December je čas radosti in veselja, za družino Vasle iz Viničke vasi v občini Lenart pa je čas, ko začne stiskati mraz in leden veter skozi številne špranje najde pot v njihov dom.

Pred dnevi smo poročali o družini Vasle, katera živi v 200 let stari hiši, cimprači, katere obnovo so strokovnjaki odsvetovali, saj zidovi ne bi vzdržali teže novega ostrešja.

Oče Maksimilijan, mama Suzana in 6-letni Vid, ki obiskuje prvi razred osnovne šole, so postavljeni pred boleče dejstvo. Že prvo obilno sneženje jim lahko poruši streho in vzame dom. A obstoječi zidovi ne bodo vzdržali niti teže novega ostrešja, hiša pa je stara več kot 200 let, vlažna in neprimerna za bivanje.

Stisko, ki se skriva za zidovi te več kot 200 let stare hiše, je družina Vasle skrivala, dokler je le mogla. Ko vstopimo v njihov dom, začutimo leden veter, ki veje skozi popokane stene. Zdaj so na robu obupa ... Že prvi sneg bi jim lahko porušil streho.

»Najbolj se bojimo, da se bo streha zrušila, če slučajno dosti snega zapade,« nam je zaupala Suzana Vasle.

V skromni kuhinji nam Vasletova zaupata, kako sta se trudila, da bi hiško, v kateri se je Maksimilijan rodil, obnovila in uredila domovanje vredno dostojnega življenja.

»Šparati sem mogel, vsaki evrček sem dal stran, da sva lahko to naredila in sem toliko utrujen, da več tega ne zmorem,« je dodal Maksimilijan Vasle.

A vsak trud je bil zaman. Vlaga uničuje stene, ometi odpadajo, plesnoba je na vsakem koraku. Oba imata zdravstvene težave in sta brez službe, bojita se, da bi zbolel še njun šestletni sin Vid. Denarja pa je le za najnujnejše.

Vasle je še povedal: »Da poplačava vse položnice, pa tisto, kar še ostane, da imava za hrano ... Raje sama sebi odrečeva, da ima otrok, da otroku nudiva.«

Na majhni postelji zdaj, ko je mraz, spijo vsi trije, v Vidovi sobici je namreč precej bolj hladno, da bi lahko spal sam, nam pokažeta.

Na okno v svoji sobici je nalepil božička, pisal mu je za lego kocke, ki si jih že dolgo želi. Z očetom sta na hladno steno poskušala naslikati morje, a jima je zmanjkalo barve. Tudi drva za kurjavo zmanjkujejo, štedilnik je hladen.

»Ob močnem nalivu nam voda teče kar notri do hodnika, celi hodnik imava moker,« nam pokažeta. Obnovo strehe so strokovnjaki odsvetovali, saj zidovi ne bi vzdržali teže novega ostrešja. A upata naprej.

»Delava na tem, da bo on na boljšem, da se ne bo na njega vse skupaj zrušilo,« pravita, Maksimilijan pa pristavi: »Iz srca bi prosil za pomoč, kakršno koli.« 

Iti ne morejo nikamor, njihovo edino upanje, je nova mala hiška. Tiste, ki jim lahko pomagate, prosijo za pomoč. Veseli bodo tudi gradbenega materiala ali drugih storitev.

Tudi mi si želimo, da bi tudi za njih izza oblakov končno posijalo sonce.

V ta namen prosijo vse, ki lahko pomagate, da darujete prispevke za stanovanjsko hišo na račun: 

- RKS Območno združenje Lenart, Nikova 9, 2230 Lenart,
- koda/OTHR, namen:  DRUŽINA VASLE
- BIC banke: KBMASI2X,
- št. računa, IBAN: SI56 0410 2000 0252 769,
- sklic: 99

Veseli bodo tudi pomoči v obliki gradbenega materiala ali pomoči v obliki storitev.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Radojka Zimet (nepreverjen)

ubogi ljudje naj vsi ti privatniki in ljudje dobre volje stopijo skupaj in pomagajo pa ni vrag da jim ne bi postavili nov domek pa ni več veliko časa.

Kritik (nepreverjen)

Dragi moji kje

Kritik (nepreverjen)

Dragi moji kje ste pa bili do sedaj ?

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Jajaja (nepreverjen)

Zakaj pa že zdavnaj niso zaprosili za socialno stanovanje. Saj vsi ne potrebujejo hiše, če je potem ne morejo vzdrzevati. Parcelo pa naj prodajo in imajo za opremo. Hišo pustiš, da čisto propade, potem pa fehtaš za novo. Nihče ne prosi za stanovanje, vsi bi novo hišo!

Tak to je (nepreverjen)

KRETEN

In reply to by Jajaja (nepreverjen)

Med 4-mi zidovi? (nepreverjen)

V bloku, potem bi se spet našli taki, teh je vse preveč, nevoščljivih, privoščljivih in njihovih zaključkov; zakaj ste dali parcelo, ali ste nori, parcelo za nekaj tisočakov. Bolje nikjer kot na svoji zemljici...čeprav ne smeš delati kar te volja, čeprav na svojem, to bi naj pomenilo, da ne smeš v večernih urah zalivati svoje rože, ne smeš, ker to moti sosede prekmurce (da ne bo pomote) ne smeš odkloniti vinotoča, ko v tem času ponuja svoje vino, ne smeš pri odprtem oknu preklinjati, niti jokati ne smeš. Pride veliki rešitelj CSD Murska Sobota in te vpraša enkrat in spet drugič in tako 3 leta; ali kuhate kaj? Kličejo te na razgovore, zaporedne vse sociologinje, po pritožbah napišejo dotičnemu ministrstvu, da sem se, da sva se sama nenehno priglaševala pri njih, zaradi materialne ogroženosti. Kaj ima to s tem člankom drugega kot, da je socialna država zatajila, pomagajo le ciganom, teh se edino bojijo, ne preganjajo jih z intervencijami, ne izdajajo izvedeniških mnenj za sodišča in še bi naštevala. Slovenci na svoji zemljici pa naj crkavamo ali se javno ponižujemo.

In reply to by Jajaja (nepreverjen)

pesnitev (nepreverjen)

CSD ima glavno skrb za papirologijo, to je že vsem jasno! kako pa je v šoli tega dečka, ta socialna delavka ne poda svojega mnenja dalje? Kako naj deček dobro dela v šoli? In Zavod za zaposlovanje? Ni vrag, da se ne bi mogli potruditi in najti kakšnega dela za starše ali pač ne in kljub dobrim plačam se ne potrudijo dovolj!

In reply to by Med 4-mi zidovi? (nepreverjen)

Starejše novice