Slika je simbolična.
S ponedeljkom je v veljavo stopil nov vladni odlok, ki zahteva pogoj PCT za številne dejavnosti. Ta ukrep močno razburja javnost, saj morajo tako izvajalci kot tudi stranke po novem izpolnjevati enega od pogojev.

Pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) morajo izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oziroma so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje.

Frizerski in kozmetični saloni prav zaradi sprejetja novih ukrepov in s tem izpolnjevanja PCT pogojev tako za delavce kot njihove stranke, začnejo izgubljati delo.

Zato smo v salonih v Mariboru in okolici preverili, koliko dela so že izgubili in kakšno je njihovo mnenje o situaciji.

 

V nekaterih salonih že več odpovedi

V salonu Crystal so za Mariborinfo povedali, da prihaja do odpovedi terminov, zaradi česar se je obseg njihovega dela zmanjšal. 

»Že ko so povedali, da bodo stranske morale izpolnjevati pogoj PCT, nas je kar nekaj strank klicalo in odpovedalo termin, saj so povedale, da se nočejo cepiti ali testirati za obisk frizerja,« pove lastnica salona. 

»Slišala sem, da kar nekaj frizerjev misli delati na črno,« dodaja: »Jaz bom, dokler bom lahko, delala tako kot moram in dokler gre. Če se pa bo delo še bolj zmanjšalo pa bom morala salon zapreti,« je še povedala. 

Ljudje bodo prišli k frizerju, ko se bodo morali testirati za kaj drugega

»Kljub temu da odpovedi terminov še ni veliko, pa se tudi to dogaja. Mi ne bomo delali na črno, saj zaenkrat imamo še vedno veliko dela,« pa pove Ana Kartunay iz frizerskega salona Hair Dance.

Meni, da se bodo ljudje prišli strič takrat, ko se bodo zaradi kake druge dejavnosti morali testirati, na primer za obisk kina ali zdravnika, torej, da bodo porabili ta test za več stvari hkrati.

»Ni prav, da je pogoj PCT obveza, saj je veliko upada prometa,« še razmišlja Ana Kartunay.

»Mislim, da bo res velik porast dela na črno«

Manjši upad prometa in odpoved terminov strank zaznavajo tudi v salonu Mič styling Maribor, kjer pravijo, da preverjanje pogoja PCT je vsekakor vzpodbujanje dela na črno: »To se vidi tudi po vseh frizerskih forumih. Ljudje, ki ne morejo priti do salona, ker ne izpolnjujejo določenih pogojev, se v strahu odločajo za storitve na črno. Mislim, da bo res velik porast dela na črno.« 

Dodaja, da ni njihova dolžnost, da bi preverjali pogoj PCT pri strankah, zato je zakon vsekakor problematičen.

Stranke se odločajo, da bodo počakale 

»Nekatere stranke, ki so že bile naročene, so termin odpovedale, takoj po tem ko so objavili pogoje,« pravijo v frizerskem salonu Crispus. Dodajajo, da se nekatere stranke želijo naročiti, a se, ko jih obvestijo o pogoju PCT, raje odločijo, da bodo počakale s terminom. Beležijo med 20 in 30 odstotki manj terminov. 

»Smo pa splošno zaznali manj klicev. Predvidevamo, da je razlog PCT, saj ni obdobje v mesecu, ki bi sicer bilo »mirno«, so povedali. 

Tudi v salonu Crispus menijo, da bo pogoj PCT vodil v več dela na črno.

Situacija podobna tudi v drugih salonih 

Da stranke odpovedujejo, pojasnjujejo tudi v frizerskem salonu Amanda in dodajajo, da imajo velik izpad, kljub temu da je pogoj PCT v veljavi le nekaj dni.  

Z odpovedmi strank se soočajo tudi v frizerskem salonu Milena, kjer so ocenili, da imajo zaradi pogoja PCT kar 60 odstotkov manj strank. Enako situacijo imajo v frizerskem studiu Aurelia, kjer pravijo, da se bodo nekateri podali na delo na črno, zaradi preživetja in obstoja, ker druge izbire ne bodo imeli. V frizerskem studiu Brigita so povedali, da se njihove stranke raje sploh več ne naročajo, pa čeprav gre za obdobje, v katerem imajo sicer gnečo. 

Ali pogoj PCT vpliva na upad prometa smo povprašali tudi Wellnes Oaza miru, kjer so povedali, da je še prehitro, da bi ocenili situacijo: »Tako da bi bilo smotrno počakati, saj se bo šele po 14 dnevih videlo, koliko strank zaradi tega pogoja ne bo prišlo.«

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

pravilno, kdor se bo odpovedal temu kurčevemu nategovanju bo imel velik promet, tisti ki boste ovčice janše pa boste pač propadli z 60% manjšim prometom

Heh (nepreverjen)

Bod vesel da te vsaj kdo nateguje, incel xD

In reply to by dd (nepreverjen)

Koncajte novin… (nepreverjen)

Nateg stoletja, najbolj osovraženi in nujen preverb je zdrav človek. Kaj je bolj pomembno, da si cepljen ali da si zdrav. Nehajte že psihirati ljudi in jih siliti v nekaj, česar ne potrebujejo in so brez tega živeli zadnji dve leti, ko je bila na pohodu ta smrtonosna bolezen, ki je morila le tiste, ki so že itak umirali za res strašnimi boleznimi. A covid je masten zaslužek, zato so vse druge bolezni čudežno izginile.

pohorskisvizec

Dr koncajte, pri tebi nič ni minilo!

Starejše novice