepiva. Že itak se jih je preveč cepilo. To je za mene čisti hazard.

Francccccc (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Joj, se ocitno bojis da bos tisti 1 ki umre na vsak miljon cepljenih...kak ste eni strahopetni...

In reply to by SLO (nepreverjen)

dd (nepreverjen)

haha kaj pa sedaj, a bojo spet po FOP TV-ju masovne pro-cepilne kampanije, kaj je naslednje, da bo EU sprejela tisti zakon o obveznem cepljenju? Dajte če upate, ampak to pomeni konec civilizacije kot jo poznate ker pride do DRŽAVLJANSKIH VOJN IN ANARHIJE.

Default (nepreverjen)

Bravo

Zikollino (nepreverjen)

In cvet slovenskih intelektualcev se čudi ... to je samo dokaz kaj 'proizvajajo' naše fakultete za davkoplačevalski denar ... preberite kaj piše na uradni spletni strani NIJZ ... 80% folka covid19 sploh ne, ali malo občuti ... od ostalih 20%, jih lahko samo 15% ima resne težave ... kronični bolniki ... in še podatek, da ja cepivo AZeneca v Švici prepovedano ... sem pa v HR medijih bral, da je SLO ena izmed 12. podpisnic "green" Covid19 potnega/cepilnega lista, ki nosi podatke vseh bolezni imetnika ... kdo še rabi kakšen 'čip' pod kožo? Ne!, ni nobene potrebe ... stoka plešastega lažnivega vernika si ga bo sama nabavila in s ponosom okol nosila ... *žaljiva vsebina je bila odstranjena*!

pohorskisvizec (nepreverjen)

Spet dr. imunologije na delo, samo dr. iz Harvardske med . fakultete...ali pač?

Neviden (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Cepci vi se kar cepite'da bomo imeli pametni mir'pol pa ne težit ko potomstva
ne boste imel.to je genocid človeštva,nekateri pa še kar slepo sledijo kot ofce.

Bogdan (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

protestniki so bili cepljeni samo sejih komunizem in bosanske hlače držijo za rit.

Neviden (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ker je maribor bolj reven od ljubljane ima večjo željo po preživetju 'zato bolj malo razmišlja in je tudi bolj pameten,da se ne bo cepil v tokem številu.za testiranje pa sploh ne bodo imeli otrok'vlada v mariboru ne bo zaslužka.

BEN (nepreverjen)

Kajte flancate nekaj kar ni res.Najprej naj cepijo tiste ki čakajo v vrsti pol pa lapajte da ni interesa.

Starejše novice