V Mariboru je v sklopu bližajočega se Olimpijskega festivala olimpijske mladine, ki se začenja že to nedeljo, zaživel sistem uporabe električnih skirojev Bolt. Pri postaji na Gregorčičevi ulici so danes predstavili njihovo uporabo in prednosti za Maribor.

Ste jih že opazili? Mariborske ulice so te dni pred prihajajočim Olimpijskim festivalom evropske mladine zavzeli zeleni električni skiroji podjetja Bolt.

Občani in obiskovalci si jih bodo lahko izposodili do konca letošnjega Evropskega tedna mobilnosti oziroma do skoraj konca septembra.

Z električnimi skiroji bo domačinom, turistom in tudi približno 3600 mladim športnikom ter njihovim spremljevalnim ekipam omogočeno lažje premikanje po mestu. 

»Zaradi velikega števila udeležencev v kratkem času so tukaj veliki izzivi glede mobilnosti ljudi,« je povedal mariborski podžupan Samo Peter Medved: »Zato smo se odločili za preizkušanje sistema izposoje električnih skirojev.«

V Mariboru za zdaj na voljo 120 skirojev

Boltovi električni skiroji so v Sloveniji za zdaj na voljo v Ljubljani in Kopru, vsaj za dva meseca pa mestoma sledi tudi Maribor.

V podjetju Bolt so za Mariborinfo razložili, da je trenutno v floti na voljo 120 skirojev četrte generacije, ki so prepoznavni predvsem po izstopajoči zeleni barvi podjetja.

Električne skiroje so za zdaj postavili na ključnih lokacijah v mestu za udeležence Olimpijskega festivala evropske mladine. A so povedali, da bodo v prvih dneh delovanja v Mariboru natančno preučili povpraševanje. Dolgoročno bodo skiroje razporedili po mestu glede na potrebe meščanov in turistov.

Kakšna pa je nadaljnja prihodnost električnih skirojev v Mariboru? Bodo ti v mestu ostali tudi po koncu septembra? Iz podjetja Bolt so nam odgovorili, da so dogovori o nadaljnjem sodelovanju trenutno na čakanju in še nejasni.

Hitrost omejena na 20 kilometrov na uro, skiroje morajo uporabniki parkirati na za to določena mesta

Vodja Urada za komunalo, promet in prostor Suzana Fras je povedala, da bo vzpostavljenih 17 lokacij za izposojo skirojev, od tega jih je zdaj že 15: »Dve lokaciji bosta vzpostavljeni še v prihodnjih dneh, in sicer pri atletskem stadionu Poljane in pod Pohorjem v bližini Habakuka. 

»Uporaba je podobna uporabi koles iz sistema MBajk,« razlaga. Vožnja s skiroji je mogoča z uporabo aplikacije. Dodaja, da je obvezna uporaba čelade: »Apelirali bi, da uporabniki ne nosijo slušalk in ne uporabljajo mobilnih telefonov. 

Hitrost vožnje Boltovih električnih skirojev je omejena na 20 kilometrov na uro, v peš conah pa na največ osem kilometrov na uro. Skiroji se uporabljajo na lokacijah, ki so na voljo kolesarjem. 

Uporabniki lahko električne skiroje parkirajo le na parkirnih lokacijah, ki jih je odobrila Mestna občina Maribor. Njihova uporaba je plačljiva. 

»Po parkiranju je treba skiro tudi poslikati in poslati v sistem, da dokažemo, da je bila uporaba in vrnitev primerna,« je povedal Medved: »Hkrati pa lahko ljudje nepravilno parkirane skiroje tudi prijavijo preko skeniranja kode.«

»Vsekakor bi radi zagotovili red in varnost v prometu,« je dodal. 

Bolt je trenutno dostopen v 45 državah

Bolt je mednarodno prevozno podjetje, ki ponuja storitve prevoza potnikov z vozili na zahtevo. Podjetje, ustanovljeno leta 2013 v Estoniji, je v relativno kratkem času postalo eno največjih in najbolj prepoznavnih imen v panogi. 

Bolt ponuja različne vrste prevoznih storitev, vključno s klasičnimi vožnjami z osebnimi avtomobili, taksi prevozi in deljenimi vožnjami. Njihov model poslovanja temelji na visoki kakovosti storitev in konkurenčnih cenah, kar je pridobilo zaupanje in zvestobo strank.

Poleg prevoza potnikov je Bolt razširil svojo ponudbo na druge področje, kot so dostava hrane in kurirski prevozi. S tem se je podjetje še bolj približalo svojim uporabnikom ter postalo ključen akter na področju hitre in učinkovite logistike.

Njihova aplikacija pa ima trenutno 100 milijonov uporabnikov v 45 državah in je dostopna v več kot 400 mestih po Evropi in Afriki. 

Komentarji (3)

Default (ni preverjeno)

Cudovito se vec brezvestnih divjih idiotov na cestah

asdfghj1 (ni preverjeno)

to ja slovenci pokazimo kak sma zategnjen narod! nekaj novega v mestu? NE TO NERABIMO FUJ TO ZELENO JE GRDO. pojte zivet te v gozd

Surfeiter (ni preverjeno)

Bravo župan in ekipa ...

Starejše novice