Foto: Žan Osim
V Mariboru se je tudi letos odvil tradicionalni protokolarni dogodek.

Ob 11. uri smo bili priča 45. rezu najstarejše trte na svetu. Po tem, ko se je lanska prireditev zaradi prenove Lenta odvila na Vojašniškem trgu, se je letos preselila nazaj na klasično lokacijo - pred Hišo Stare trte.

Vinogradniki pogosto poudarjajo, da je prav obrezovanje trte najpomembnejše opravilo v vinogradu, saj botruje k boljši rasti in posledično pridelku, ki ga nekateri znajo ceniti šele po trgatvi. Rez trti omogoča preporod in boljšo rast v novi sezoni.

»S tem opravilom določamo količino in kvaliteto grozdja in posledično tudi vina. Vesel sem, da ohranjamo to tradicijo in se zahvaljujem vsem, ki se ob tem trudijo,« je povedal župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič.

Reza Stare trte se je udeležilo tudi veliko vinskih kraljic, med njimi tudi 27. vinska kraljica Slovenije Sanja Ferjančič, ki poudarja pomembnost tovrstnih dogodkov:

»Vesela sem, da imamo takšne dogodke, s katerimi se spodbuja in širi kulturo vinogradništva in vinarstva. Vsak je vesel, da ima potomce in to drži tudi za trto. Lepo je, da na takšen način štajersko spoznajo tudi drugje po svetu,« je povedala.

Foto: Žan Osim

Cepič najstarejše trte tudi v Češko, Španijo in na Madžarsko

Mesto Maribor vsakoletno nekaj cepičev Stare trte pokloni izbranim partnerskim mestom doma in po svetu. Letošnji prejemniki so Občina Središče ob Dravi, Krajevna skupnost Kamnica, Evropski red vitezov vina – Konzulat za Češko republiko, Občina Kovácsvágás (Madžarska) in Veleposlaništvo Kraljevine Španije.

»Mestna občina Maribor z velikim ponosom podarja cepiče Najstarejše trte in tako širi izjemno zgodbo Maribora v Sloveniji in po svetu,« je povedal župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič.

Skrbnik Stare trte Stane Kocutar izpostavlja pomembnost slovesnega dogodka predvsem z vidika širjenja in ohranjanje zgodovine:

»S podelitvijo petih trsnih cepljenk se bo število potomk v Sloveniji povzpelo na 150, število podarjenih na tuje pa na 102

V sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor in Češko republiko se letos obeta priložnostna razstava ob 100-letnici knjige Kletarstvo, ki velja za prvi sodobni slovenski učbenik te stroke.

Svečano prireditev je tudi letos popestril nastop Pihalnega orkestra Pošta.

Foto: Žan Osim

Obnova Hiše Stare trte

Arsenovič je poleg veselja ob prenovljenem Lentu omenil tudi načrtovano obnovo Hiše najstarejše trte na svetu. Projekt je podprlo Ministrstvo za gospodarstvo, šport in turizem, župan pa upa, da bo obnova stekla še spomladi.

»Upam, da bomo z obnovo lahko začeli že marca ali aprila in jo zaključili do štajerskega novega leta - martinovanja. V času čarobnega decembra želimo v osvetljeni del mesta vključiti tudi Hišo Stare trte,« je pojasnil Arsenovič. 

Komentarji (9)

Kak (ni preverjeno)

Res stare prpe

janban

Čestitke županu.

ha ha (ni preverjeno)

čestitke kateremu županu!??zdruzen maribor nestrpno pričakuje odstop arsenovica iz delovnega mesta za zupana!!!!!odločitev je NEPREKLICNA!!!!!!!27 milijonov minusa v proracunu obcine maribor prvič v vsej zgodovini maribora!!!!!vas arsenovic!!!!!

In reply to by janban

Zdenla (ni preverjeno)

A boš ti prevzel županovanje ?
Ha, Ha, Ha

In reply to by ha ha (ni preverjeno)

Aljoša D. (ni preverjeno)

Sem smrtni sovražnik župana ... pušil bi mu ga, dokler ne umre ...

In reply to by ha ha (ni preverjeno)

Lekadol (ni preverjeno)

Kaj pa stopnice ob Glavnem mostu ?

gubi se (ni preverjeno)

najvecja prioriteta maribora stevilka 1--zahteva se takojšnji odstop lopova koruptivneza in največjega unicevalca maribora-aleksanderja-arsenov-ić-mariborcani-odstavimo ga z združenimi mocmi-pod sloganom gubi se!!!!!!

Aljoša D. (ni preverjeno)

Poleg pušenja, županu ponujam tudi ritico, ki je, garantirano, že bila razdevičena s strani lokalnega popa na enem hrvaških otokov.

In reply to by gubi se (ni preverjeno)

Branko59 (ni preverjeno)

Vse je ok samo župan ne paše v ta ambient in je bolj primeren za boljši sejem

Starejše novice