V Mariboru je danes potekala predaja avtobusa s humanitarno pomočjo, ki ga bo Mestna občina Maribor podarila pobratenemu ukrajinskemu mestu Harkov.

V Mariboru se je v sredini junija začelo zbiranje pomoči za pobrateno mesto Harkov. Na podlagi prošnje, ki je prišla iz pobratenega mesta v Ukrajini, je mariborska občina Harkovu namenila tudi avtobus. 

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je že takoj ob začetku konflikta v Ukrajini izrazil podporo županu pobratenega mesta Harkova Ihorju Terekhovu.

Ta pa se je nato maja obrnil na mesto Maribor s prošnjo, ali bi bilo možno dostaviti kakšno opremo mestnim službam, ki skrbijo za vzdrževanje mestne infrastrukture in bivanjskih pogojev.

Po premisleku na občini in pogovorom z javnim holdingom so se v Mariboru odločili, da ukrajinskemu mestu podarijo avtobus. Ob tem se je Arsenovič zahvalil direktorju mariborskega javnega holdinga Andreju Rihterju, direktorju Marproma Ranku Šmigocu in Igorju Jurišiču, predsedniku odbora za mednarodno in medmestno sodelovanje.

Gre za avtobus, ki je bil namenjen delavskim prevozom. Prevažal je zaposlene v tovarni dušika v Rušah. 

Ponovno so zagnali akcijo zbiranja humanitarne pomoči, z zbranimi prehrambnimi izdelki in higienskimi pripomočki so nato napolnili avtobus. 

Avtobus napolnili s pol tone prehrambnih izdelkov in higienskih pripomočkov

Saša Arsenovič je povedal, da je Maribor pobrateno mesto z Harkovom že od leta 2012. izrazil je željo, da bi to obletnico praznovali v drugačnih razmerah in na Festivalu Lent. 

»Vesel se, da vezi, ki so bile stkane na podlagi protokola in diplomacije, sedaj v praksi služijo temu, da lahko pomagamo,« je povedal. 

»Izjemna zahvala vsem, ki so se potrudili, da gre ta avtobus na pot poln,« dodaja Arsenovič. 

Pojasnjuje, da gre na pot pol tone tistih izdelkov, ki jih ljudje najbolj potrebujejo. »Želim, da bo te morije čimprej konec,« je ob tem dejal. 

Arsenovič upa, da se je Maribor izkazal za dobrega gostitelja tistim Ukrajincem in Ukrajinkam, ki so svoje zatočišče našli v štajerski prestolnici.

»Upam, da bo država poskrbela za to, da bo čim lažje priti do dovoljenj za bivanje in delo. Da se bodo tisti, ki so potrebni pomoči, lahko vključili na trg dela, da bodo njihovi otroci lahko obiskovali šole. Upam, da bosta v tej povezavi lokalna skupnost in država bolj uspešna, kot je bilo do sedaj,« je še povedal mariborski župan. 

»Vsi skupaj si želimo, da se bo ta agonija čimprej zaključi«

»Občankam in občanom se izredno zahvaljujem za pomoč,« je povedal direktor Javnega holdinga Maribor Andrej Rihter. Kot pravi, si želijo, da bo ta avtobus služil svojemu namenu tudi v prihodnje, predvsem kar se tiče za prevoz delavcev na delo in otrok v šole.

»Vsi skupaj si želimo, da se bo ta agonija čimprej zaključi,« je dodal. 

Kot pravi, se razmer v Ukrajini mogoče sploh ne zavedamo, ko smo tukaj v Mariboru, v miru in lepem vremenu: »Vendar se moramo postaviti v vlogo, kaj pa je sedaj v Harkovu. Če pogledamo slike, kako je bilo pred enim letom in kako je zdaj, ostanemo brez besed.«

Slovenija pokazala, da je prava prijateljica Ukrajini

»Od prvega dne vojne je Slovenija pokazala, da je prava prijateljica Ukrajini,« je povedala predstavnica veleposlaništva Ukrajine v Ljubljani Natalija Markeviych: »Od prvega tedna je bila Slovenija med petimi državami na svetu, ki je poslala humanitarno pomoč.«

Kot pravi, Slovenci radi rečemo: »Smo mala država, kaj lahko naredimo? Ne moremo veliko pomagati«. 

Povedala je primer ženske, ki se je po napadu deset dni skrivala pod zemljo. Ko je prišla na ulico, je pred svojo hišo videla škatlo s pomočjo. Pomoč je prišla iz Slovenije. »Mala pomoč je velik korak k naši skupni zmagi,« je dodala. 

»Harkov je moj rojstni kraj in ne glede na to, da živim že osem let v Sloveniji, me res boli za moje mesto,« je povedala Julia Svitlitska, Ukrajinka iz Harkova, ki živi v Mariboru.

Zahvalila se je mariborski občini in občanom, ki so priskočili na pomoč: »Ta pomoč bo res prišla prav.«

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Naši pa stradajo in žro makarone in ŕiž s kamni iz bogve s kot.Milijarde za orožje mi pa jim prvo klaso hrane vozijo ,da se lahko Arsenovič in podobni naslajajo na fotografijah.Poglejte raje z kakšnimi avtomobili se pri nam vozijo ukrajinci 'oni si lahko privoščijo 'vi pa ne.Da vam ne govorim ,da jih je na avtocesti do slovenski obale vse polno .So ti za vas reveži??ne bodite smešni ,če to verjamete.Naj že putin dvakrat poči okrog uh tega zelenega lažnivega igralca ,da bo mir.vso evropo bi rad potegnil v vojno mi pa jim kekec paštete pošiljamo.fuj

Neviden (nepreverjen)

BRATSKO MESTO,?HA HA HA HA HA,za kozlat.pred meseci še vedeli niste kje je Ukrajina zdaj pa smo kar brati,ha,ha ha ha ha .Mogoče ste že slišali za krvavo ukrajinsko mafijo ne pa kje sploh leži.Teleti.

Starejše novice