Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov (UOIM) nadaljuje z uresničevanjem Izvedbenega načrta premestitve 567 oseb iz Italije in Grčije in trajne preselitve 60 oseb iz tretjih držav.

In sicer z aktivnostmi, ki sodijo v delovno področje UOIM, vezane na nastanitve in vključevanje v družbo. Z uresničevanjem tega načrta, ki ga je vlada sprejela 10. marca 2016, se izpolnjujejo zaveze Republike Slovenije, ki se s tem aktivno pridružuje pomoči držav Evropske unije Turčiji pri obvladovanju migracijskih bremen. 

Kot je znano, se je Republika Slovenija zavezala, da sprejme 60 oseb, beguncev iz Sirije, družin, ki predstavljajo najbolj ranljivo skupino oseb z urejeno mednarodno zaščito in poskrbi za njihovo nastanitev ter integracijo v slovensko družbo.

V Maribor prihaja še 21 oseb

V Maribor bo v naslednjih tednih tako prispela še skupina 21 oseb, ki bodo nastanjene predvsem na lokacijah, ki jih je v ta namen zagotovila Republika Slovenija.  

Poleg nastanitve pa bo potrebno tem štirim družinam (otrokom, staršem in starim staršem) omogočiti tudi vključevanje v slovensko družbo, zato se UOIM na njihov prihod pripravlja med drugim tudi v sodelovanju in po pogovorih s predstavniki lokalne skupnosti, Mestno občino Maribor, predstavniki vzgojno izobraževalnih institucij, institucij, ki zagotavljajo vključevanje v sistem socialnega varstva, zdravstvenega varstva, vključevanje na trg dela in vsemi nevladnimi organizacijami (Slovensko filantropijo, Rdečim križem Slovenije, Karitasom, ODNOS - Društvom za razvoj in povezovanje družbenih ved in kultur), ki z UOIM že tako sodelujejo na področju izvajanja programov vključevanja oseb z mednarodno zaščito v slovensko družbo.  

Omogočiti jim je treba samostojno življenje

V tem tednu so predstavniki UOIM tako v Mariboru z njimi opravili osrednji koordinacijski sestanek, tudi kot enega od zadnjih v nizu usklajevalnih sestankov s predstavniki ključnih institucij, lokalnih skupnosti in nevladnih organizacij v različnih delih države (ki kjerkoli oziroma kakorkoli sodelujejo v programih vključevanja v slovensko družbo).

Sogovorniki so se zavzeli zato, da je potrebno na vseh področjih oziroma z različnimi programi vključevanja v družbo slediti temu, da se tem osebam omogoči, da bodo čim prej zaživeli samostojno, neodvisno življenje.

Istočasno pa te programe vključevanja izvajati tako, da se vsem sodržavljankam in sodržavljanom zagotavlja varno, mirno in spoštljivo sobivanje. Programe vključevanja in preko tega tudi vzpostavljanja medkulturnega dialoga bo tako kot doslej v celoti usmerjal UOIM. 

S tovrstnim vključevanjem vseh omenjenih institucij, lokalnih skupnosti in nevladnih organizacij v pripravo na prihod štirih družin z mednarodno zaščito v Maribor, želi UOIM med drugim zagotoviti celovite informacije o vključevanju.

Preko zagotavljanja strpnosti, dialoga in ustreznih pogojev pa za sobivanje ozaveščati sodržavljanke in sodržavljane, da prihod novih stanovalcev sprejmejo brez strahu ter neutemeljenega odklonilnega odnosa.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tim Tai (nepreverjen)

Omogočimo to najprej Slovencem!
Kaj se gremo....upokojenci komaj shajajo .... mi pa bomo vse omogočili tujcem.

markow83 (nepreverjen)

Kaj je "to"? Integracija v slovensko družbo? Slovenci smo že integrirani in imamo iste možnosti.

In reply to by Tim Tai (nepreverjen)

Francelj (nepreverjen)

prevelika sprememba kar naenkrat.

mmaa (nepreverjen)

Slika prikazuje otroka v resnici pa pridejo mlajši moški. Bojim da bomo v Sloveniji imeli močno povečan kriminal. Spomnimo se zadnjega primera v Ljubljani. Nekateri si že sedaj ne upajo na ulico. Vsega pa je kriva sedanja vlada, ki slepo uboga kaj ji rečejo v Bruslju. Sprašujem se kako dolgo še bomo Slovenci to dopuščali. Počasi čez nekaj let pa bomo katoličani tako ali tako v manjšini.

Starejše novice