Foto: Žan Osim
Na Inštitutu informacijskih znanosti v Mariboru je danes potekala slovesnost ob 70-letnici Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava.

Letos 70 let praznuje ZUDV Dornava. To je zavod, ki pomaga eni izmed najranljivejših skupin družbe – tistim, ki sami zaradi duševnih motenj niso zmožni samostojnega življenja.

»Naš cilj je ustvariti okolje, kjer so osebe z različnimi stopnjami motenj v duševnem razvoju in pridobljenimi poškodbami glave cenjene, popolnoma vključene in z enakimi možnostmi za svoj razvoj. Zavzemamo se za to, da vsak posameznik doseže svoj polni potencial, je samostojen znotraj svojih zmožnosti in vključen v skupnost,« je delovanje povzela direktorica zavoda Ivanka Limonšek.

70 let delovanja

Ustanovljen je bil 1. oktobra 1953 pod imenom Zavod za duševno defektno mladino, prvi ravnatelj pa je bil Marijan Borštnar.

15 let po ustanovitvi so pridobili prostore v starem dornavskem dvorcu, kjer je svoje mesto dobilo nekaj varovancev iz Hrastovca. Konec 80. let je v zavodu bivalo 320 uporabnikov in vedno znova se je pojavljala potreba po zvišanju prostorskih kapacitet. Te so tik pred osamosvojitvijo tudi dobili in tako omogočili bivanje še 180 otrokom in mladostnikom.

Danes zavod deluje v Dornavi, na Ptuju, v Mariboru in v Ormožu, nedavno pa so otvorili še štiri dodatne hiše namenjene stanovanjskim skupnostim.

Skoraj 400 zaposlenih nudi pomoč pri vsakodnevnem življenju skupno 410 otrokom, mladostnikom in odraslim osebam z motnjami v duševnem razvoju.

Slovesnosti se je udeležila tudi predsednica Republike Slovenije

Slovesnosti v Mariboru se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je ob 70-letnici zaposlenim v zavodu čestitala in izrazila spoštovanje ter podporo za delo, ki ga upravljajo vsi zaposleni:

»Slovenija je družba, ki skrbi za ranljive skupine. Predvsem pa je Slovenija družba ljudi, ki znajo in zmorejo pomagati tistim, ki našo pomoč potrebujejo – ne le v ustanovah, temveč tudi izven njih, takrat, ko človek pomaga sočloveku.«

Starejše novice